LJEKOVITO BILJE

Konoplja

konoplja2
Latinski naziv: Cannabis sativa L. Drugi nazivi: kanabis, marihuana, trava, vutra, hašiš, skank

PREHRANA

Kalij

minerali
Kalija (K) u organizmu ima 160-200 g i to u stanici 98%, a izvan stanice 2%. Esencijalni mineral koji se nalazi uglavnom u intracelularnoj tekućini, dok se u vanstaničnoj tekućini nalazi samo manji dio.

BOLESTI

Proljetni umor

proljetniumor
Proljetni je umor poremećaj zdravlja koji zahvaća skoro svakog drugog čovjeka, smanjuje mu radnu sposobnost slabeći imune snage tijela, priprema teren za druge bolesti. Posljedica je, prije svega, manjka vitamina C, a svoj udio ima i utjecaj nagle promjene vremena...

Pasivno pušenje

Izloženost pasivnom dimu pušača povezje se sa kroničnim sinusitisom

Osobe izložene pasivnom pušenju u privatnoj ili javnoj okolini moguće da će prije imati kronični rinosinuitis, pokazao je izvještaj u publikaciji “Postignuća Otolaringologije – kirurgija glave i vrata”  

Članak daje do znanja da pasivni  dim sadrži preko 4000 substanci, uključujući više od 50 za koje se zna ili sumnja da izazivaju karcinom. Dokazi u članku čak prikazuju da je pasivniPušenje dim povezan sa širokom lepezom bolesti u odraslih i djece uključujući i sindrom iznenadne dojenačke smrti, akutne dišne infekcije, bolesti srednjeg uha, astme, infarkta te karcinoma pluća. Procjenjuje se da je 126 milijuna nepušača, ili 60 % U.S. nepušača izloženo pasivnom dimu i to postaje glavni javni zdravstveni problem.

Na sveučilištu u Ontariu u Kanadi promatrano je 306 nepušača čija je dijagnoza kronični rinosinuitis (upala nosa ili sinusa koja traje 12 tjedana ili dulje). Izloženost pasivnom dimu kod kuće, na poslu, na javnim mjestima i na privatnim socijalnim funkcijama kroz pet godina bila je uspoređena sa 306 osoba koje su bile istih godina, spola i rase ali nisu imali rinosinuitis.

Bolesnici sa kroničnim rinosinuitisom bili su izloženi pasivnom dimu kod kuće (13.4 % prema 9.1 %), na poslu (18.6 % prema 6.9 %), na javnim mjestima ( 90.2 % prema 84.3 %) i na privatnim socijalnim funkcijama (51.3 % prema 27.8 %). Mehanizmi koji objašnjavaju povezanost nisu sigurni ali postoji nekoliko mogućnosti koje su naznačene od strane autora. Izloženost pasivnom dimu može prouzročiti povećanje osjetljivosti ili pogoršanje infekcija dišnih puteva i utjecati na imunitet. Iako je potrebno validirati povezanost udisanja pasivnog dima i kroničnog rinosinuitisa, pasivni dim je već odavno uzročnik mnogim drugim bolestima, stoji u zaključku. Istraživanja u ovoj studiji bila su podržana od strane Flight Attendant Medical Research Institute.
Izvor: ScienceDaily

Svjetski dan zdravlja 2010 -svjetska zdravstvena organizacija pokrenula je projekt 1000 gradova, 1000 života, pozivajući sve gradove diljem svijeta da promiču aktivnosti vezane za zdravlje.

Kampanju možete pratiti i na YouTube

Komentari

 • Pušenje je uzrok bolesti, sredinom 20. stoljeća započinju istraživanja radi utvrđivanja utjecaja pušenja na zdravlje. Godine 1952. engleski liječnici R. Doll i A. B. Hill dokazali su na skupini od 40.000 liječnika uzročnu povezanost između pušenja i karcinoma bronha i pluća, te infarkta miokarda i kronične opstruktivne plućne bolesti.

  Komentar Sandra, 06/06/2014 9:48am (4 years ago)

 • čaj služi za čišćenje pluća i protiv pušenja tj.. za odvikavanje od istog. Potrebno je po 50 grama sljedećih trava: podbJel majčina dušica stolisnik kopriva rastavić, sve sastojke treba dobro izmiješati i držati u staklenoj posudi. Ovu biljnu mješavinu u količini od dvije čajne žlice treba preliti sa dva dcl vrele vode, poklopiti i ostaviti deset minuta da odstoji, procijediti i piti. Pije se tri puta po jedna šalica, svakodnevno.

  Komentar Vanja, 01/06/2014 7:50am (4 years ago)

 • Pušenje je ŠTETNO po ZDRAVLjE...!!!

  http://www.youtube.com/watch?v=lNlaesH9v4U

  Komentar Ante, 21/02/2012 9:37am (7 years ago)

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.