BOLESTI

Zubi karijes

karijes
Karijes zuba je raspadanje i truljenje zubne supstancije, koje dovodi do defekta u zubu. Zubni karijes je oboljenje čovjeka koje ide usporedo s razvojem civilizacije. Kako u današnjici civiliziranih naroda 93% ljudi ima kariozne zube, to se karijes zuba smatra...

PREHRANA

Dunja

dunja
Drži se da dunja potječe iz sjevernog Irana, gdje je rasla kao samonikla biljka. U staroj Grčkoj spominje se 650. godine prije Krista, gdje su je zvali jabuka iz Kidona, prema području u kojem su se uzgajale najkvalitetnije sorte dunje.
Pretraživanje ljekovitog bilja po abecedi

Pripravci ljekovitog bilja

Za pripremu čajeva uglavnom se koriste usitnjeni i osušeni biljni dijelovi. Neke biljke treba kuhati, druge se samo prelijevaju proključalom vodom, kako se visokom temperaturom ne bi uništili ljekoviti sastojci, dok se neke potapaju u hladnoj vodi od nekoliko sati do nekoliko dana. Čajeve treba dozirati ovisno o dobi. Za odrasle osobe (starije od 18 godina) uobičajena pojedinačna doza je 2dl (1 šalica), a dnevna doza 2-4 (najviše 6) puta dnevno.

Trudnice i dojilje trebaju obavezno se konzultirati s liječnikom. Djeci se pojedinačne doze određuju prema dobi, a dnevna doza je, 2-4 puta dnevno.

Pojedinačne doze za djecu:
1 do 3 godine 2 jušne žlice
3 do 6 godina 3 jušne žlice
6 do 10 godina 4 jušne žlice
10 do 14 godina 5 jušnih žlica
14 do 18 godina 6 jušnih žlica

Sirupi se spremaju slično čajevima, ali se koristi voda kojoj je dodan šećer. Na 1l vode dodaje se 1,5 kg šećera i kuha se jedan sat. Količinu biljke treba prilagoditi količini vode. Pripremljen sirup preljeva se u čiste boce ili tegle, koje se dobro povežu i ostave sa ostalom zimnicom.

Sirupi od lišća - na primjer sirup od koprive, breze, matičnjaka, mente....Prvo proključate vodu, skinete vodu s vatre i dodajete lišće, kad se ohladi dodajte i limunske kiseline (malu žličicu), otopinu poklopite i ostavite 1 dan. Nakon toga sve procijedite, umiješate med i sipajte u čiste boce, držite na hladnom mjestu. (omjer pola litre vode, količina biljke koliko stane da se potopi u vodi, žličica limunske kiseline, med po želji). Napomena - ukoliko upotrebljavate kadulju, držite otklopljeno, jer kadulja ispušta toksične pare koje moraju ishlapiti.

Sirupi od cvjetova - kada radite sirupe od cvijetova: npr. bazga, ruže, bagrem, onda je pravilo da nema kuhanja vode. Sve se radi s hladnom vodom. Limunsku kiselinu i cvijeće stavljate u hladnu vodu, ostavite 1 dan, dobro procijedite i na hladno strpljivo umiješate med, sipajte u čiste staklenke, držite na hladnom mjestu. (omjer pola litre vode, količina biljke koliko stane da se potopi u vodi, žličica limunske kiseline, med po želji)

Med od borovih iglica
1kg borovih iglica (branje u 4-5mj, kada izbijaju mladi, svjetlozeleni vrhovi), 1 kg šećera, 1veća staklenka
Borove iglice ispremo u mlakoj vodi, ostavimo da se osuše. Stavljamo u staklenku (jedan red borovih iglica, jedan šećera)
Dobro zatvorimio i ostavimo cca 40 dana da stoji (na toplom i svijetlom mjestu) i nakon 40 dana procijedimo i spremimo na hladno mjesto.

Ljekovite rakije spremaju se tako što se u 1l rakije doda 5 jušnih žlica pripremljene biljke. Boca se dobro zatvori i ostavi na sobnoj temperaturi oko 3 tjedna. Sadržinu treba više puta dnevno dobro protresti, a poslije 20 dana procijediti u čistu bocu i koristiti. Ljekovita rakija koristi se u malim dozama (samo 1 žlica ili čak žličica umjesto pune šalice čaja). Gotovo se svaka biljka može staviti u rakiju i uzimati u obliku biljne rakije. Osim što je ugodne arome, biljna rakija je ljekovita, te se može uzimati i umiješana u čaj.

Ljekovita vina pripremaju se slično rakijama. Pripremljena biljka dodaje se vinu i dobro zatvorena boca ostavi se da odstoji na tamnom mjestu nekoliko dana. Nakon toga se procijedi i koristi kao ljekovito vino. Takva ljekovita ili medicinska vina pripremaju se na različite načine i koriste se i u narodnoj i u znanstvenoj medicini. Ponekad je vinu potrebno prethodno oduzeti tanin. Ako ljekovite biljke koje želimo otapati u vinu sadrže tanin bolje je upotrijebiti crno vino. Inače, upotrebljava se najbolje bijelo suho vino. Medicinska vina moraju se čuvati u staklenm posudama i u tamnom i hladnom prostoru.

Ljekovita ulja imaju izuzetan značaj za vanjsku upotrebu, za tretiranje različitih oboljenja ili ozljeda kože za masaža. Spremaju se tako što se u litarsku bocu stavi se 8-10 žlica svježe ili suhe, zdrobljene ili isjeckane ljekovite biljke. Zatim se ulije 8 dl maslinovog ulja (nikako sojinog) i dobro zatvori čepom od pluta. Sve treba da odstoji na sobnoj temperaturi mjesec dana. Sadržaj treba više puta dnevno dobro protresti, kako bi se ljekoviti sastojci trava u što većoj količini izdvojili. Gotovo ulje procijedi se u čistu bocu i koristi.

Ponekad je potrebno, najčešće za obloge, da se biljka umjesto u obliku čaja upotrebljava u obliku ekstrakta. To je, zapravo, talog sa aktivnim sastojcima biljke, koji ostaje pošto se čaj procijedi.

Ljekovite kupke primjenjuju se kod različitih kožnih oboljenja, reume, artritisa i sl. U 20 l tople vode doda se 100 g biljke i u toj vodi se nače oko pola sata. Također se koriste i za ispiranje, najčešće u vidu jačeg čaja, poslije umivanja ili kupanja. Nakon ispiranja dobro je ne brisati se, već pustiti da se tekućina sama osuši na tijelu.

Aromaterapija je grana alternativne medicine koja primjenjuje esencijalna ulja i biljne ekstrakte za liječenje zdravstvenih tegoba. Aromaterapija je poznata od davnina, ali se šire koristi tek posljednjih godina. Zasniva se na blago sedativno djelovanju eteričnih ulja. Nekoliko kapi eteričnog ulja dok se kupate dodatno će smanjiti stres, ali isto tako i kupka.

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.