PREPORUČENO
LJEKOVITO BILJE

Vrba iva

vrbaiva.jpg
Latinski naziv: Salix caprea Drugi nazivi: iva, iva vrba, maca, planinska iva, prava iva, vrbica

Arnika

arnika
Latinski naziv: Amica montana L. Drugi nazivi: Moravka, brđanka, veprovac, vučji zub

Ružmarin

ruzmarin2
Latinski naziv: Rosmarinus officinalis L. Drugi nazivi: rozmarin, rusmarin, lužmarin, žmurod, ruzman, rožmarin, zimorad

Breza

breza
Latinski naziv: Betula pendula L. Drugi nazivi: Brez, brezuša, briza, brizovina, metlika

PREHRANA

Natrij

minerali
Natrij (Na) je esencijalni mineral koji se nalazi najvećim dijelom u vanstaničnoj tekućini (oko 50 % natrija u tijelu). Zajedno s kalijem važan je za očuvanje acido-bazne ravnoteže.

Krom

minerali
Trovalentni krom (Cr3+) je esencijalni element u tragovima koji pomaže tijelu normalizirati razinu šećera u krvi. On poboljšava toleranciju glukoze i podiže razinu poželjnog HDL kolesterola.

Fosfor

minerali
Uloga fosfora (P) u ljudskom organizmu uključena je u sve naše vitalne funkcije. Fosfor je po zastupljenosti drugi mineral u našem organizmu, nalazimo ga u svim stanicama.
Pretraživanje bolesti po abecedi

Osteoartritis

Osteoartritis-CroMaps zdravstveni vodičOsteoartritis je bolest od koje obolijevaju hrskavice zglobova. Hrskavice dopuštaju kostima da klize jedna preko druge uz minimalno trenje. Kada se hrskavica istroši kost direktno „riba“ jedna o drugu, a posljedica toga je bol, natečenost i upala. Zapravo, osteoartritis je degenerativna bolest zglobova. Oboljelima se smanjuje opseg pokreta u zglobu i javljaju se krepitacije te bol koja nakon razgibavanja nestaje. Može se primijetiti i crvenilo oko zgloba te povećana toplina i otok zgloba. Kod artroze koljena oboljeli se često žale na bol pri hodu, posebice dok silaze niz stube.

Kada zglob zahvati osteoartritis, hrskavica polako postaje hrapava i stanjuje se, a kost ispod nje se zadebljava. Dolazi do promjene na kosti naposredno ispod oštećene hrskavice te do stvaranja nove kosti, a na zglobnim se krajevima pojavljuju koštani izdanci koji se nazivaju osteofiti. Sinovijalna ovojnica može proizvesti dodatnu tekućinu koja uzrokuje laganu natečenost zgloba. Kapsula i ligament se zadebljavaju i stežu, kao da pokušavaju stabilizirati zglob dok on polagano mijenja oblik. Tijekom tog procesa zglob se zapravo sam pokušava oporaviti. U mnogim slučajevima kod malih zglobova prstiju, oporavak je uspješan.To objašnjava zašto u mnogih kod kojih se razvije osteoartritis nema nekih problema. Ipak, ponekad oporavak ne može nadomjestiti štetu i ozbiljno utječe na zglob, čineći ga bolnim i teško pokretljivim. To se događa osobito kod velikih zglobova kao što su koljena i kukovi. Često ljudi koji boluju od osteoartritisa mogu tjednima ili mjesecima imati samo male poteškoće a onda se razvije upala. Osteoartritis je spori proces koji se razvija godinama. U većini slučajeva radi se o malim promjenama koje djeluju samo na dio zgloba. Ipak, ponekad oštećenje zgloba kod osteoartritisa može biti ozbiljnije i opsežnije. Kod teškog osteoartritisa hrskavica može postati tako tanka da više ne pokriva zadebljani kraj kosti. Krajevi kostiju se dodiruju i počinju se trošiti. Gubitak hrskavice, istrošena kost i koštano zadebljanje na krajevima mogu, zapravo, promijeniti oblik zgloba. Kosti se pomiču izvan svoga normalnogpoložaja, dovodeći do deformacije zgloba koja može biti vrlo bolna.

Osteoartritis se polagano pojavljuje tijekom godina. Ukočeni i bolni zglobovi su glavni simptomi koji se prvi prepoznaju. Bol se pojačava nakon vježbanja ili na kraju dana. Ukočenost obično popušta nakon nekoliko minuta vježbanja, iako Vaši zglobovi mogu zaškripati ili ” krckati” kada se pokreću. Povremeno oboljeli zglob može popustiti zbog slabih mišića, tetiva i ligamenata ili nedostatka stabilnosti.

