BILJKA SE PREPORUČA ZA

Zubna proteza

zubnaproteza
Kad prirodni zubi više ne mogu obavljati svoju funkciju, zubna proteza omogućava da se ponovno žvače normalno. Privikavanje na nju nije uvijek lako jer strano tijelo u ustima izaziva osjećaj nelagode.Proteze olakšavaju život mnogim starijim osobama, ali treba znati da...

IBD

chron
IBD engleska skraćenica (Inflammatory bowel disease) je upalna bolest crijeva kao općeniti termin koji uključuje ulcerozni kolitis i Crohnovu bolest, poremećaje nepoznatih uzroka kojima je posljedica autoimuni upalni procesi u probavnom traktu, kroničnog karaktera, najčešće u tankom i debelom...

Krvarenje - ginekologija

krvarenjaginek
Nepravilna  krvarenja  iz  maternice  mogu  biti  posljedica oštećenja  funkcije  jajnika,  anatomskih  promjena  maternice  ili  poremećaja zgrušavanja. Nepravilna disfunkcijska krvarenja mogu biti juvenilna (na početku generativne  dobi)  i  klimakterična  (na  kraju  generativne  dobi).

Zubi - fistula

zubifistule
Sve upale kojima je zub izvor ili put širenja infekcije najčešće se ograniče na prostor oko zuba, gdje se manifestiraju kao akutne, ili prelaze u kronične, ili se privremeno zaliječe.
Pretraživanje ljekovitog bilja po abecedi

PetoprstaLatinski naziv: Potentilla erecta L
Drugi nazivi: petoprsta rana, petolista puzava, stežnik puzavi, trava od srca

Petoprsta-CroMaps zdravstveni vodičUspravna petoprsta (Potentilla erecta) vrlo je česta biljka šumskih livada gdje zna rasti u velikom broju. Njihovi su listovi dlanasto sastavljeni ili su jednostruko perasti. Bijeli, žuti ili (rjeđe) crveni cvjetovi, osim čaške i vjenčića od 4 do 5 listića (biljka sa 5 prstića), mnogo prašnika i 10 do 30 plodnica, imaju i tzv. izvanjsku čašku. Plodovi su jednosjemeni oraščići na suhom plodištu. Korijen joj je razgranjen i duboko zadire u zemlju, čvorav, crvenkast. Poput vreže, vlaknaste žile dosežu duljinu i do 40 cm. Neke se vrste koriste kao ljekovite, ukrasne ili kao pokrivači tla. U Hrvatskoj raste oko 25 vrsta. Puzava petoprsta (P. reptans) vrlo je česta livadna i pašnjačka biljka, uz putove, oko kuća ali puzava petoprsta nije niti približno toliko ljekovita za tretiranje zdravlja kao uspravna.

Uspravna petoprsta koristi se u liječenju povratne groznice, bolova u trbuhu, grčeva u želucu, zatim, protiv krvavih proljeva ili dizenterije, povraćanja krvi. Uspravna petoprsta ima jaka antibakterijska i protu­upalna svojstva. Ona i snažno steže, te se može uspješno koristiti kod tretiranja upala zubnog mesa i rana u usnoj šupljini pa čak i rana koja teško zarastaju (npr. kod vađenja zuba), korisna i kod stezanja desni oboljelih od paradentoze. Čisti začepljena pluća i jetru, iz tijela odvaja otrovne sokove, uništava crijevne nametnike kod djece. Najzahvalniji je kod stezanja stolice i u tu svrhu se najčešće i koristi samostalno ili u čajnim mješavinama za zatvaranje, te kao tinktura u kapima. Nekima su dovoljne samo 2-3 kapi da riješe problem proljeva. Uspravna petoprsta steže i mlitave, mlohave srčane mišiće.

Za cijelo vrijeme vegetacije sakupljaju se listovi, a u jesen ili proljeće, vadi se njen korijen (podanak), treba ga dobro oprati od zemlje i očistiti. Zatim  isjeckati i staviti u staklenu teglu, na način da 2/3 tegle napunimo s korijenom.  Do vrha nalijemo jaku rakiju, zatvorimo i stavimo na toplo mjesto (radijator, blizu peći i sl). Teglicu treba svaki dan protresti i nakon 30 dana procijediti. Dobivenu tinkturu možemo koristiti na način da u nju umočimo prst i istrljamo zubno meso.

Čaj - jednu čajnu žličicu petoprste prelije se šalicom vrele vode i nakon 5 minuta procijediti. Pije se vrlo toplo, na gutljaje, dnevno 3-4 šalice. Taj čaj ubija crijevne nametnike kod djece.

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.