BOLESTI

Zubna proteza

zubnaproteza
Kad prirodni zubi više ne mogu obavljati svoju funkciju, zubna proteza omogućava da se ponovno žvače normalno. Privikavanje na nju nije uvijek lako jer strano tijelo u ustima izaziva osjećaj nelagode.Proteze olakšavaju život mnogim starijim osobama, ali treba znati da...

Hipertireoza

hipertireoza
Hipertireoza -Š titnjača, glandula thyroidea, neparna je žlijezda mještena u donjem dijelu vrata. Teška je 20-40 g, ima dva režnja povezana središnjim suženim dijelom. Normalna je funkcija štitnjače stvaranje i izlučivanje hormona u krv što je čini žlijezdom s unutarnjim izlučivanjem...

LJEKOVITO BILJE

Maslačak

maslacak
Latinski naziv: Taraxacum officinale Web. Ljekarničko ime: Radix Taraxaci cum herba Drugi nazivi: maslačak, radić, mlječnjak, popino gumno, žuti dimac, žučanik.
Pretraživanje prehrane po abecedi

Organska hrana

U današnjim supermarketima riječ organska može se vidjeti skoro na 50 % prehrambenih proizvoda. Što je organsko, što je eko hrana?

Generalno organska hrana raste na eko farmi koja slijedi stroge smjernice u uzgoju, obradi zemlje koja se ne tretira kemikalijama. Povrće i voće se uzgaja bez pesticida, hormona ili bilo kojih drugih kemijskih dodataka, a koji bi obogatili rast i otpornost biljke na nametnike, poticali ubrzano rast kulture.

Rast, proizvodnja i tretiranje / prijevoz hrane trebalo bi značiti da se hrana uzgaja u zdravom i ekološkom okruženju. Organska hrana je više od samog rasta bez toksičnih supstanci, farme koje proizvode ovakve prozvode idu puno dalje od toga, ne samo da se ne upotrebljavaju kemijska sredstva, već one žele stvoriti zdravi balans u svojoj okolini kako bi osigurali prozvode najbolje kvalitete i imali minimalne učinke na okružujući ekosistem. Kod obrađivanja zdrave zemlje za uzgoj, isključuju se pesticidi i kemikalije za tretiranje zemlje koja služi za uzgoj. Kada se pojavi bolest na organskoj farmi, farmeri će odstraniti nametnike ili inficirano područje biljke, ručno ili korištenjem bioloških sredstava.

Istraživanja kod sadnje određenih kultura u simbiozi, pomoći će u održavanju zdrave okoline, npr. sadnja minte sa zeljem, bijelo zelje je otpornije nego susjedni mint! Mnogo je vrsta kontrole štetočina na organskoj hrani koje se koriste uspješno bez uporabe kemikalija.

Najveći naglasak stavlja na zaštitu tla i okoliša, a kad je riječ o uzgoju životinja -brigu za dobrobit životinja. Mnogi farmeri uzgajaju i životinje kako bi proizveli gnojivo koje će kasnije koristiti za uzgoj kultura. Životinje žive u uvjetima koji su u skladu sa njenim prirodnim ponašanjem (ne zatvorena), da se mogu kretati, socijalizirati sa drugim životinjama te hraniti i same organskom hranom. Životinje se hrane prirodnom hranom, bez uporabe veterinarskih lijekova, hormona rasta i pesticida u hrani za životinje.

Organska hrana je jednom riječju kvalitetna hrana bez sintetičkih pesticida, sintetičkih herbicida, bez konzervansa, bez aditiva, bez iradijacije, bez uporabe umjetnih gnojiva. Organska hrana ujedno je i prirodna funkcionalna hrana, ona sadrži do 60% više funkcionalnih zdravih sastojaka od hrane koja je kemijski tretirana.

široka upotreba pesticida koji se dugo zadržavaju i na biljkama i/ili u tlu, a koriste se u poljoprivredi te u eradikaciji komaraca, rezultirala je zagađenjem okoliša i prenošenjem njihovih ostataka putem hrane za životinje u razne vrste hrane životinjskog i biljnog porijekla. Postojeći podaci o njihovoj pojavi i utjecaju na zdravlje pozivaju na konstantan oprez. Ako na nekom proizvodu vidite oznaku da je proizvedeno "organski", svakako se odlučite za kupnju, jer organska hrana je put prema zdravlju, pravi suživot čovjeka, biljaka i životinja -povratak prirodi i tradiciji.

Top razlozi za organski uzgoj!

Organski uzgoj čini dobro i životinjskom svijetu. Prema istraživanju Britanske Udruge tla, životinjski svijet je usporedivo bogatiji i različitiji na organskoj farmi u usporedbi sa industrijskim uzgojem. Studije pokazuju da organske farme imaju 5 puta više biljnog svijeta čak 57 % više vrsta i 44 % više ptica. Organske farme oporavljaju privlače životinjski svijet eko okolišem! Studije su pokazele da organska polja imaju dublju vegetaciju, više su pokrivena korovom i sadrže 88 % više epigenetskih člankonožaca.