Osteoartritični zglobovi mogu biti malo natečeni i imati koštane izbočine. Mišići oko zgloba mogu biti lagano stanjeni. Kako se stanje pogoršava, određene, svakodnevne poslove sve je teže obavljati. Ako su oboljeli kukovi ili koljena, možete osjećati poteškoće pri dizanju i sjedanju na stolac, penjanju ili spuštanju niz stepenice ili čak oblačenju čarapa i cipela. U toj fazi osteoartritis može ograničiti Vašu neovisnost, pa se isplati učiniti što je više moguće da spriječite njegov utjecaj na boelsnikov život.

Dok se nekoć osteoartritis smatrao degenerativnom zglobnom bolešću uzrokovanom pretjeranim trošenjem i opterećenjem zgloba, danas shvaćamo da su u njegovom nastanku i razvoju važni poremećaji ravnoteže proupalnih i protuupalnih citokina, što vodi ka gubitku integriteta zglobne hrskavice. Naime, bolest je karakterizirana povećanom produkcijom upalnih medijatora unutar zahvaćenih zglobova, što upućuje na to da je upala važan čimbenik u patogenezi osteoartritisa. Citokini, kemokini, upalni lipidni medijatori i drugi činitelji, putem aktivacije degradacijskih enzima dovode do razaranja zglobnog tkiva. Osim toga, proces starenja, uloga masnoga tkiva, otkriće i dinamika promjena koštane srži i druge novije spoznaje, uvelike rasvjetljuju patogenezu osteoartritisa. Vjeruje se da će novije spoznaje iz patogeneze osteoartritisa omogućiti razvoj bolest-modificirajućih lijekova koji će usporiti ili zaustaviti progresiju osteoartritisa, a vjerojatni ciljevi terapije će biti enzimi odgovorni za destrukciju hrskavičnog matriksa i/ili upalni medijatori koji potiču njihovu produkciju.

Dijagnoza se postavlja kliničkim fizikalnim pregledom, anamnezom, rendgenskim snimkama (Rtg), elektromioneurografijom (EMNG) te laboratorijskim pretragama krvi.

U terapiji se koriste lijekovi protiv bolova, a ako je uz degeneraciju prisutna i upala prepisuju se protuupalni nesteroidni lijekovi. Kako uklanjaju samo simptome, a ne i uzrok bolesti, treba ih uzimati samo u bolnoj fazi. Pri tome je važno pronaći onaj lijek na koji će oboljeli najbolje reagirati. Propisuje se mirovanje i rasterećenje zgloba, provođenje fizikalne terapije (elektromagnetska terapija, ultrasonforeza sa nesteroidnim antiinflamatornim topičkim pripravcima, ultrazvuk - osobito prije kinezioterapije, krioterapija masažom ili putem obloga, laserska terapija, TENS, kratkovalna i mikrovalna dijatermija, dijadinamskestruje i ultrapodražajne struje) te kinezioterapija (aktivne i pasivne vježbe).

Osnovna je zadaća medicinske gimnastike sačuvati ili povećati opseg pokreta u zahvaćenom zglobu te ojačati određene skupine mišića. Uz sve terapeutske postupke od medicinske gimnastike, balneoterapije pa do kirurškog zahvata, važnu ulogu u oporavku oboljele osobe ima edukacija bolesnika. Oboljela osoba mora poznavati svoju bolest, njezin tijek i prognozu, treba prihvatiti liječenje te preporučene vježbe i preventivne mjere. Nakon detaljnog pregleda liječnik specijalist fizikalne medicine odredit će vam fizikalnu terapiju (vježbe i druge mjere) koja se provodi pod kontrolom fizioterapeuta u zdravstvenim ustanovama. Nakon provedene fizikalne terapije, s  vježbanjem nastavite i samostalno kod ku}e. Zglobove možete poduprijeti i raznim pomagalima kao što su štapovi, štake, Schantzov ovratnik, elastični zavoji i sl.

Samopomoć

Preventivne mjere – smanjiti i održavati poželjnu tjelesnu težinu; u prehranu uvrstiti što više svježeg voća i povrća; jesti nekoliko puta tjedno plavu ribu; pripaziti na unos masnoća (životinjskog podrijetla); hranu soliti umjereno, zamijeniti je gdje god je moguće začinskim biljem; svesti na minimum konzumiranje namirnica bogatih šećerom i slatkiše; biti umjeren u konzumiranju alkohola i kofeina; tijekom dana, voditi računa o dovoljnom unosu tekućine, najbolje je piti vodu ili limunadu bez šećera, čajeve; vježbajte. Đumbir začin djeluje protuupalno, sprečava stvaranje prostaglandina i drugih upalnih tvari (leukotriena). Osim toga, smatra se da antioksidacijska aktivnost đumbira razgrađuje upalne kiseline u sinovijskoj tekućini koja se nalazi u zglobovima. Osim đumbira od začina se ističu kurkuma i klinčići.

