BILJKA SE PREPORUČA ZA

Zubi karijes

karijes
Karijes zuba je raspadanje i truljenje zubne supstancije, koje dovodi do defekta u zubu. Zubni karijes je oboljenje čovjeka koje ide usporedo s razvojem civilizacije. Kako u današnjici civiliziranih naroda 93% ljudi ima kariozne zube, to se karijes zuba smatra...

Zubne krunice

zubnekrunicey
Ako je Vaš zub jako oštećen i narušena estetika ostalih zuba, rješenje je krunica. Za to je potrebno malo izbrusiti zub, uzeti otisak i u dentalnom laboratoriju izrađuje se krunica koja se kasnije fiksira na zub.

Prva pomoć srčani udar

srcaniudarprvapomoc.jpg
Prva pomoć kod srčanog udara - srčani udar (akutni infarkt miokarda) je odumiranje manjeg ili većeg dijela srčanog mišića zbog nedovoljne opskrbe krvlju. Najčešće je uzrokovan začepljenjem jedne od koronarnih arterija (krvne žile koje opskrbljuju srčani mišić) krvnim ugruškom, što...

Zubi - njega

zubi
Pravilnom higijenom i redovitim posjetima stomatologu zubi se mogu, bez obzira na godine, održavati u dobrom stanju do kraja života. Ipak, zubi se s godinama mijenjaju.
Pretraživanje ljekovitog bilja po abecedi

PetoprstaLatinski naziv: Potentilla erecta L
Drugi nazivi: petoprsta rana, petolista puzava, stežnik puzavi, trava od srca

Petoprsta-CroMaps zdravstveni vodičUspravna petoprsta (Potentilla erecta) vrlo je česta biljka šumskih livada gdje zna rasti u velikom broju. Njihovi su listovi dlanasto sastavljeni ili su jednostruko perasti. Bijeli, žuti ili (rjeđe) crveni cvjetovi, osim čaške i vjenčića od 4 do 5 listića (biljka sa 5 prstića), mnogo prašnika i 10 do 30 plodnica, imaju i tzv. izvanjsku čašku. Plodovi su jednosjemeni oraščići na suhom plodištu. Korijen joj je razgranjen i duboko zadire u zemlju, čvorav, crvenkast. Poput vreže, vlaknaste žile dosežu duljinu i do 40 cm. Neke se vrste koriste kao ljekovite, ukrasne ili kao pokrivači tla. U Hrvatskoj raste oko 25 vrsta. Puzava petoprsta (P. reptans) vrlo je česta livadna i pašnjačka biljka, uz putove, oko kuća ali puzava petoprsta nije niti približno toliko ljekovita za tretiranje zdravlja kao uspravna.

Uspravna petoprsta koristi se u liječenju povratne groznice, bolova u trbuhu, grčeva u želucu, zatim, protiv krvavih proljeva ili dizenterije, povraćanja krvi. Uspravna petoprsta ima jaka antibakterijska i protu­upalna svojstva. Ona i snažno steže, te se može uspješno koristiti kod tretiranja upala zubnog mesa i rana u usnoj šupljini pa čak i rana koja teško zarastaju (npr. kod vađenja zuba), korisna i kod stezanja desni oboljelih od paradentoze. Čisti začepljena pluća i jetru, iz tijela odvaja otrovne sokove, uništava crijevne nametnike kod djece. Najzahvalniji je kod stezanja stolice i u tu svrhu se najčešće i koristi samostalno ili u čajnim mješavinama za zatvaranje, te kao tinktura u kapima. Nekima su dovoljne samo 2-3 kapi da riješe problem proljeva. Uspravna petoprsta steže i mlitave, mlohave srčane mišiće.

Za cijelo vrijeme vegetacije sakupljaju se listovi, a u jesen ili proljeće, vadi se njen korijen (podanak), treba ga dobro oprati od zemlje i očistiti. Zatim  isjeckati i staviti u staklenu teglu, na način da 2/3 tegle napunimo s korijenom.  Do vrha nalijemo jaku rakiju, zatvorimo i stavimo na toplo mjesto (radijator, blizu peći i sl). Teglicu treba svaki dan protresti i nakon 30 dana procijediti. Dobivenu tinkturu možemo koristiti na način da u nju umočimo prst i istrljamo zubno meso.

Čaj - jednu čajnu žličicu petoprste prelije se šalicom vrele vode i nakon 5 minuta procijediti. Pije se vrlo toplo, na gutljaje, dnevno 3-4 šalice. Taj čaj ubija crijevne nametnike kod djece.

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.