BILJKA SE PREPORUČA ZA

Krvarenje - ginekologija

krvarenjaginek
Nepravilna  krvarenja  iz  maternice  mogu  biti  posljedica oštećenja  funkcije  jajnika,  anatomskih  promjena  maternice  ili  poremećaja zgrušavanja. Nepravilna disfunkcijska krvarenja mogu biti juvenilna (na početku generativne  dobi)  i  klimakterična  (na  kraju  generativne  dobi).

Bradikardija

bradikardija
Bradikardija je smanjanje broja otkucaja srca odraslog čovjeka na manje od 60 otkucaja u minuti. Fiziološki raspon srčane frekvencije odraslog čovjeka je do 60 do 90 otkucaja u minuti.

Divertikuloza kolona

divertikuloza
Divertikularna bolest je stanje u kojem na debelom crijevu nastaju male vrećice crijevne sluznice koje izbijaju kroz stjenku crijeva. Vrlo su brojne, višestruke i veličine zrna graška. Te vrećice se nazivaju divertikuli.

Estetska stomatologija

estetskakirurgija
Estetska stomatologija je interdisciplinarna grana stomatologije koja ujedinjuje gotovo sva područja stomatologije, a dovedena je do savršenstva kako estetski tako i funkcionalno. Dok se tradicionalna stomatologija fokusira na oralnu higijenu i sprječavanje, dijagnosticiranje i liječenje zubnih bolesti, estetska stomatologija se...
Pretraživanje ljekovitog bilja po abecedi

PetoprstaLatinski naziv: Potentilla erecta L
Drugi nazivi: petoprsta rana, petolista puzava, stežnik puzavi, trava od srca

Petoprsta-CroMaps zdravstveni vodičUspravna petoprsta (Potentilla erecta) vrlo je česta biljka šumskih livada gdje zna rasti u velikom broju. Njihovi su listovi dlanasto sastavljeni ili su jednostruko perasti. Bijeli, žuti ili (rjeđe) crveni cvjetovi, osim čaške i vjenčića od 4 do 5 listića (biljka sa 5 prstića), mnogo prašnika i 10 do 30 plodnica, imaju i tzv. izvanjsku čašku. Plodovi su jednosjemeni oraščići na suhom plodištu. Korijen joj je razgranjen i duboko zadire u zemlju, čvorav, crvenkast. Poput vreže, vlaknaste žile dosežu duljinu i do 40 cm. Neke se vrste koriste kao ljekovite, ukrasne ili kao pokrivači tla. U Hrvatskoj raste oko 25 vrsta. Puzava petoprsta (P. reptans) vrlo je česta livadna i pašnjačka biljka, uz putove, oko kuća ali puzava petoprsta nije niti približno toliko ljekovita za tretiranje zdravlja kao uspravna.

Uspravna petoprsta koristi se u liječenju povratne groznice, bolova u trbuhu, grčeva u želucu, zatim, protiv krvavih proljeva ili dizenterije, povraćanja krvi. Uspravna petoprsta ima jaka antibakterijska i protu­upalna svojstva. Ona i snažno steže, te se može uspješno koristiti kod tretiranja upala zubnog mesa i rana u usnoj šupljini pa čak i rana koja teško zarastaju (npr. kod vađenja zuba), korisna i kod stezanja desni oboljelih od paradentoze. Čisti začepljena pluća i jetru, iz tijela odvaja otrovne sokove, uništava crijevne nametnike kod djece. Najzahvalniji je kod stezanja stolice i u tu svrhu se najčešće i koristi samostalno ili u čajnim mješavinama za zatvaranje, te kao tinktura u kapima. Nekima su dovoljne samo 2-3 kapi da riješe problem proljeva. Uspravna petoprsta steže i mlitave, mlohave srčane mišiće.

Za cijelo vrijeme vegetacije sakupljaju se listovi, a u jesen ili proljeće, vadi se njen korijen (podanak), treba ga dobro oprati od zemlje i očistiti. Zatim  isjeckati i staviti u staklenu teglu, na način da 2/3 tegle napunimo s korijenom.  Do vrha nalijemo jaku rakiju, zatvorimo i stavimo na toplo mjesto (radijator, blizu peći i sl). Teglicu treba svaki dan protresti i nakon 30 dana procijediti. Dobivenu tinkturu možemo koristiti na način da u nju umočimo prst i istrljamo zubno meso.

Čaj - jednu čajnu žličicu petoprste prelije se šalicom vrele vode i nakon 5 minuta procijediti. Pije se vrlo toplo, na gutljaje, dnevno 3-4 šalice. Taj čaj ubija crijevne nametnike kod djece.

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.