Gavez sadrži alantoin koji pospješuje zacjeljivanje rana i ubrzava zarastanje kosti. To njegovo svojstvo pozitivno djeluje i naistrošenu hrskavicu. Oblozi od gaveza, kreme ili ulja, te biljne kapi primjenjuju se izvana na bolni zglob.

Aktivne komponente iz eteričnog ulja borovnice djeluju kao diuretik, tonik i rubefacijens (pojačavaju prokrvljivost bolnog zgloba), te vode bržem izlječenju. Sastavni su dio raznih masti i ulja koja se utrljavaju u kožu, kao i tinktura što se koriste za oblog i masažu. Uzima se i kao čaj.

Kora vrbe sadrži salicin koji u organizmu prelazi u saligenin, koji procesom oksidacije daje salicilnu kiselinu. Sadrži flavonoide pa se u obliku čaja koristi kao analgetik, antipiretik i antireumatik.

Agar agar - biljna želatina - bezbojna je alga neutralnog okusa, a koristi se za dobivanje želatine u desertima (kanten) ili za hladetinu s povrćem. Nalazi se u obliku pahuljica koje se dodaju u vruću vodu ili sok te kuhaju 5 minuta. Jušna žlica agara dostatna je za želiranje 2,5 dl tekućine. Ako se agar-agar koristi u kuhanju kao želatina, sastoji se od 80% vlakana. Ta vlakna sprječavaju glad, kontroliraju i eliminiraju dio kalorija (masnoće, šećer), a da i ne govorimo koliko vlakna agar-agara sudjeluju u zaštiti od srčanih problema i dijabetesa. Program mršavljenja pomoću njega lako se prilagođava potrebama, mogućnostima i željama svake žene ili muškarca pojedinačno, što je ostvarivo upravo zahvaljujući individualiziranom programu. Agar agar alga se može nabaviti u specijaliziranim trgovinama zdrave hrane kao bezmirisni želatin, neutralnog okusa. Ova vrsta algi je zdrava zamjena za instant žele a mnogi su uvjereni da im se uporabom želatine smanjuje bol u zglobovima.

 

na vrh

Komentari

 • Očistite 300-400 gr češnjaka i sitno ga isjeckajte, staviti ga u staklenku od 2 litre i preliti ga s 1 litrom domaćeg maslinovog ulja, zatvoriti i ostaviti teglu na tamno mjesto na sobnoj temperaturi, potrebni je da odstoji 2 tjedna i svakodnevno mućkajte sadržaj tegle. Na kraju ćete dobiti ulje češnjaka, koje trebate procijediti kroz 3-4 sloja gaze ili dva puta kroz sitnu plastičnu cjediljku. Kako upotrebljavati: Ulje se utrljava na bolna mjesta, na primjer u donji dio leđa (križa) kod osteohondroze, bolova u leđima ili u bolne zglobove na rukama i nogama kod artroze. Pokriva se najlonskom vrećicom i utopljava preko noći (na ruke – rukavice, na noge – čarape). Već poslije prvih par dana osjeća se olakšanje, obnavlja se pokretljivost zglobova i što je najvažnije smanjuju se bolovi. Češnjak poboljšava cirkulaciju krvi u bolnim zglobovima pa samim tim pomaže uspostavljanju njihovih funkcija. Terapija ovim domaćim uljem bi trebala trajati dva mjeseca.

  Kod proširenih vena: ulje češnjaka blago se utrljava u proširene vene, umotava se zavojem ili nekom tkaninom, tretman se radi navečer i ostavlja se preko noći.

  Komentar Emil, 10/01/2015 3:42pm (6 years ago)

 • Joint Protex Forte sadrži kompleks od čak 11 aktivnih sastojaka za očuvanje te regeneraciju zglobova i vezivnog tkiva, sadržava one tvari kojih u standardnoj prehrani ili nema, ili ih ima u malim količinama - zaštita, podmazivanje i regeneracija hrskavice, antioksidativno i antiupalno djelovanje i otklanjanje bolova u zglobovima, meni su kapsule pomogle...

  Komentar Hrc, 21/12/2014 10:18am (6 years ago)

 • javna je tajna da se želatina radi od bolesnih životinja ili onih koje su uginule zbog nehumanog uzgoja, koje čak ni industrija brze hrane ne prihvaća, čak i ako su preživjele do zacrtanog klaoničkog termina, njihova tkiva su prepuna hormona i lijekova, treba pokušati s biljnom zamjenom, nećete se izliječiti ali možete ublažiti simptome

  Komentar Milka, 21/12/2014 8:29am (6 years ago)

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.