PREHRANA SE PREPORUČA ZA

Angina pectoris

anginapectoris
Koronarna ili ishemijska bolest srca (IBS), sa svojim kliničkim oblicima (angina pektoris, infarkt miokarda, srčana dekompenzacija, srčane aritmije i nagla srčana smrt) najčešća je bolest srca. Češća je kod muškaraca nego kod žena, posebno iza petog desetljeća života.

Zubne krunice

zubnekrunicey
Ako je Vaš zub jako oštećen i narušena estetika ostalih zuba, rješenje je krunica. Za to je potrebno malo izbrusiti zub, uzeti otisak i u dentalnom laboratoriju izrađuje se krunica koja se kasnije fiksira na zub.

Meningitis

meningitis1
Meningitis je upala zaštitnih ovojnica koje obavijaju mozak i leđnu moždinu, a koje poznajemo i kao moždane ovojnice s odgovarajućim promjenama u likvoru. Upalu mogu prouzročiti infekcije virusima, bakterijama ili drugim mikroorganizmima, rjeđe i lijekovima.

Prva pomoć moždani udar

mozakprvapomoc.jpg
Prva pomoć kod moždanog udara - moždani udar (cerebrovaskularni inzult) je naglo nastalo oštećenje moždanog tkiva uzrokovano poremećajem moždanog krvotoka. Moždani udar može biti ishemijski (nastaje zbog manje ili veće začepljenosti krvne žile i najčešće ga uzrokuju ugrušak ili aterosklerotske...
Pretraživanje prehrane po abecedi

Orah

Orah -CroMaps zdravstveni vodičOrah (genus Juglans) je biljka iz obitelji Juglandaceae. Orah potiče sa Dalekog istoka i iz Male Azije. U šumama se pojavljuje samoniklo, a uzgaja se i kao kulturna biljka.

španjolski znanstvenici izvijestili su da konzumiranje nekoliko oraha dnevno nakon obroka moglo bi pomoći organizmu da se smanji šteta koju arterijama nanosi pretjerano masna hrana. Vjeruje se da su orašidi bogati sastojcima koji smanjuju ovapnjenje arterija te ih čine fleksibilnima. Orasi sadrže aminokiselinu arginin, koja stimulira obnovu i rast stanica, a organizam je koristi za proizvodnju dušične kiseline, kemijskog spoja potrebnog da bi krvne žile bile elastičnije.

Orasi pomažu lakše zaspati, potiču imunitet i čuvaju zdravlje kostiju. Mnogim ljudima konzumacija oraha je ograničena zbog toga što je ovo orašasto voće kalorično i bogato masoćama. No, riječ je o zdravim   nezasićenim masnim kiselinama; linolnom, oleinskom i alfa linolenskom, a bogati su i vitaminima i mineralima koji nam pomažu da ostanemo zdravi. Lista nutrijenata koje orasi sadrže je dugačka, sadrže: kalij, magnezij, fosfor, željezo, kalcij, cink, vitamine B9, B6, E, A.

Već su mnoga prijašnja istraživanja pokazala da konzumiranje oraha, koji su bogati omega 3 masnim kiselinama, antioksidansima i drugim hranjivim tvarima, smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Veza između konzumiranja namirnica bogatih omega 3 masnim kiselinama i prevencije kardiovaskularnih bolesti poput infarkta, upalnih bolesti reumatoidnog artritisa, astme, neurodegenerativnih bolesti (Alzheimer, Parkinson) i dalje dobiva potvrdu u rezultatima znanstvenih istraživanja, kako onih bazičnih tako i kliničkih.

Oprez -alergija na orašasto voće jedna je od najopasnijih.

Za liječenje u proljeće se sabire lišće, nezreo plod u lipnju, a konzumni orah u jesen. List oraha sadrži eterično ulje žućkaste boje, tanin, galnu i elagnu kiselinu, razne materije ljutog i gorkog ukusa. Od orahovog lišća mogu se praviti sirupi, ekstrakti i drugi galenski preparati. Lišće je mnogo bolje upotrebiti odmah, još dok je zeleno i svježe. Čaj od mladog lišća uz dodatak meda koristi se za čišcenje, poboljšanje i jačanje krvi, koristan je kod opće slabosti organizma, krvarenja zubi, bolesti zubnog mesa.

Anemija, malokrvnost
1 kg meda, prirodni, dobre kvalitete, 1kg oraha i 1kg limuna, (orahe i limun usitniti i pomiješati s medom) svaka tri sata po jednu čajnu žličicu priprevljene mješavine, najmanje tri mjeseca.

 

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.