PREPORUČENO
LJEKOVITO BILJE

Grbica

grbica
Latinski naziv: Brassica alba L. Ljekarničko ime: Semen Sinapis albae Drugi nazivi: Gorušica, slačica bijela, krečava salata, grbašica

Kupina

kupina
Latinski naziv: Rubus fruticosus L. Ljekarničko ime: Folia et Fructus Rubi fruticosi Drugi nazivi: Kupina

Turica

turica0.jpg
Latinski naziv: Agrimonia eupatoria L.. Drugi nazivi: Petrovac, ovčiji čičak

Maslačak

maslacak
Latinski naziv: Taraxacum officinale Web. Ljekarničko ime: Radix Taraxaci cum herba Drugi nazivi: maslačak, radić, mlječnjak, popino gumno, žuti dimac, žučanik.

PREHRANA

Breskva

breskva
Breskva (prunus persica) voćka je umjerene klime. Postojbina joj je Kina, a preko Perzije i Grčke dospjela je u tople krajeve svijeta. Koristi se svježa, sušena te za kompote, marmelade, džemove, sokove i rakiju breskovaču.

Magnezij

minerali
Magnezij (Mg) je esencijalni makromineral i elektrolit čija je uloga u organizmu višestruka. Neophodan je za metaboliziranje kalcija i vitamina C, kao i fosfora, natrija i kalija. U tijelu je prisutan u količini od 0,05 % ukupne tjelesne težine.

Kivi

kivi
Kivi -aktinidija voće je egzotičnog okusa. U novije vrijeme ta voćka osvaja svijet, a od posljednje četvrtine prošloga stoljeća mnogi je sade i u nas, bilo za veću proizvodnju ili za potrebe domaćinstva.Kivi ima nisku kaloričnu vrijednost i bogat je...
Pretraživanje bolesti po abecedi

Opekline

Opekline -CroMaps zdravstveni vodičOpekline su ozljede izazvane visokom temperaturom koja djeluje na kožu i dublje dijelove tkiva. Uzrok im mogu biti vrele tekućine, plamen, užareni kruti predmeti i pregrijani plinovi. Slične promjene mogu izazvati jako niske temperature (smrzotine), kemikalije, električna energija, razna zračenja, uključujući i sunčane zrake.

Najznačajniji pokazatelji za procjenu težine opekline jesu veličina zahvaćene površine tijela, dubina oštećenja tkiva i životna dob unesrećenoga. Male opekline zahvaćaju do 15% površina tijela odraslih i do 5% u djece. Srednje opekline zahvaćaju 15% do 25% površine tijela odraslih i 10% do 20% u djece. Iznad tog postotka su velike opekline.

* Prema dubini oštećenja opekline se dijele u nekoliko stupnjeva, ali u okviru prve pomoći, odmah nakon nastanka, dubina oštećenja se ne može točno odrediti.

* Na opekline su naročito osjetljiva djeca. Opeklina koja svojom površinom i dubinom oštećenja u odrasla čovjeka predstavlja samo manju subjektivnu tegobu za malo dijete može predstavljati smrtonosnu opasnost.

Opekline ne smijete promatrati samo kao djelomično oštećenje kože. Svaka teža opeklina izaziva složene poremećaje koji više ili manje zahvaćaju sve životne sustave i dovode do teškoga stanja šoka.

POSTUPAK
 
1. Osobu koju je zahvatio plamen treba od glave prema nogama pokriti dekom, kaputom i sl. Ti se postupci katkad primjenjuju silom, jer osoba koja gori često trči pa je morate nasilno zaustaviti. Ako nemate s čime ugasiti požar možete primijeniti postupak valjanja po tlu. Ako je u blizini voda koristite je za gašenje plamena. Skinite odjeću natopljenu vrućom tekućinom, mašću kemikalijom i sl. Odjeću skidajte paranjem, ali ne onaj dio koji je prilijepljen uz kožu, jer on pruža zaštitu od naknadne infekcije. Taj dio odjeće pažljivo obrežite.

