BILJKA SE PREPORUČA ZA

Streptokokna angina

angina.jpg
Streptokokna je angina akutna zarazna bolest ždrijela i pripadajućega limfnog prstena (angina streptococcica, tonsillopharyngitis acuta). 25 i 30% svih angina uzrokovano je streptokokom.  Bolest se prenosi kapljičnim putem.  Endemoepidemijski  se pojavljuje u dobi od 3 do 15 godina.  Djeca obolijevaju...

Nos

nos
Deformiteti nosa -estetski i funkcionalni poremećaj. Nos je organ koji ima više važnih funkcija. Osnovna je disanje -zrak koji se kroz nos udiše grije se i vlaži te se na taj način zaštićuju donji dišni putevi.Druga je funkcija nosa protektivna...

Šarlah

sarlah
Šarlah (škrlet, scarlatina) je akutna, zarazna bolest, od koje obolijevaju najčešće djeca predškolskog i školskog uzrasta, uzrokuje ju bakterija beta-hemolitički streptokok skupine A, a karakterizira ju sitno-točkasti osip i malinastim jezikom, koji može imati bijeli pokrov.

Aspergiloza

1aspergiloza
Aspergiloza je infekcija uzrokovana Aspergillus spp. (obično A. fumigatus ili A. niger), koja se očituje kao: invazivna plućna aspergiloza (primarno u imunokompromitiranih bolesnika) aspergilom (micetom - rast gljive u već postojećoj šupljini) bronhopulmonalna aspergiloza (sindrom koji se javlja u bolesnika...
Pretraživanje ljekovitog bilja po abecedi

Poljska preslicaLatinski naziv: Equisetum arvense L.
Drugi nazivi: konjski rep, kositrena trava, mala preslica, poljska preslica, rastavić

Poljska preslica - CroMaps zdravstveni vodičPoljska preslica je trajnica s dugim, razgranatim, smeđim ili crnim podankom, iz kojeg rastu dvovrsni nadzemnni izbojci. Proljetni izdanci su smeđi, nerazgranati, a završavaju sporonosnim strobilusom. Rastu od ožujka do travnja. U svibnju narastu zeleni, do 50 cm visoki, razgranati izbojci iz drugog dijela podanka. Oba su izdanka ćlankovite grade, s ljuskavim listovima prileglim uz stabljiku, koji rastu u pršljenovima. Biljka se razmnožava truskama i iz pupova koji prezime na podanku. Preslica je kozmopolitska vrsta umjerenog pojasa sjeverne polutke. Po poljima, livadama i pašnjacima raste kao korov.

Aktivni sastojci: saponini, alkaloidi, flavinoidi, kremička kiselina – silicijeva kiselina, aksorbinska kiselina, organske kiseline, karotin smole, ekvizetonin, tvari za štavljenje, vitamin C, te jabučna, oksalna i peptinska kiselina. Također sadrži kalij, kalcij, natrij, sumpor, saponin equisetin, akonitin, tanin, smolu, gorke tvari, pektin. Uzroci popratnih pojava kod davanja većih doza biljke su dodaci ili zamjena drugim, otrovnim vrstama preslica (£. sylvaticum, E. palustre). Preslica je jaka biljka i s njom budite oprezni, radije je koristite umjereno i prema recepturama.

Ljekoviti dijelovi biljke
Bere se nadzemni dio biljke (Herba equiseti). Ljetni, zeleni izdanci preslice beru se od lipnja do rujna, rezanjem ili kosidbom čitave biljke. Rasprostrite očišćeni materijal po rešetkama od pruća u tankom sloju te sušite najprije na suncu, a zatim u hladu ili u sušari. Dobro osušena biljka je tamnozelena, šušti na dlanu, te je gorkog i sluzavog okusa.  

Ljekovito djelovanje
Silicijeva kiselina liječi oštećena mjesta u tkivima (na primjer, u plućima i stijenkama krvnih žila), stoga se preporuča u slučaju tuberkuloze, nakon kirurške operacije pluća i kod arterioskleroze; štiti tkivo mokraćnog sustava od oblaganja raspadnim tvarima iz urina (sprečava nastanak kamenaca); primjenjuje se kod upale mokraćnih puteva te kao pripravak protiv krvarenja. U staro vrijeme Grci su je upotrebljavali za liječenje tumora – jetri i želuca. Danas se proširila uporaba preslice u liječenju pojedinih bolesti. Posebno zahvaljujući novim znanstvenim istraživanjima, pa tako naprimjer u Americi važi kao biljka kojom se liječi karcinom kostiju, a u Španjolskoj za razne tumore.

Zastupljena je i službenoj medicini. Preseličin čaj olakšava probleme kod šarlaha i povećanih krajnika, te anemije, bolesti vezane s metabolizmom i kod nervoze. Suha preslica, zdrobljena ( izmrvljena) i zakuhana u mlijeku daje se slabašnoj djeci jer jača organizam i stvara krv.

Biljka se u terapijskim dozama može koristiti i u trudnoći i dojenju. 2 do 3 g biljke uzima se u obliku naljeva tri puta na dan.

Oblozi i kupke uvarka preslice liječe ekceme ruku, kožne lišajeve, oboljelo vlasište a sjedeća kupka sa svježom i osušenom drogom olakšava tegobe i bolove kod izlaženja kamenaca ili pijeska iz mokraćnih putova. Kod upaljene sluznice usne šupljine ili krvarenja desni djelotvorno je ispiranje ovim uvarkom a dokazano je i povoljno djelovanje na nečistu ili olabavljenu kožu.

 

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.