LJEKOVITO BILJE

Korijandar

korijandar
Latinski naziv: Coriandrum sativum L Drugi nazivi: Korijandar, živica, kišnec, korijandr, koriandula, korion, kornikovec, paprić, paprica.

PREHRANA

Mangan

minerali
Ovaj element ubraja se u grupu minerala u tragovima („trace elements“). Mangan (Mn) sudjeluje u aktivnostima mnogih enzima, uključujući neke u metabolizmu lipida, bjelančevina i ugljikohidrata.

BOLESTI

Celijakija

celijakija2
Celijakija je bolest probavnog sustava. Celijakija je nasljedni poremećaj koji se manifestira kao trajna nesposobnost probavnog trakta da razgrađuje gluten, bjelančevinu žitarica koja se pretežno nalazi u pšenici, raži te manjim dijelom u ječmu i zobi.

Pasivno pušenje

Izloženost pasivnom dimu pušača povezje se sa kroničnim sinusitisom

Osobe izložene pasivnom pušenju u privatnoj ili javnoj okolini moguće da će prije imati kronični rinosinuitis, pokazao je izvještaj u publikaciji “Postignuća Otolaringologije – kirurgija glave i vrata”  

Članak daje do znanja da pasivni  dim sadrži preko 4000 substanci, uključujući više od 50 za koje se zna ili sumnja da izazivaju karcinom. Dokazi u članku čak prikazuju da je pasivniPušenje dim povezan sa širokom lepezom bolesti u odraslih i djece uključujući i sindrom iznenadne dojenačke smrti, akutne dišne infekcije, bolesti srednjeg uha, astme, infarkta te karcinoma pluća. Procjenjuje se da je 126 milijuna nepušača, ili 60 % U.S. nepušača izloženo pasivnom dimu i to postaje glavni javni zdravstveni problem.

Na sveučilištu u Ontariu u Kanadi promatrano je 306 nepušača čija je dijagnoza kronični rinosinuitis (upala nosa ili sinusa koja traje 12 tjedana ili dulje). Izloženost pasivnom dimu kod kuće, na poslu, na javnim mjestima i na privatnim socijalnim funkcijama kroz pet godina bila je uspoređena sa 306 osoba koje su bile istih godina, spola i rase ali nisu imali rinosinuitis.

Bolesnici sa kroničnim rinosinuitisom bili su izloženi pasivnom dimu kod kuće (13.4 % prema 9.1 %), na poslu (18.6 % prema 6.9 %), na javnim mjestima ( 90.2 % prema 84.3 %) i na privatnim socijalnim funkcijama (51.3 % prema 27.8 %). Mehanizmi koji objašnjavaju povezanost nisu sigurni ali postoji nekoliko mogućnosti koje su naznačene od strane autora. Izloženost pasivnom dimu može prouzročiti povećanje osjetljivosti ili pogoršanje infekcija dišnih puteva i utjecati na imunitet. Iako je potrebno validirati povezanost udisanja pasivnog dima i kroničnog rinosinuitisa, pasivni dim je već odavno uzročnik mnogim drugim bolestima, stoji u zaključku. Istraživanja u ovoj studiji bila su podržana od strane Flight Attendant Medical Research Institute.
Izvor: ScienceDaily

Svjetski dan zdravlja 2010 -svjetska zdravstvena organizacija pokrenula je projekt 1000 gradova, 1000 života, pozivajući sve gradove diljem svijeta da promiču aktivnosti vezane za zdravlje.

Kampanju možete pratiti i na YouTube

Komentari

 • Pušenje je uzrok bolesti, sredinom 20. stoljeća započinju istraživanja radi utvrđivanja utjecaja pušenja na zdravlje. Godine 1952. engleski liječnici R. Doll i A. B. Hill dokazali su na skupini od 40.000 liječnika uzročnu povezanost između pušenja i karcinoma bronha i pluća, te infarkta miokarda i kronične opstruktivne plućne bolesti.

  Komentar Sandra, 06/06/2014 9:48am (6 years ago)

 • čaj služi za čišćenje pluća i protiv pušenja tj.. za odvikavanje od istog. Potrebno je po 50 grama sljedećih trava: podbJel majčina dušica stolisnik kopriva rastavić, sve sastojke treba dobro izmiješati i držati u staklenoj posudi. Ovu biljnu mješavinu u količini od dvije čajne žlice treba preliti sa dva dcl vrele vode, poklopiti i ostaviti deset minuta da odstoji, procijediti i piti. Pije se tri puta po jedna šalica, svakodnevno.

  Komentar Vanja, 01/06/2014 7:50am (6 years ago)

 • Pušenje je ŠTETNO po ZDRAVLjE...!!!

  http://www.youtube.com/watch?v=lNlaesH9v4U

  Komentar Ante, 21/02/2012 9:37am (9 years ago)

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.