PREHRANA SE PREPORUČA ZA

Pijelonefritis

Pijelonefritis
Pijelonefritis je akutna ili kronična upala pijelona bubrega i potpornog tkiva bubrežnih putova, a uzrokovana je bakterijama. Nastaje najčešće prodorom bakterija iz mokraćnog mjehura putem mokraćovoda u bubreg. Urinarni sustav pomaže u održavanju potrebne ravnoteže vode i soli u organizmu.

Limfedem

limfedem
Limfni sustav je skup svih organa i tkiva uključenih u proizvodnju limfocita, optok limfe i njeno filtriranje. Obrambeni sustav organizma i odgovoran je za prepoznavanje i inaktiviranje ili uništavanje stranog materijala tijekom imunološke reakcije.Krv i limfa tjelesne tekućine koje kolaju...

Karcinom žučnjaka

karcinomzucnjaka
Žučnjak (žučna vrećica) smješten je desno u trbuhu, neposredno ispod jetara, služi kao pričuva žuči koja se iz njega žučnim vodovima, zajedno s gušteračinim sokovima, izlijeva u tanko crijevo i potpomaže probavu hrane.Najveći su rizik za razvitak karcinoma žučnjaka žučni kamenci.

Karcinom jajnika

karcinomgrlic
Karcinom jajnika (ovarija) s incidencijom od 11 - 15/100.000 žena predstavlja treći po učestalosti ginekološki malignom (nakon karcinoma vrata maternice, kao i karcinoma endometrija), dok se po smrtnom ishodu nalazi na prvom mjestu.
Pretraživanje prehrane po abecedi

Ribiz

Ribiz -CroMaps zdravstveni vodičCrveni ribiz (Ribes rubrum) i crni ribiz (Ribes nigrum) , kao i ogrozd, pripadaju rodu Saxifragaceae. Rastu samoniklo, ali se i kultiviraju. Plodovi su u obliku boba i vrlo ukusni.

Crveni ribiz ima sitne, sočne crvene bobe, ugodnog kiselkastog okusa. U 100 grama sadrži oko 83% vode, 1,1% bjelančevina, 4,4% ugljikohidrata i 8,2% biljnih vlakana. Od vitamina sadrži 70 µg% karotina te vitamina B1, B2, B6, niacin, vitamin E 0,1mg% i oko 40mg% vitamina C. Listovi sadrže više vitamina C, oko 100mg%. Od minerala sadrži najviše kalija 280mg% te natrij, kalcij, fosfor, magnezij, željezo i bakar.

Crni ribiz ima sitne sočne bobe ljubičastocrne boje, a sasvim zrele bobe crne su boje, jakog mirisa; više se koristi u obliku voćnih sokova, sirupa, džema i kompota. Plod crnog ribiza vrlo je bogat vitaminom C, 200-250mg%. Sadrži 77% vode, 0,9% bjelančevina, 6,6% ugljikohidrata, 8,7% biljnih vlakana. Energetska vrijednost 100 grama je 226 kJ (54 kcal).

Od vitamina sadrži i provitamin A, karotin 200 µg, B1, B2, B6 i niacin 0,3%. U lišću crnog ribiza ima oko 400mg% vitamina C i bogato je eteričnim uljem cineolom. Od minerala sadrži najviše kalija, 370mg%, te 60mg% kalcija, natrij, fosfor, magnezij, željezo, bakar. Sadrži tanin, pektine i bioflavonide.

Visok sadržaj voćnih kiselina, posebno limunske kiseline u ribizima pospješuje ne samo rad probavnih organa, već cjelokupnog organizma. One potiču žlijezde na probavu, štite vitamin C od oksidacije, uništavaju bakterije i povoljno djeluju na izmjenu tvari, pridonose općoj ravnoteži u organizmu (ne povećavaju kiselost), poboljšavaju stanje zdravlja i povećavaju radnu sposobnost.

Čaj od crnog ribiza potiče rad bubrega, a time i izlučivanje vode i otpadnih tvari te osvježava i jača organizam. Ogrozd ribes grossularia, ribes uva cripsa, trnoviti ribiz plod je okruglastog ili jajolikog oblika, obrastao žljezdastim četinjama, žute do zelenožućkaste i crvene boje. U prehrani se koristi svjež za ukrašavanje jela, kao sok, kompot, pekmez, marmelada, voćno vino i ocat.

Sadrži invertni šećer, vitamin E 0,37mg%, karotena 180 µg, B1, B2, B6 B6 i niacin te 40mg% vitamina C. U zrelom plodu na 100 grama sadrži 84% vode, 0,6% bjelančevina, 9,2% ugljikohidrata i 3,5% biljnih vlakana. Nezrele bobe ne smiju se jesti, na što je važno upozoriti djecu, jer su otrovne.

Izvor: ^ zzjzpgz.hr -Prim. doc. dr. sc. Elika Mesaroš-Kanjski, dr. med.

 

na vrh

Komentari

  • crni ribiz pomaže kod migrene - 2 i pol žlice listova preliti litrom kipuće vode i piti 3 šalice čaja na dan

    Komentar Ivana, 20/06/2011 9:29pm (9 years ago)

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.