BILJKA SE PREPORUČA ZA

Krvarenje - ginekologija

krvarenjaginek
Nepravilna  krvarenja  iz  maternice  mogu  biti  posljedica oštećenja  funkcije  jajnika,  anatomskih  promjena  maternice  ili  poremećaja zgrušavanja. Nepravilna disfunkcijska krvarenja mogu biti juvenilna (na početku generativne  dobi)  i  klimakterična  (na  kraju  generativne  dobi).

Endoskopska kirurgija

endoskopskakd
Endoskopska kirurgija u ginekologiji je kirurška tehnika "bez reza" kojom liječnik operira pod nadzorom videokamere uvodeći instrumente u trbušnu šupljinu kroz nekoliko uskih  uboda  na  trbušnoj  stijenci  ili  pak  u  maternicu  kroz  cervikalni  kanal.

Zatajenje bubrega

zatajenjebubrega
Akutno zatajenje bubrega (bubrežna insuficijencija) definira se kao klinički sindrom obilježen brzim, jakim smanjenjem bubrežne filtracije, obično sa smanjenim izlučivanjem mokraće. Kronična bubrežna insuficijencija je klinički sindrom koji je obilježen propadanjem nefrona što dovodi do prestanka svih temeljnih funkcija koje...

Bubrežni kamenci

bubreznikamenci
Bubrežni kamenci ili nefrolitijaza pojava je jedne ili više čvrstih tvorbi u mokraćnim putovima. Kamenci mogu biti raznih oblika i veličina, pa je ponekad prisutan samo jedan kamenac, a nekada je broj puno veći.
Pretraživanje ljekovitog bilja po abecedi

PeršinLatinski naziv: Petroselinum hortense
Drugi nazivi: Peršin, peršun.

Lisnati Peršin -CroMaps zdravstveni vodičPeršin je biljka s višestruko perastih sjajnih tamnozelenih lisnatih rozeta i žutobijelog stupastog korijena. istovi mogu biti različitih oblika, ovisno o sorti. Porijeklom je iz Sredozemlja. Zahvaljujući višestrukoj začinskoj primjeni i neobično visokom sadržaju vitamina i minerala, postao je širom svijeta uobičajeni kuhinjski začin, biljka koja raste u našim okućnicama i vrtovima. Od lisnatog peršina se korjenasti razlikuje po snažno razvijenom, mesnatom, tri do pet centimetara debelom, bjelkastom korijenu.

Sadi se na sunčanom vlažnom položaju zaštićen od mraza, na neutralnom propusnom i hranjivom tlu. List peršina sadrži i velike količine vitamina C. Peršin je dobar izvor i folne kiseline koja je organizmu potrebna zbog stvaranja crvenih krvnih stanica.

Ljekoviti dijelovi biljke
Koristi se korijen i list. Sabire se lišće što je moguće ravnomjernije, bez stvaranja većih ogoljelih površina, u jesen korijen, a cijela biljka kad je u cvatu. Za razliku od zamrzavanja, sušenjem se gubi najveći dio vitamina i okusa. Korijen, položen u pijesak u podrumu, bit će vrijedan izvor vitamina kroz cijelu zimu.   Za dobivanje ulja vrednije su sjemenke korijenastog, nego lisnatog peršina.

Ljekovito djelovanje
Sjemenke obje vrste peršina djeluju povoljno na probavu, poboljšavaju rad bubrega, mjehura i žuči. Korijen peršina ima eterična ulja, apina, šećer i sluz. Upotrebljava se kao diuretik i začin.   Peršin sadrži dva važna sastojka, myristicin i apiol. Zahvaljujući njima, peršin povećava protok mokraće te pomaže pri uklanjanju infekcije mokraćnog trakta. Ljekoviti su su u malim količinama ali u većim količinama mogu imati i otrovno djelovanje. Myristicin u većim količinama ima neželjene učinke kao što su narkotično djelovanje, oštećuje jetru, izaziva jake kontrakcije i povišen tonus. Apiol djeluje slično, ali slabijeg intenziteta.
 
