PREHRANA SE PREPORUČA ZA

Bruksizam

bruksizam1
Bruksizam je medicinski izraz za prekomerno, forsirano stiskanje i škripanje (škrgutanje) zubima koje nije povezano sa žvakanjem hrane, a obično se javlja noću. Izaziva dugo i jako opterećenje zuba i njihovih potpornih struktura.

Zubi karijes

karijes
Karijes zuba je raspadanje i truljenje zubne supstancije, koje dovodi do defekta u zubu. Zubni karijes je oboljenje čovjeka koje ide usporedo s razvojem civilizacije. Kako u današnjici civiliziranih naroda 93% ljudi ima kariozne zube, to se karijes zuba smatra...

Zubna proteza

zubnaproteza
Kad prirodni zubi više ne mogu obavljati svoju funkciju, zubna proteza omogućava da se ponovno žvače normalno. Privikavanje na nju nije uvijek lako jer strano tijelo u ustima izaziva osjećaj nelagode.Proteze olakšavaju život mnogim starijim osobama, ali treba znati da...

Bradikardija

bradikardija
Bradikardija je smanjanje broja otkucaja srca odraslog čovjeka na manje od 60 otkucaja u minuti. Fiziološki raspon srčane frekvencije odraslog čovjeka je do 60 do 90 otkucaja u minuti.
Pretraživanje prehrane po abecedi

Orah

Orah -CroMaps zdravstveni vodičOrah (genus Juglans) je biljka iz obitelji Juglandaceae. Orah potiče sa Dalekog istoka i iz Male Azije. U šumama se pojavljuje samoniklo, a uzgaja se i kao kulturna biljka.

španjolski znanstvenici izvijestili su da konzumiranje nekoliko oraha dnevno nakon obroka moglo bi pomoći organizmu da se smanji šteta koju arterijama nanosi pretjerano masna hrana. Vjeruje se da su orašidi bogati sastojcima koji smanjuju ovapnjenje arterija te ih čine fleksibilnima. Orasi sadrže aminokiselinu arginin, koja stimulira obnovu i rast stanica, a organizam je koristi za proizvodnju dušične kiseline, kemijskog spoja potrebnog da bi krvne žile bile elastičnije.

Orasi pomažu lakše zaspati, potiču imunitet i čuvaju zdravlje kostiju. Mnogim ljudima konzumacija oraha je ograničena zbog toga što je ovo orašasto voće kalorično i bogato masoćama. No, riječ je o zdravim   nezasićenim masnim kiselinama; linolnom, oleinskom i alfa linolenskom, a bogati su i vitaminima i mineralima koji nam pomažu da ostanemo zdravi. Lista nutrijenata koje orasi sadrže je dugačka, sadrže: kalij, magnezij, fosfor, željezo, kalcij, cink, vitamine B9, B6, E, A.

Već su mnoga prijašnja istraživanja pokazala da konzumiranje oraha, koji su bogati omega 3 masnim kiselinama, antioksidansima i drugim hranjivim tvarima, smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Veza između konzumiranja namirnica bogatih omega 3 masnim kiselinama i prevencije kardiovaskularnih bolesti poput infarkta, upalnih bolesti reumatoidnog artritisa, astme, neurodegenerativnih bolesti (Alzheimer, Parkinson) i dalje dobiva potvrdu u rezultatima znanstvenih istraživanja, kako onih bazičnih tako i kliničkih.

Oprez -alergija na orašasto voće jedna je od najopasnijih.

Za liječenje u proljeće se sabire lišće, nezreo plod u lipnju, a konzumni orah u jesen. List oraha sadrži eterično ulje žućkaste boje, tanin, galnu i elagnu kiselinu, razne materije ljutog i gorkog ukusa. Od orahovog lišća mogu se praviti sirupi, ekstrakti i drugi galenski preparati. Lišće je mnogo bolje upotrebiti odmah, još dok je zeleno i svježe. Čaj od mladog lišća uz dodatak meda koristi se za čišcenje, poboljšanje i jačanje krvi, koristan je kod opće slabosti organizma, krvarenja zubi, bolesti zubnog mesa.

Anemija, malokrvnost
1 kg meda, prirodni, dobre kvalitete, 1kg oraha i 1kg limuna, (orahe i limun usitniti i pomiješati s medom) svaka tri sata po jednu čajnu žličicu priprevljene mješavine, najmanje tri mjeseca.

 

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.