BILJKA SE PREPORUČA ZA

Nesanica

nesanica
Gotovo da nema odrasle osobe koja se do sada nije našla u situaciji da u određenom razdoblju ne pati od problema s nesanicom. Nesanica je nedostatak sna koji se može pojavljivati redovno ili ponavljati se, često bez očitog razloga.

Hemofilija

hemofilija
Hemofilija je bolest krvi koja nastaje zbog urođenog nedostatka ili smanjene aktivnosti tzv. čimbenika zgrušavanja. Čimbenici zgrušavanja su proteini u krvi koji sudjeluju u stvaranju ugruška.

Karcinom jetre

karcinomjetre
Jetra su najveći organ u tijelu. Nalaze se iza rebara, u gornjem desnom dijelu trbuha. Imaju dva dijela -desni i lijevi. Jetra obavljaju mnogo funkcija važnih u očuvanju zdravlja čovjeka. Tu se pročišćavaju otrovne tvari iz krvi.

Depresija

stres
Depresija je ozbiljan duševni poremećaj, prava bolest koja se mora liječiti. Depresija je jedan od najčešćih psihičkih poremećaja današnjice. Ona zahtijeva liječenje jer utječe na cjelokupni život bolesnika, a ako se ne liječi, sve se više pogoršava.
Pretraživanje ljekovitog bilja po abecedi

PelinLatinski naziv: Artemisia absinthium L.
Ljekarničko ime: Herba Absinthii, Folia Absinthii
Drugi nazivi: gorki pelin, osenač, pelinček, vakčenac, mirisni pelin.

Pelin -CroMaps zdravstveni vodičPelin mirisni je trajna biljka s razgranjenom stabljikom, polugrmastog oblika, visine do 1 metra. Stabljika je okrugla s perasto razdeljenim listovima. Stabljika je razgranata, a na stabljici i ograncima nalaze se trostruko perasto razdijeljeni listovi, gusto pokriveni srebrnasto svilenim maljama. Cvjetovi su cjevasti, žute boje, a skupljeni su u cvjetne glavice na uspravnim ograncima. Ima okruglaste i vrlo brojne cvjetove žute boje. Cvjeta od srpnja do rujna. Pelin je vrlo gorka biljka. Pelin se može naći na neobrađenim površinama, na suhim kamenitim mjestima, a zbog svoje lijekovitosti uzgaja se u vrtovima.

Divlji pelin je trajnica koja se od pelina razlikuje tamnozelenim i samo s donje   strane dlakavim, velikim listovima na smeđim peteljkama, i jedva zamjetljivim mirisom. Javlja se pojedinačno na sunčanim, ne prevlažnim tlima uz putove, na pustim i nasipanim mjestima.

Aktivni sastojci: nadzemni dio biljke sadrži gorke tvari - sekviterpenske laktone i eterično ulje koje sadrži terpene (a- i P-tujon te više od 50 mono- i sekviterpena). Među ostalim spojevima izolirani su razni lavonoidi, kavina i razne druge fenolkarboksilne kiseline, mala količina polina i homoditerpenski peroksidi. Gorke tvari znatno pojačavaju lučenje klorovodične kiseline i pepsina, a u nešto manjoj mjeri potiču i izlučivanje žuči te djeluju na rad crijeva.Terpeni iz eteričnog ulja pojačavaju djelovanje gorkih tvari, ublažavaju grčeve i djeluju antiseptički.

Pelin se koristi vrlo rijetko, jer tujon koji on sadrži ima otrovno djelovanje, naročito ako se uzima dulje vrijeme (povraćanje, zadržavanje mokraće, bubrežna insuficijencija, gubitak ravnoteže, drhtanje, grčevi, kasnije i demencija). Ovaj se sastojak može suvremenim metodama ukloniti iz pripravaka.