Recepti
Priprema se kao čaj od listova i/ili korijena.
Čaj: 2 jušne žlice svježeg peršina namočite u dvije šalice uzavrele vode i pričekajte da se ohladi. Čaj ocijedite i čuvajte u hladnjaku, pijte sat prije obroka i jedan sati prije spavanja pomaže kod infekcija mokraćnog sustava.

Zastoj mokraće -luk, peršin, celer i med kuhamo u vodi i tekućinu (toplu) pijemo više puta dnevno. (uvijek po malu šalicu).

Oči gnojne i otečene
Usitnjenog peršinovog lišća 2 žlice stavi se u 3 dcl vode i kuhati 3-4 minute. Kroz gazu ili prokuhanu bijelu krpu to se procijedi i tom tekućinom oči ispiru. Svakako se mora dobro procijediti.

Za reguliranje urina: plod peršina 1 žlica kuha se 20 minuta u pola litre vode. Pije se mlačno više puta sve do potpunog ozdravljenja.

Siva mrena
6-8 listova svježeg peršinovog lista operemo u čistoj vodi, prije spavanja. To lišće stavimo preko noći na oči i povežemo gazom ili čistom prokuhanom pamučnom krpom. Ujutro se u zamračenoj prostoriji zavoj skine. Nakon umivanja ruke se dobro operu sapunom. Zatim u čistu zdjelu nalijemo hladne čiste vode. U tu vodu iscijedimo sok od dva poveća limuna i rukama zapljuskujemo oči. To ponavljamo do ozdravljenja.

Korijen sadrži sluzi, šećera, škroba, eteričnog ulja, glikozida i još nekih tvari. Sjemenke (plodovi) liječe stari kronični kašalj i bolesnu maternicu kod žena. Cijela biljka: korijen, lišće i plod tjera mokraću iz organizma. Uzima se 5 žlica na pola litre vode i kuha 8 minuta, nakon toga ostavi 15 minuta da stoji. Tada se ocijedi i pije triput dnevno po šalicu. Ako jednu šalicu usitnjenog korijena i lišća kuhamo kako je to prethodno navedeno koristi kod slabe razmjene tvari, nadimanja. Liječi bubrege, istjeruje kamence iz bubrega, liječi žuticu, bolesti jetre i slezene. Ako se primjenjuje samo lišće onda je dovoljno da se samo prelije ključalom vodom i ostavi poklopljeno 15—20 minuta.

Peršin je vrlo dobar i kao preventiva protiv mnogih bolesti. Čaj od lišća tjera mokraću, ublažuje bolove, čaj od korijena koristi kod vodene bolesti, slabosti mjehura, zastoja mokraće i protiv otečenih nogu. Peršin snažno djeluje na bubrege i stoga čisti krv. Primjenjuje se i kod otečene jetre, bolesti bubrega i mokraćnih kanala i mjehura.

Začin: Glatka sorta ima veću začinsku vrijednost od kudravog lišća.

 

na vrh

Komentari

 • Ružmarin je biljka koja se često koristi u kuhanju. Sadrži prirodnu masnu kiselinu koja potiče stanice karcinoma u tumorima da zaustave reprodukciju i na kraju odumru.
  Druga uobičajena biljka, peršin poznato je da je učinkovita protiv karcinoma, zbog posebnog sastojka - apigenine koji sadrži. Ova prirodna ulja je pokazala su da mogu spriječiti angiogeneze koja potiču rast krvnih žila a koje opskrbljuju kancerozne tumore s hranjivim tvarima.
  Majčina dušica je obdarena s eteričnim uljem koje je bogato timolom. Timol, uz ružmarinska kiselinu i ursolic areterpenes i smatra se da su korisni u borbi protiv stanica karcinoma. U isto vrijeme, majčina dušica ima izuzetno jak anti-septička i antioksidativna svojstva.
  Menta, često se koristi za aromatiziranje a bogata fitokemikalijama koje su poznate da mogu odsijeći prokrvljenost tumora karcinoma, čime dovodi do njihovog prerane smrti.
  Zeleni čaj kao snažan izvor antioksidansa se smatra učinkovit u prevenciji i liječenju karcinoma.

  Komentar Darko, 22/11/2014 9:25pm (6 years ago)

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.