Organska hrana kvalitetnija je za razmnožavanje životinja! U 14 istraživanja, 10 je pokazalo da životinje koje se hrane sa organskom hranom imaju dva puta više mladunčadi dok kokoši imaju 28 % više jaja, 4 nisu pokazala razliku. Postoji mogućnost da organska hrana utječe i na našu reprodukciju na isti način!? Posljednjih godina, uvođenje pristupa kojim se promatra cjelokupni lanac hrane, koji prepoznaje nužnost opskrbe zdravstveno ispravnom hranom, pripomogao je i naglašavanju važnosti zdravstvene ispravnosti hrane za životinje koja se nalazi na samom početku lanca. Opasnosti koje potječu od hrane za životinje, a koje mogu imati izravan utjecaj na zdravstvenu ispravnost hrane, pa samim tim i na ljudsko zdravlje, mogu biti biološkog, kemijskog ili fizikalnog (radionuklidi) podrijetla.

Organska hrana se uspješno bori sa bolestima, posebice karcinomom, infarktom i srčanim problemima! škotske studije su pronašle da organska povrtna juha sadržava skoro 6 puta više salicilne kiseline prema neorganskoj juhi. 11 testiranih brendova organske juhe imaju 117 nano grama po gramu salicilne kiselne, dok je samo 20 nano grama u 24 tipa neorganske juhe. Ova kiselina pomaže u borbi zakrečenja arterija i sprječava karcinom crijeva.

Organska hrana sadržava više hranjivih tvari! Istraživanja (Glob i Mail) kvalitete voća i povrća, gdje su usporedili proizvodnju danas i onu prije 50 godina, donose rezultate da voće i povrće danas sadržava dramatično manje vitamina i minerala.

Na primjer krumpir.
U usporedbi 50 godina unatrag, današnji prosječni krumpir ima 100 % manje vitamina A, 57 % manje vitamina C, 57 % manje željeza. Drugi primjer je brokula. Današnja brokula ima 63 % manje kalcija, 34 % manje željeza i dramatičan pad u 7 hranjivih tvari. Čini se da je potreba a ne opcija, da se uzimaju dodaci ako jedemo isključivo industrijsku hranu. 2001. godine, istraživanje je pokazalo da organska hrana je imala viši nivo hranjivih tvari, prosječno 27 % više C vitamina, 29 % više željeza I 14 % više fosfata nego industrijska. Postoji također izvještaj da organska naranča sadrži prosječno 30 % više vitamina C! Sve u svemu, organska hrana je pokazala da ima bitno povišenu razinu vitamina A, C, E i B, kao i cinka, kalcija.

Organske farme mogu nahraniti svijet!? Prema izvještaju Greenpeacea, organska i agro ekološka metoda koja se primjenjuje u južnoj hemisferi daje dramatično povećanje u prinosima te smanjenje nametnika i bolesti, povećava žetvu i poboljšava hranjive sastojke. Na primjeru nekoliko polja uzgajalo se organsko bilje i prinos je bio 3 -5 puta veći nego kod kemijski tretiranog polja. U Brazilu prinos kukuruza se povećao od 20 -250 %, a u Peruu gorskog bilja 150 %.

Organske farme štite klimu! Organsko tlo je puno živućeg karbona, koji pridonosi razvoju živih bića koja obnavljaju oštećeno tlo u zdravo.

Organska farma daje veći prinos u uvjetima suše! U usporedivim studijama na žitaricama i soji u US, organske farme daju veće prinose u suši. One daju skoro iste prinose kao i u regularnim uvjetima.

Organska hrana je sigurnija! Obrada zemlje na organski način daje više posla, veći benefit zdravlju, ne zagađuje podzemne vode. Nema rizika od genetski modificirane hrane. Nema kemijskih nuspojava.

Ako izaberemo organsku hranu biti ćemo zdraviji, naši farmeri i farme će razvijati pravi suživot čovjeka, biljaka i životinja. Moramo napraviti promjenu i okrenuti se od kemijski uzgajane hrane prema čistoj i organskoj svježoj hrani. Svakako treba dati prednost domaćoj ili organskoj hrani, koja je uzgajana u kontroliranim uvjetima.

Proizvodnja organske hrane s cerifikatom ne dozvoljava:
· uporabu nafte i komposta od mulja otpadnih voda/kanalizacije
· bioinžinjering (GMO sjeme)
· ionizirajuće zračenje

Životinje
· se hrane organskom hranom
· izlaze na otvoreno
· ne daju im se antibiotici
· ne daju im se hormoni za rast

 

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.