PREPORUČENO
LJEKOVITO BILJE

Lopuh

lopuh1
Latinski naziv: Petasites hybridus L.Drugi nazivi: crveni lopuh, ljekoviti lopuh, obični lopuh, repuh, repušina

Echinacea

Echinacea
Latinski naziv: echinacea angustifolia D.C. Ljekarničko ime: Echinacee su Echinacea purpurea, Echinacea palida Drugi nazivi: echinacea

Imela

imela
Latinski naziv: Viscum album L. Ljekarničko ime: Stipites, Folia Visci albi Drugi nazivi: bijela imela

Dragoljub

dragoljub
Latinski naziv: Tropaeolum maius L Ljekarničko ime: Herba Nasturtii indici Drugi nazivi: kapucinka, dragoljub divlji.

PREHRANA

Vitamini i oči

vitamini
Oči i vitamini -Svi vi koji imate auto, jako dobro pazite koje ćete gorivo u njega natočiti. Nema greške, sve po propisu. Kad se o autu radi, jako dobro pazite. Popravak je skup.

Prokulica

brokulica
Prokulice su bočni izdanci posebne vrste kelja. One su odličan izvor vitamina C, snažnog antioksidansa topivog u vodi te vrlo dobar izvor vitamina A. Zajedno, vitamin A i C igraju važnu ulogu u pravilnom funkcioniranju imunološkog sustava.

Bakar

minerali
Bakar (Cu) je element u tragovima. Prisutan je u svim tjelesnim tkivima. Važan je za nastajanje hemoglobina i crvenih krvnih stanica jer sudjeluje u apsorpciji željeza. Sastavni je dio brojnih metaloenzima koji učestvuju u razgradnji i izgradnji tjelesnih tkiva.
Pretraživanje bolesti po abecedi

Ospice

Ospice -CroMaps zdravstveni vodičOspice - morbili su prije svega dječja akutna, vrlo zarazna bolest uzrokovana virusom ospica (morbillivirus). Izvor infekcije je bolestan čovjek. Bolest se prenosi kapljičnim putem, najčeše u izravnom dodiru s bolesnikom. Virus ospica brzo propada izvan organizma pa prijenos bolesti preko treće osobe ne nastane ako je prošlo više od deset minuta od kontakta s bolesnikom. Diferencijalno-dijagnostički ospice treba razlikovati od rubeole, egzanteme subitum, infekciozne mononukleoze i toksoalergijskog osipa. Svatko tko nije cijepljen ili prethodno nije preležao ospice je u opasnosti od dobijanja ove bolesti. Tko je nekad bio zaražen virusom ospica ima imunitet na njega.

Simptomi
Inkubacija traje 10 do 12 dana, a u kliničkom tijeku ospica razlikuju se dva stadija: prodromalni ili kataralni ili eruptivni stadij. Prodromalni stadij bolesti očituje se kašljem, kihanjem, iscjetkom iz nosa, upalom očnih spojnica, postupnim rastom temperature. Egzantemski stadij počinje kad temperatura dosegne vrhunac, 39 do 40 °C, a kataralni znakovi su najjače izraženi. Osip se pojavljuje tipično, prvo iza ušnih školjki i na čelu. U početku su eflorescencije diskretne, tamnocrvene makule. Tijekom sljedeća 2 ili 3 dana osip zahvati redom lice, vrat, trup i okrajine. Osip je gust,makulo-papulozan, svijetlocrvene boje, a pojedine eflorescencije međusobno konfluiraju. Kad osip izbija, temperatura pada na normalu i kataralni simptomi brzo prolaze. Obično nakon 3 do 4 dana osip počinje blijedjeti istim redoslijedom kako je izbijao, na koži ostaju blijedosmeđe mrljice, koje se mogu vidjeti još oko sedam dana.

Komplikacije: postinfekcijski encefalitis (javlja se nakon infekcije, počinje naglo konvulzijama ili komom, ali se može razviti i postupno sa glavoboljama, letargijom, dezorijentacijom, ataksijom, mioklonizmima i sl.  Nastaje najvjerojatnije zbog alergijske reakcije i subakutni sklerozirajući panencefalitis (kasna komplikacija sa polaganim tijekom).

Dijagnoza
Dijagnoza se temelji na opisanoj kliničkoj slici, tijeku bolesti, laboratorijskim nalazima i serološkim testovima. U krvnoj slici se nađe leukopenija, smanjen broj limfocita, a plazma stanice mogu biti nešto brojnije. Serumska protutijela mogu se dokazati različitim serološkim postupcima (NT, RVK,HI, IFA, EIA). Najčeše se radi serološki, testiranjem uzoraka seruma i likvora bolesnika na karakteristični porast titra specifičnih protutijela.

Liječenje
Ne postoji medicinsko liječenje za ospice. Budući da je to bolest koju uzrokuje virus, obično simptomi nestaju bez liječenja. Paracetamol može sniziti temperaturu i smanjit bolove u mišićima. Ležanje u krevetu i kućna njega su preporučena metoda liječenja.

Prevencija: aktivna (živo cijepljenje nakon 15 mjeseci života (Mo-Pa-Ru). Uzrokuje supkliničku blagu infekciju koja traje 7 dana. Imunost traje 16 godina) i pasivna imunizacija (davanje gamaglobulina. Imunost traje 4 tjedna).

 

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.