BILJKA SE PREPORUČA ZA

IBD

chron
IBD engleska skraćenica (Inflammatory bowel disease) je upalna bolest crijeva kao općeniti termin koji uključuje ulcerozni kolitis i Crohnovu bolest, poremećaje nepoznatih uzroka kojima je posljedica autoimuni upalni procesi u probavnom traktu, kroničnog karaktera, najčešće u tankom i debelom...

Karcinom debelog crijeva

karcinomcrijeva
Posljednja dva metra crijeva zovu se debelo crijevo ili kolon. Završni dio debelog crijeva naziva se rektum i nalazi se u dužini od približno posljednjih 12-15 cm crijeva do analnog otvora čmara.

Gastroenteritis

gastroenteritis
Gastroenteritis je upala probavnog sustava, koja zahvaća želudac i tanko crijevo i kao posljedica se javlja akutni proljev. Upala je prouzrokovana najčešće infekcijom virusima, ponekad bakterijama, njihovim toksinima, parazitima, ili neželjenim reakcijama na hranu ili lijekove.

Neurodermitis

neurodermitis
Neurodermitis ili atopijski dermatitis (u anglosaksonskoj literaturi) je alergijsko/upalno kronično oboljenje kože koja se često ponovno javlja (recidivira), a nastaje zbog prirođene preosjetljivosti. Prva pojava bolesti moguća je u bilo kojem razdoblju života: od dojenačke do odrasle dobi.
Pretraživanje ljekovitog bilja po abecedi

PiskavicaLatinski naziv: Trigonella foenum graecum
Drugi nazivi: grohotuša, grčko sjerne, kozji rog, prosenica, rožnjača.

Piskavica -CroMaps zdravstveni vodičPiskavica je jednogodišnja biljka sa stupastim korijenom što uraste duboko u zemlju. Stabljika je okrugla i malo razgranjena. Listovi su trodjelni i imaju peteljke koje su dlakave i odozgo odebljale.

Žuti ili žućkasto-bijeli cvjetovi pojedinačni su i bez peteljki, a nalaze se u pazušcima listova. Cijela biljka ima jak i prepoznatljiv miris.

Vrijeme cvatnje: od lipnja do srpnja. Sjeme sazrijeva u srpnju i kolovozu.

Stanište: piskavica potječe iz Indije. U zemljama Sredozemlja uzgaja se kao ljekovita biljka. U prirodi se nalazi u poludivljem stanju.

Ljekoviti dio biljke: za lijek sakuplja se sjeme. Sjeme beremo u kolovozu nakon dozrijevanja.

Sastav: saponini, flavanoidi (Quercetun, Lilyn, Kaempferol), alkaloidi, coumarins. Piskavica je bogata fosforom, kalcijem, lecitinom, nukleoalbuminima.

Ljekovito djelovanje: piskavica je od davnina poznata kao dobro ljekovito sredstvo za rastvaranje sluzi. Sprečava upale, smekšava, upija i pospješuje zarašćivanje rana. Sjeme stucano u prah koristi se za pripremanje obloga, što ublažuju bolove gihta (uloga), neuralgije, išijasa i oteklina žlijezda. Ti oblozi liječe teške čireve na koži, stvaranje fistule, gnojenja kostiju, otvorene rane na nogama i čireve na stegnu. Pomiješana s drugim ljekovitim biljem piskavica se koristi u liječenju mnogih drugih bolesti.

Sjeme stučeno u prašak primjenjuje se u obliku kašastih obloga, koji se polažu po mogućnosti topli. Ti topli kašasti oblozi ublažuju bolove gihta te neuralgije i išijasa, otekline žlijezda, pa ne samo da su korisni kod otvrdnutih skrofuloznih čvorova prsiju, nego utječu i na njihovo liječenje.

Piskavica ostvaruje odlično djelovanje u liječenju diabetesa – potiče ravnotežu šećera u krvi kod oba tipa diabetesa. Piskavica povoljno djeluje na vodene kanale u tijelu i mokraćni sistem. Potpomaže čišćenje masnih naslaga iz tjelesnih kanala. Ukoliko Piskavicu koristimo kao lijek kod balansiranja šećera u krvi, preporučljiva doza je 50g dnevno.

Sjeme se može kuhati u kašu ili samljeti u prah (samljeveno u prah je djelotvornije). Sjeme piskavice upotrebljava se i iznutra za niz oboljenja, i to samostalno, ili u zajednici s drugim ljekovitim biljem. Za unutrašnju upotrebu najbolje je sjeme namočiti u hladnu vodu, pustiti ga nekoliko sati u vodi, sasvim ga malo nakon toga prokuhati i ocijediti te zasladiti medom. Ako se taj čaj pije u gutljajima dnevno 2 do 3 šalice, on čisti prsa od žilave sluzi, otvara apetit kod djece i odraslih, otklanja slabost i mršavost. Nadalje, čaj dobro djeluje kod rahitisa djece, skrofuloze, kod tuberkuloze pluća i kostiju te kod slabosti uvjetovane šećernom bolesti. Ovaj čaj djeluje izvanredno kao sredstvo za grgljanje kod upalnih procesa sluznice ždrijela i usta. Unutarnja i vanjska upotreba preporuča se kod hemoroida.

Čaj od sjemena, zaslađen medom, rado se uzima kod prehlada jer ublažava kašalj i rastvara sluz. Kod tuberkuloze crijeva i raka na debelom crijevu, primjenjuje se klistir od sluzavog čaja. Sluzasti čaj od sjemena, uziman dnevno kao kupelj za noge ili ruke, vrlo je dobar kućni lijek kod znojenja nogu ili ruku.

Protiv šećerne bolesti: po 20 grama sjemena piskavice, dobričice, lista borovnice, gujine trave i mahuna graha usitniti i dobro izmiješati. Četiri velike žlice smjese kuhaju se pola sata u pola litre vode, pije se po čaša čaja prije jela.

na vrh

Komentari

  • zdrava crijeva i obnovu crijevne stjenke - 1 mala žličica sjemenki lana i piskavice, 1 dcl kozjeg mlijeka ili tekućeg jogurta

    sjemenke lana (Linum usitatissimum) i piskavice (Trigonella foenum graecum ) možete kupiti u biljnim ljekarnama, sameljite ih mlincem za kavu i zajedno pomiješajte u posudi koju možete zatvoriti i na taj način čuvati u frižideru
    jednom dnevno malu žličicu pripravka umutiti u 1 dcl mlijeka kozjeg ili u jogurt te popiti
    koristi se uzastopce i po nekoliko mjeseci, ovisi o oboljenju, isprobano i djeluje dobro na crijeva

    Komentar Majda, 02/06/2014 9:20am (6 years ago)

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.