Ljekoviti dijelovi biljke
Za liječenje se koristi nadzemni dio biljke (Herba absinthii). Gornji dio biljke bere se ručno na početku razdoblja cvjetanja, tj. od lipnja do kolovoza. Treba ga brati po suhom vremenu i u podnevnim satima. Rasprostrite ubrani materijal po rešetki od pruća te sušite u hladu ili u sušari. Droga je sivozelena, s primjesom žutih cvatnih glavica; snažna je mirisa i gorka okusa.

Ljekovito djelovanje
Pelin sadrži veliki postotak gorčine, zatim eteričnog ulja, jabučne kiseline i drugih tvari. Kao gorka droga pospješuje tek i poboljšava probavu, naročito u slučaju gastritisa koji je posljedica smanjenog lučenja želučane kiseline. Eterično ulje ima hiperemički učinak; u čistom stanju je vrlo otrovno. Koristi se za uklanjanje crijevnih plinova i za pojačavanje izlučivanja žuči, kod grčeva crijeva i žučnog sustava. U pučkoj medicini koristio se kao sredstvo protiv glista. Koristi se i za ženske bolesti, groznicu, bolesti jetra i bubrega.

Čaj od pelina preporučamo bolesnicima kojima je operativnim putem uklonjena žučna vrećica.

Može ga se upotrijebiti prelivenog ključalom vodom i u obliku praška. Ulazi u sastav mnogih trava: protiv šećerne bolesti, gihta, reume, gojaznosti. Naročito dobro djeluje na bolesnu jetru, izravno djeluje na jačanje krvi i bolju razmjenu tvari. Ne pretjerivati kod uzimanja, jer u njegovom eteričkom ulju ima tujana koji je inače slovi kao jak otrov. Ne smije se primjenjivati za vrijeme trudnoće i dojenja. Prelijte 1 do 6 g droge kipućom vodom i uzmite tri puta na dan, ali samo dok je to potrebno za liječenje.

Recepti

Čaj od pelina zbog gorčine ne kuha se, nego se pelin prelije ključalom vodom (jedna mala žličica na 2 dcl ključale vode). Pelin u obliku praška dva puta dnevno na vršku malog noža u juhi ili inače pomiješano s jelom, vrlo dobro liječi bolesnu jetru i žuticu, odlično je sredstvo protiv grčeva u želucu i crijevima, protiv katara želuca, kronične začepljenosti, proljeva, prevelike kiseline u želucu, debljine.

Jednu žlicu usitnjenog pelina stavi se u litru bijelog prirodnog vina i ostavi da stoji 8 dana. Od tog lijeka uzima se triput dnevno po jednu mala čašica. Liječi nadimanje, čisti žuč i jača sokove želuca.

Liječi nadutost: uzeti 3 jušne žlice pelina i preliti sa pola litre vrele vode, poklopiti, ostaviti 2 sata, piti 3 puta prije jela.

Na stare rane koje ne zacjeljuju stavlja se u prah samljeveni pelin. To se ponavlja sve dok rane ne zacijele.

Kao prva pomoć kod trovanja gljivama, veoma je dobar pelin ako se pije kuhan u octu.

Začin
Mirisni muški pelin u kuhinji se upotrebljava kao prilog umacima, pečenjima i salatama u vrlo malim količinama.

Pelinkovac: 20 g pelina stavi se u litru prošeka da stoji 10 dana. Pije se mala čašica prije jela.

na vrh

Komentari

  • Zdrav je i Pelinkovac, a koristim ga kod oboljenja želuca, manjak želučane kiseline, nadutosti
    Kako ja to spremam - 15-20 g pelina, 1 l crnog vina, pelin umočiti u dobrom crnom vinu deset dana, uz svakodnevno mućkanje. Procijediti i piti po jednu rakijsku čašicu, natašte prije doručka, ne više od jedne čašice :).
    Pozdrav.

    Komentar Ante, 01/09/2010 6:13pm (9 years ago)

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.