PREHRANA SE PREPORUČA ZA

Karcinom gušterače

karcinomgusterace
Gušterača (pankreas) je žlijezda smještena duboko u trbuhu, između želuca i kralježnice, zakrivljenog oblika i sastoji se od tri dijela: glave, tijela i repa. Ona proizvodi inzulin (regulira nivo šećera u krvi) i druge hormone koji potpomažu korištenje i pohranu...

Karcinom žučnjaka

karcinomzucnjaka
Žučnjak (žučna vrećica) smješten je desno u trbuhu, neposredno ispod jetara, služi kao pričuva žuči koja se iz njega žučnim vodovima, zajedno s gušteračinim sokovima, izlijeva u tanko crijevo i potpomaže probavu hrane.Najveći su rizik za razvitak karcinoma žučnjaka žučni kamenci.

Cistitis

cistitis
Cistitis je najčešća bakterijska upala mokraćnog mjehura. Infekcije mokraćnih puteva su najčešće uzrokovane gram negativnim bakterijama od kojih je za 80% svih infekcija odgovorna bakterija Escerichia coli koja normalno kolonizira debelo crijevo te dolaskom u mokraćni mjehur uzrokuje cistitis, a...
Pretraživanje prehrane po abecedi

Poriluk

Poriluk -CroMaps zdravstveni vodičPoriluk (Allium ampeloprasum var. porrum L.), je uz luk i češnjak najpoznatiji pripadnik porodice lukovica i već iz rimskog doba postoje zapisi o njegovoj ljekovitosti.  

Poriluk je dobar izvor folne kiseline i vitamina E, kao i alilni sulfida i flavonola, fruktooligosaharida i flavonoida. Smanjenje rizika od srčanih bolesti konzumacijom poriluka, se povezuje sa sadržajem fitokemikalija poput alilnih sulfida i flavonola koji imaju antioksidativna svojstva i korisno djelovanje na krvožilni sustav. Od redovitog unosa hrane koja sadrži alilne sulfide druga je korist smanjenje rizika od nastanka karcinoma, naročito crijeva, što je pokazano u više studija. Poriluk sadrži i kvercetin i druge spojeve koji onemogućuju razvoj kancerogenih stanica, osobito kod karcinoma crijeva i prostate.

Kad su elementi u pitanju poriluk ih ima vrlo mnogo različitih, ali u malim količinama, a najzastupljeniji su mangan, kalij, kalcij, fosfor, magnezij, željezo i male količine natrija.

Najviše se ljekovito djelovanje poriluka pripisuje sadržaju sumpora u njegovom eteričnom ulju. Ova je element neophodan u uspostavljanju homeostaze organizma i sudjeluje u normalnom lučenju probavnih sokova, potiče rad želuca, crijeva, jetre i žuči, djeluje blagotvorno i na dišne organe, krv i krvne žile, kod visokog tlaka.

Poriluk se preporučuje i u prehrani osoba koje boluju od artritisa, koje imaju naznake nastanka ateroskleroze krvnih žila, kod upale vena jer poboljšava cirkulaciju krvi, smanjuje "loš" holesterol. Poriluk se u dijetoterapiji bubrežnih bolesti preporučuje zbog svog diuretskog djelovanja. Poriluk, kao i drugo povrće, vrlo blagotvorno djeluje na ljudsko tijelo i zdravlje.

Bolesnici s neliječenim žučnim i bubrežnim bolestima trebaju izbjegavati pretjerano korištenje ove namirnice, zato što poriluk sadrži znatnu količinu oksalata koji pogoduju razvoju bolesti kamenaca.

 

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.