2. Neposredno hlađenje najjednostavniji je i najdjelotvorniji način pružanja prve pomoći koji moraju poznavati djeca i odrasli. Manje opekline hladite ispiranjem opečena dijela tijela vodom iz slavine ili uronjavanjem u čistu vodovodnu, bunarsku ili izvorsku vodu. Voda ne smije biti ledena. Najpovoljnija je sobna temperatura vode, od 15 ° C do 16 ° C, a može biti i malo niža. Veće opekline hladite tuširanjem ili stavljanjem hladnih obloga koje treba često mijenjati. Opekline treba hladiti sve dok ne prestane bol, odnosno dok ne stigne služba hitne medicinske pomoći ili dok opečena osoba ne stigne u bolnicu. Najkraće vrijeme hlađenja opekline je 10 minuta.

3. Skinite sve predmete koji kružno obavijaju opečene dijelove tijela, npr. prsten, sat, narukvicu, uske dijelove odjeće.

4. Nakon hlađenja opeklinu treba pokriti s nekoliko slojeva sterilne gaze ili specijalnim zavojem za opekline. Postavljenu gazu valja previti zavojem, vrlo lagano, bez stezanja. Opečenu glavu pokrijte gazom, ali ne previjajte zavojem. Postavljeni zavoj češće provjeravajte i ako se uslijed oticanja zavoj stegne treba ga olabaviti.

5. Ako je opečena površina ruke ili noge velika, taj dio tijela obavezno morate imobilizirati.

6. Kod svih opeklina koje zahvaćaju više od 20% površine tijela, a u djece iznad 10%, valja davati dovoljno tekućine, po mogućnosti tople, zaslađene napitke. Ako liječnik ne može stići brzo ili ako prijevoz do bolnice traje duže od sata, pogotovo u ratnim uvjetima, opečenoj osobi dajte za piće vodu ili čaj u koji stavite na litru tekućine 3 grama kuhinjske soli (natrijev klorid) i 1,5 grama sode bikarbone (natrijev bikarbonat).

7. Ako je opeklina veće površine opečenu osobu valja utopliti, jer se isparavanjem vode s opečene površine gubi mnogo topline. Pokrijte je dekama ili dijelovima odjeće, ali ne upotrebljavajte ugrijani crijep ili termofor.

UPAMTITE

· Nemojte na opekline stavljati nikakve masti, ulja ili prašak.
· Ne smijete bušiti mjehure na opeklini.
· Malo dijete ne ostavljajte predugo u hladnoj vodi jer može doći do opasna ohlađenja tijela

Izvor: Hrvatski crveni križ, prva pomoć, priručnik

 

na vrh

Komentari

 • čime god da se opečete, na opekotinu pospite mljevenu kavu i držite dok ne prestane peći pa onda isperite mlazom vode, ponavljajte dok vas peče kada opeklinu pospete kavom, kava ostaje jednim dijelom na rani no tako i treba. poslije toga kad prestane peći, na opeklinu stavljajte nevenovu mast, prekriti sterilnom kompresom, i tako dva puta dnevno dok se ne povuče rana, mast od nevena sam ostavila pod "nevenom"

  Komentar Valerija, 03/06/2014 10:21pm (7 years ago)

 • Recepti kod opeklina
  1. Sirovi krumpir naribati i staviti na opeklinu - kao oblog.
  2. Dobro je opeklinu mazati lanenim uljem - pomoću vate ili peruške.
  3. Na čistu bijelu krpu obilato namazati pravog pčelinjeg meda i time oviti opečena mjesta. Oblog treba mijenjati svaka tri sata.
  4. Kupusni list dobro rastuči, sok iscijediti i pomiješati s bjelancem od jaja. Time preko dana češće mazati opeklinu.
  5. Opeklinu od vrele vode i vatre sigurno liječi oblog s lišćem od nevena. U zimi, nema svježeg lišća, može poslužiti i suho - nabrano ljeti. Treba ga samo u vodi razblažiti i čistom bijelom krpom obrisati.
  6. Kada se domaćica opeče na štednjaku, neka nad vrućim štednjakom drži ruke. Za kratko vrijeme će bolovi popustiti. Mjehuri neće izbiti budući da će preko opekotine nastati zaštitna kožica.
  7. Najbolji su oblozi od hladnog mlijeka. Tada neće nastati mjehuri.

  Komentar Vesna, 14/02/2014 2:38pm (7 years ago)

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.