BILJKA SE PREPORUČA ZA

Benigna hiperplazija prostate

prostatabenigna.jpg
Benigna hiperplazija prostate (BHP) označava stanje bujanja (povećanja) žljezdanog tkiva prostate, koje se u svih muškaraca počinje zbivati negdje oko 40. godine života, kao posljedica hormonskih promjena.

Bubrežni kamenci

bubreznikamenci
Bubrežni kamenci ili nefrolitijaza pojava je jedne ili više čvrstih tvorbi u mokraćnim putovima. Kamenci mogu biti raznih oblika i veličina, pa je ponekad prisutan samo jedan kamenac, a nekada je broj puno veći.

Ureaplasma urealyticum

ureaplazma
Kod simptomatskih infekcija urogenitalnog trakta - infekcija urogenitalnog sustava praćenih kliničkim simptomima, izolirane su tri vrste uzročnika iz ove skupine: Mycoplasma hominis, Ureaplasma urealyticum i Mycoplasma genitalium.

Emfizem

emfizem
Emfizem ili kronična opstrukcijska bolest pluća (KOB) je bolest kroničnog i progredirajućeg tijeka. Bolesnik ponekad boluje i od kroničnog bronhitisa i od emfizema. Kronični bronhitis je odgovoran za 85% slučajeva emfizema, ali i pušenje se smatra čestim uzrokom, aktivno ili...
Pretraživanje ljekovitog bilja po abecedi

Poljska preslicaLatinski naziv: Equisetum arvense L.
Drugi nazivi: konjski rep, kositrena trava, mala preslica, poljska preslica, rastavić

Poljska preslica - CroMaps zdravstveni vodičPoljska preslica je trajnica s dugim, razgranatim, smeđim ili crnim podankom, iz kojeg rastu dvovrsni nadzemnni izbojci. Proljetni izdanci su smeđi, nerazgranati, a završavaju sporonosnim strobilusom. Rastu od ožujka do travnja. U svibnju narastu zeleni, do 50 cm visoki, razgranati izbojci iz drugog dijela podanka. Oba su izdanka ćlankovite grade, s ljuskavim listovima prileglim uz stabljiku, koji rastu u pršljenovima. Biljka se razmnožava truskama i iz pupova koji prezime na podanku. Preslica je kozmopolitska vrsta umjerenog pojasa sjeverne polutke. Po poljima, livadama i pašnjacima raste kao korov.

Aktivni sastojci: saponini, alkaloidi, flavinoidi, kremička kiselina – silicijeva kiselina, aksorbinska kiselina, organske kiseline, karotin smole, ekvizetonin, tvari za štavljenje, vitamin C, te jabučna, oksalna i peptinska kiselina. Također sadrži kalij, kalcij, natrij, sumpor, saponin equisetin, akonitin, tanin, smolu, gorke tvari, pektin. Uzroci popratnih pojava kod davanja većih doza biljke su dodaci ili zamjena drugim, otrovnim vrstama preslica (£. sylvaticum, E. palustre). Preslica je jaka biljka i s njom budite oprezni, radije je koristite umjereno i prema recepturama.

Ljekoviti dijelovi biljke
Bere se nadzemni dio biljke (Herba equiseti). Ljetni, zeleni izdanci preslice beru se od lipnja do rujna, rezanjem ili kosidbom čitave biljke. Rasprostrite očišćeni materijal po rešetkama od pruća u tankom sloju te sušite najprije na suncu, a zatim u hladu ili u sušari. Dobro osušena biljka je tamnozelena, šušti na dlanu, te je gorkog i sluzavog okusa.  

Ljekovito djelovanje
Silicijeva kiselina liječi oštećena mjesta u tkivima (na primjer, u plućima i stijenkama krvnih žila), stoga se preporuča u slučaju tuberkuloze, nakon kirurške operacije pluća i kod arterioskleroze; štiti tkivo mokraćnog sustava od oblaganja raspadnim tvarima iz urina (sprečava nastanak kamenaca); primjenjuje se kod upale mokraćnih puteva te kao pripravak protiv krvarenja. U staro vrijeme Grci su je upotrebljavali za liječenje tumora – jetri i želuca. Danas se proširila uporaba preslice u liječenju pojedinih bolesti. Posebno zahvaljujući novim znanstvenim istraživanjima, pa tako naprimjer u Americi važi kao biljka kojom se liječi karcinom kostiju, a u Španjolskoj za razne tumore.

Zastupljena je i službenoj medicini. Preseličin čaj olakšava probleme kod šarlaha i povećanih krajnika, te anemije, bolesti vezane s metabolizmom i kod nervoze. Suha preslica, zdrobljena ( izmrvljena) i zakuhana u mlijeku daje se slabašnoj djeci jer jača organizam i stvara krv.

Biljka se u terapijskim dozama može koristiti i u trudnoći i dojenju. 2 do 3 g biljke uzima se u obliku naljeva tri puta na dan.

Oblozi i kupke uvarka preslice liječe ekceme ruku, kožne lišajeve, oboljelo vlasište a sjedeća kupka sa svježom i osušenom drogom olakšava tegobe i bolove kod izlaženja kamenaca ili pijeska iz mokraćnih putova. Kod upaljene sluznice usne šupljine ili krvarenja desni djelotvorno je ispiranje ovim uvarkom a dokazano je i povoljno djelovanje na nečistu ili olabavljenu kožu.

 

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.