PREHRANA SE PREPORUČA ZA

Tromboflebitis

tromboflebitis
U ljudskom tijelu nalaze se tri vrste vena, i to: površne vene -nalaze se neposredno ispod kože, duboke vene -nalaze se između mišića,   perforantne vene -spajaju površne i duboke vene.Tromboflebitis je aseptična ili septična upala venske stijenke.

Karcinom bubrega

bubrezicarc
Karcinom bubrežnih stanica (adenokarcinom) je najčešći i čini 85% svih dijagnosticiranih slučajeva karcinoma bubrega. U svijetu se godišnje dijagnosticira oko 275.000 novih slučajeva sa karcinomom bubrega.

Angina pectoris

anginapectoris
Koronarna ili ishemijska bolest srca (IBS), sa svojim kliničkim oblicima (angina pektoris, infarkt miokarda, srčana dekompenzacija, srčane aritmije i nagla srčana smrt) najčešća je bolest srca. Češća je kod muškaraca nego kod žena, posebno iza petog desetljeća života.

Hepatitis

jetra
Hepatitis je upala jetre. Najčešće vrste hepatitisa, uključujući i hepatitis C, izazvani su virusima. Do sada je poznato nekoliko tipova virusnog hepatitisa. Klinička slika i prognoza, kao i terapija ovisi o uzroku.Hepatitis C izazvan je virusom (HCV) koji je otkriven...
Pretraživanje prehrane po abecedi

Poriluk

Poriluk -CroMaps zdravstveni vodičPoriluk (Allium ampeloprasum var. porrum L.), je uz luk i češnjak najpoznatiji pripadnik porodice lukovica i već iz rimskog doba postoje zapisi o njegovoj ljekovitosti.  

Poriluk je dobar izvor folne kiseline i vitamina E, kao i alilni sulfida i flavonola, fruktooligosaharida i flavonoida. Smanjenje rizika od srčanih bolesti konzumacijom poriluka, se povezuje sa sadržajem fitokemikalija poput alilnih sulfida i flavonola koji imaju antioksidativna svojstva i korisno djelovanje na krvožilni sustav. Od redovitog unosa hrane koja sadrži alilne sulfide druga je korist smanjenje rizika od nastanka karcinoma, naročito crijeva, što je pokazano u više studija. Poriluk sadrži i kvercetin i druge spojeve koji onemogućuju razvoj kancerogenih stanica, osobito kod karcinoma crijeva i prostate.

Kad su elementi u pitanju poriluk ih ima vrlo mnogo različitih, ali u malim količinama, a najzastupljeniji su mangan, kalij, kalcij, fosfor, magnezij, željezo i male količine natrija.

Najviše se ljekovito djelovanje poriluka pripisuje sadržaju sumpora u njegovom eteričnom ulju. Ova je element neophodan u uspostavljanju homeostaze organizma i sudjeluje u normalnom lučenju probavnih sokova, potiče rad želuca, crijeva, jetre i žuči, djeluje blagotvorno i na dišne organe, krv i krvne žile, kod visokog tlaka.

Poriluk se preporučuje i u prehrani osoba koje boluju od artritisa, koje imaju naznake nastanka ateroskleroze krvnih žila, kod upale vena jer poboljšava cirkulaciju krvi, smanjuje "loš" holesterol. Poriluk se u dijetoterapiji bubrežnih bolesti preporučuje zbog svog diuretskog djelovanja. Poriluk, kao i drugo povrće, vrlo blagotvorno djeluje na ljudsko tijelo i zdravlje.

Bolesnici s neliječenim žučnim i bubrežnim bolestima trebaju izbjegavati pretjerano korištenje ove namirnice, zato što poriluk sadrži znatnu količinu oksalata koji pogoduju razvoju bolesti kamenaca.

 

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.