LJEKOVITO BILJE

Konoplja

konoplja2
Latinski naziv: Cannabis sativa L. Drugi nazivi: kanabis, marihuana, trava, vutra, hašiš, skank

PREHRANA

C vitamin

vitamini2
Vitamin C ili askorbinska kiselina je vitamin topljiv u vodi, a prisutan je u svježem voću i povrću. Iako je vitamn C jedan je od najviše istraživanih vitamina i iako poznajemo brojne procese u organizmu u kojima on sudjeluje ipak...

BOLESTI

Salmoneloze

salmonela
Salmoneloze su bolesti uzrokovane bakterijama roda Salmonella, koje pripadaju porodici Enterobacteriaceae. Ubrajamo ih u zoonoze odnosno bolesti koje se sa životinja prenose na ljude i jedna su od najčešćih zoonoza na svijetu. Salmoneloza je bakterijska infekcija tankog   i debelog crijeva.

Rani znakovi karcinoma

Velik broj ljudi zanemaruje rane znakove karcinoma, potuži se na njih nestručnim osobama i odlazi liječniku tek kad je stvar krajnje ozbiljna. Prepoznajte prve znakove i zatražite pomoć na vrijeme.

Prepoznavanja ranih znakova karcinoma
1. smetnje probave (česti proljevi ili zatvor)
2. pojava promjene načina mokrenja
3. neočekivana krvarenja (mokraća, stolica, spolovilo, kašljem, povraćanjem)
4. promuklost
5. nadražajni kašalj
6. smetnje gutanja
7. zadebljanja na dojkama,
8. čvorovi bilo gdje
9. ranice koje ne zacjeljuju
10. promjene na bradavicama ili madežima
11. gubitak apetita
12. mršavljenje
Trebali bi ići na sistematske preglede: od 20. do 40. godine svake tri godine, a poslije 40. svake godine. Osim pregleda za otkrivanje karcinoma, svima se još može napraviti EKG, a ženama i denzitometrija za određivanje gustoće kostiju.
Žene i muškarci - trebaju obavljati ove pretrage: pregled kože (samopregled), pregled štitne žlijezde, pregled ustiju kod stomatologa, laboratorijske pretrage (sedimentacija, diferencijalna krvna slika, masnoće i šećer u krvi).
Žene trebaju obavljati: poslije 18. godine pregled dojki kod liječnika i redoviti samopregled, mamografiju prema preporučenoj shemi, redovite ginekološke preglede, pregled debeloga crijeva (digitorektalni pregled) kod liječnika.
Muškarci trebaju redovito obavljati: digitorektalni pregled radi traženja raka debeloga crijeva i prostate - poslije 40. jedanput godišnje, a poslije 50. godine i test prostata - specifičnog antigena koji je povišen kod raka prostate; pregled (samopregled testisa).

Prepoznavanja ranih znakova karcinoma

1. smetnje probave (česti proljevi ili zatvor)
2. pojava promjene načina mokrenja
3. neočekivana krvarenja (mokraća, stolica, spolovilo, kašljem, povraćanjem)
4. promuklost
5. nadražajni kašalj, novi kašalj koji ne prolazi ili onaj koji već postoji, ali se pogoršava
6. smetnje gutanja
7. zadebljanja, crvenilo na dojkama
8. čvorovi (male izrasline) bilo gdje
9. ranice koje ne zacjeljuju
10. promjene na bradavicama ili madežima
11. gubitak apetita
12. neobjašnjiv gubitak težine
13. općenita slabost i umor
14. krvarenje iz vagine nakon nastalog klimakterija
15. otekline u predjelu trbuha
16. bolovi u kostima ili udovima, otekline nastale bez udarca ili bez znakova upale

Krv u stolici
Simptomi karcinoma crijeva mogu biti i krv u stolici, ili krv na toilet papiru nakon obavljene velike nužde. Medutim, krv u stolici može biti prouzrokovana i drugim bolestima – poput hemoroida. 

Krv u urinu
Krv u urinu se može pokazati na dva načina: kao krv u svom pravom obliku ili kao urin koji je malo crvenkaste boje, sve u zavisnosti od toga koliko se krvari. Krv u urinu može biti simptom karcinoma bubrega ili mjehura ali se može pokazati i kod upale mjehura. 

Preporučeni sistematski pregledi: od 20. do 40. godine svake tri godine, a poslije 40. svake godine. Osim pregleda za otkrivanje karcinoma, može se napraviti EKG, a ženama i denzitometrija za određivanje gustoće kostiju.

Žene i muškarci - pretrage: pregled kože (samopregled), pregled štitne žlijezde, pregled ustiju kod stomatologa, laboratorijske pretrage (sedimentacija, diferencijalna krvna slika, masnoće i šećer u krvi).

Žene - pretrage: poslije 18. godine pregled dojki kod liječnika i redoviti samopregled, mamografiju prema preporučenoj shemi, redovite ginekološke preglede, pregled debeloga crijeva (digitorektalni pregled) kod liječnika.

Muškarci - pretrage: digitorektalni pregled radi traženja raka debeloga crijeva i prostate - poslije 40. jedanput godišnje, a poslije 50. godine i test prostata - specifičnog antigena koji je povišen kod raka prostate; pregled (samopregled testisa).

Komentari

  • svi mi u sebi nosimo stanice raka, ali nećemo od njega svi oboljeti, preporučujem knjigu PROTIV RAKA dr. Davida Servana - Schreibera, on je francuski neuroznanstvenik i psihijatar svjetske reputacije. Svoju je karijeru izgradio paralelno u SAD-u i Francuskoj: klinički profesor psihijatrije pri Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Pittsburghu, predavač na medicinskom fakultetu u Lyonu, osnivač Centra za integrativnu medicinu u Pittsburghu te jedan od suosnivača američkog ogranka organizacije Liječnici bez granica, nagrađene Nobelovom nagradom za mir 1999. besprijekorna karijera nije ga sačuvala da se u 31. godini suoči sa dijagnozom zloćudnog tumora na mozgu. Nakon prvobitnog šoka, odlučio je učiniti sve što je u njegovoj moći kako bi nastavio živjeti. Prognozu od 6 mjeseci života pretvorio je u 15-godišnju borbu koju je između ostalog opisao u knjizi PROTIV RAKA - Novi način života koja je odmah po izlasku postala svjetski bestseler, pogledajte video i njegovu priču

    http://www.youtube.com/watch?v=xfddD6keYq0

    Komentar Ljilja, 17/04/2014 6:10pm (5 years ago)

  • postoji li lijek za rak... možda, samo se ne dopušta da taj lijek bude svima dostupan, jer je previše novaca ulupano u kemoterapije i liječenja bez nekih velikih rezultata, video baš o tome govori
    http://www.youtube.com/watch?v=gWLrfNJICeM

    Komentar Srećko, 07/02/2014 5:51pm (5 years ago)

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.