PREHRANA SE PREPORUČA ZA

Karcinom bubrega

bubrezicarc
Karcinom bubrežnih stanica (adenokarcinom) je najčešći i čini 85% svih dijagnosticiranih slučajeva karcinoma bubrega. U svijetu se godišnje dijagnosticira oko 275.000 novih slučajeva sa karcinomom bubrega.

Bubrežni kamenci

bubreznikamenci
Bubrežni kamenci ili nefrolitijaza pojava je jedne ili više čvrstih tvorbi u mokraćnim putovima. Kamenci mogu biti raznih oblika i veličina, pa je ponekad prisutan samo jedan kamenac, a nekada je broj puno veći.

Flebotromboza

flebotromboza
Flebotromboza -phlebothrombosis (duboka venska tromboza) je stvaranje krvnog ugruška u dubokim venama, a u 80 odsto slučajeva posljedica je dugotrajnih i neliječenih proširenih površinskih vena. Kada su površinske vene jako proširene, u duboki venski sastav prelazi puno venske krvi.
Pretraživanje prehrane po abecedi

Rajčica

Rajčica-CroMaps zdravstveni VODIČPrirodoznanci su utvrdili da rajčica potječe iz Južne Amerike, određenije – iz Perua. Kao divlja, samonikla biljka rajčica raste diljem čitave Južne Amerike te u Meksiku. Za rajčicu se u Europi nije znalo sve do otkrića Amerike, odnosno dok je španjolski moreplovci (u XV. stoljeću) nisu, na povratku iz Južne Amerike, donijeli na naš kontinent. Zanimljivo je istaknuti da je rajčica imala istu sudbinu kao i krumpir. Naime, sve do XIX. stoljeća ona nije bila prihvaćena u prehrani. Razlog valja tražiti u činjenici da listovi i stabljika rajčice imaju neugodan miris pa se držalo da je čitava biljka otrovna. Europljani su rajčicu prenesenu iz Južne Amerike čak nekoliko stoljeća uzgajali samo kao ukrasnu biljku i kao tropski kuriozitet.

Portugalci su prvi – sredinom XVIII. stoljeća – počeli uzgajati rajčicu kao povrtlarsku kulturu. Njih su zatim slijedili Španjolci, pa Talijani i Francuzi. Istodobno se i u Hrvatskoj rajčica počinje uzgajati kao jestiva, zdrava i hranjiva biljka. U početku, u Europi je rajčica imala ime tomato (od meksičke riječi tomatl). Međutim, ubrzo su se pojavili nazivi peruanska jabuka, vučja breskva i zlatna jabuka. Nijemci su joj dali ime rajska jabuka (paradies apfel), povezujući je s grčkim mitovima o hesparidama i nimfama te Biblijom. Hrvatska rajčica, kako se vidi, vuče podrijetlo iz njemačkog naziva. U čitavom hrvatskom primorju za rajčicu je uobičajen naziv pomidor (zlatna jabuka) – «uvezen» iz Italije.

Rajčica je izuzetno bogata mineralima i vitaminima. U 10 dekagrama rajčice ima čak 580 miligrama minerala, od čega najviše kalija (250 – 310 miligrama). Ona nam nudi još i fosfor, magnezij, kalcij, natrij, željezo, cink, mangan, bakar, sumpor, kobalt, jod, bor… Od vitamina rajčica ima najviše karotena (provitamina A), ali i vitamina C, vitamina K, vitamina E, vitamina B1, B2, B3 i B6 te folne kiseline i biotina. Rajčica sadrži i organske kiseline: limunsku, jabučnu i vinsku. Zbog izuzetno male količine oksalne, kiseline pogodna je za prehranu osoba koje boluju od reumatizma, gihta i upale zglobova.

Rajčica – hrana i lijek
Rajčicu mnogi naprosto obožavaju kao vrlo ukusnu namirnicu pa je jedu svježu ili kao dodatak jelu, piju njen sok, pripremaju juhu. Međutim, osim što je vrijedna namirnica, rajčica je i vrlo koristan lijek. Ona pomaže kod otklanjanja poremećaja cirkulacije krvi, znatno potiče izlučivanje želučanih sokova potrebnih za probavu, potiče rad gušterače i regulira rad crijeva. Kao prirodno diuretičko sredstvo preporučuje se osobama koje pate od reumatizma, upale zglobova, gihta, ili imaju kamen u bubregu ili u žučnoj vrećici. Rajčica je dobra i za srčane bolesnike kojima otiču noge.

Kod svih navedenih bolesti najbolje je uzimati svježi sok rajčice ili je jesti sirovu. Naime, kuhanjem se njena ljekovita svojstva znatno umanjuju. Znanstvenim istraživanjem utvrđeno je da je u rajčici najljekovitija supstanca likopen. O vrijednosti likopena govori i njegova cijena na tržištu. Izraelci su se specijalizirali za plantažno uzgajanje hibridne rajčice iz koje izdvajaju dragocjeni likopen i prodaju ga na svjetskom tržištu po cijeni od 3.000 američkih dolara za jedan kilogram. Kad se govori o rajčici, valja naglasiti da su njeni listovi i stabljika otrovni pa poslije branja plodova treba dobro oprati ruke.

Ako se želite riješiti dosadnih muha, samo objesite nekoliko svježih grančica rajčice.

U zelenim plodovima rajčice ima otrovnog solanina koji nestaje tek kad plod sazori. Stoga se preporučuje jesti samo dozrele rajčice.

Primjena rajčice u kulinarstvu neograničena je. Uz papriku, ona je danas nezamjenjiva u gastronomskoj ponudi svih zemalja svijeta. Zahvaljujući staklenicima i komorama s nižom temperaturom, svježa rajčica nalazi se u prodaji tijekom čitave godine. Na konzerviranoj rajčici mnoge zemlje ostvaruju znatne prihode.

Rajčicu izrezanu na tanke kolutove (debljine oko jedan centimetar) stavite između dvije gaze (rijetko tkane) i tom maskom obložite lice. Masku ostavite na licu 20 do 30 minuta. Nakon toga masku skinite i lice blago isperite mlakim čajem od kamilice. Rajčica će vaše lice iznenađujuće osvježiti. I ruke ogrubjele od kućanskih poslova možete njegovati sokom svježe rajčice. Dovoljno je ruke trljati zgnječenom rajčicom nekoliko minuta.
 
Ako niste zadovoljni kožom vašeg lica, provedite terapiju rajčicom. Pulpu svježe rajčice nanesite (u tankom sloju) na lice i ostavite da stoji 10 do 15 minuta. Zatim lice obrišite mekom krpom i potpuno očistite vatom natopljenom mlakom ružinom vodicom. Rajčica obnavlja kožu i daje joj potpunu vlažnost. Ako se sunčate nakon terapije rajčicom, lice će vam brže pocrnjeti.

Raspolovite rajčicu pa presječenim dijelom lagano trljajte lice oko pet minuta. Tom terapijom, kroz tjedan do dva dana, vaša koža više neće biti učestalo masna. Isti učinak postići ćete ako zgnječenu rajčicu pomiješate sa žličicom limunova soka i dvije jušne žlice jogurta te naneste na lice (u obliku maske) i držite 5 do 10 minuta. Nakon toga lice valja isprati mlakim čajem kamilice i obrisati mekanim ručnikom.

Izvor: ^ zzjzpgz.hr- autor Borislav Ostojić


 

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.