PREHRANA SE PREPORUČA ZA

Sindrom iritabilnog crijeva

sic
Sindrom iritabilnog crijeva (SIC) je funkcionalni, kronični poremećaj probavnog sustava kojeg karakterizira bol u abdomenu povezana s defekacijom, poremećaj defekacije i distenzija trbuha. Sindrom iritabilnog crijeva ne uzrokuje trajno oštećenje debelog crijeva.

Ulcerozni kolitis

ulcerozni.jpg
Ulcerozni kolitis je kronična crijevna bolest u kojoj je debelo crijevo upaljeno i tj. kad u zapaljenoj sluznici nastaju oštećenja u obliku čireva, osim bolnih grčeva, proljeva uzrokuje epizode krvavih proljeva nerijetko popraćenih povišenom tjelesnom temperaturom.

Trbušni tifus

trbusnitifusd
Trbušni tifus sistemska je bolest koju uzrokuje bakterija Salmonella typhi, karakterizirana vrućicom, prostracijom, bolom u trbuhu i ružičastim osipom - rozeolom. Može se podijeliti na laki (kratkotrajna vrućica ili afebrilnost, nema cerebralnih simptoma, opće stanje slabije promijenjeno) i teški (fulminantni,...

IBD

chron
IBD engleska skraćenica (Inflammatory bowel disease) je upalna bolest crijeva kao općeniti termin koji uključuje ulcerozni kolitis i Crohnovu bolest, poremećaje nepoznatih uzroka kojima je posljedica autoimuni upalni procesi u probavnom traktu, kroničnog karaktera, najčešće u tankom i debelom...
Pretraživanje prehrane po abecedi

Rogač

Rogač -CroMaps zdravstveni vodičRogač (Ceratonia siliqua) je plod zimzelenog drveta Ceratonia siliqua, a potječe iz Sirije. Uzgaja se na Mediteranu, Bliskom istoku, u Indiji, Argentini i Brazilu. Pripada rodu mahunarki. Plod je karakterističnog oblika mahune, dužine oko 20 cm, smeđe boje i sjemenki slatkog okusa. Kada se osuši i fino samelje, dobije se brašno karakteristične blage arome.

U stara vremena, rogačeve mahune bile su jako cijenjene kao dragocjen plod jer, kada su njima hranili stoku, ona je brzo napredovala. Suhe sjemenke iz mahuna u tom vremenu bile su korištene u trgovini kao novac. Otada svoje podrijetlo vodi riječ harat, grč. keration -zrno rogača, a danas se koristi kao ime mjere za dragocjenost (karat). Ljudi su nekada brašno od rogača dodavali pšeničnom brašnu i pekli kruh.

Danas se rogač koristi kao nadjev za kolače, peciva, kao zamjena za kavu i kakao, sredstvo za ugušćivanje, kao začin i aroma u dječjoj hrani, u dijetetskim proizvodima za probavne poremećaje, dodaje se raznim čajevima, kao lijek protiv proljeva, posebno djeci. Dobra je zamjena za one koji vole čokoladu jer ne sadrži "prazne kalorije" i ima manji sadržaj masti i ukupnih kalorija, a bogatiji je mineralima, sadrži prirodne šećere i nije mu potrebna fermentacija da bi dobio svoj okus.

Sjeme rogača koristi se za dobivanje polisaharidne gume koja se upotrebljava kao aditiv.

Plod mahune rogača sadrži škrob i druge šećere, tanine, sluz, organske kiseline. U 100 grama rogača sadržano je 4,5 grama bjelančevina, prirodnih šećera oko 46% 80,7 grama ugljikohidrata, 1,4 grama masti i 7,7 grama biljnih vlakana. Energetska vrijednost iznosi 135 kJ (323 kcal).

Rogač je bogat izvor biljnih vlakana, posebno pektina koji pomaže proces probave i pražnjenje crijeva, skupljanje toksina u crijevima i odstranjivanje iz organizma, zaustavlja proljev i povraćanje. Lignin je druga vrsta biljnih vlakana koja se nalazi u rogačevoj mahuni, u drvenastom dijelu. Obje vrste biljnih vlakana smanjuju koncentraciju kolesterola.

U prehrani se upotrebljava kao rogač u prahu, umjesto kakaa i čokolade.

Izvor: ^ zzjzpgz.hr -Prim. doc. dr. sc. Elika Mesaroš-Kanjski, dr. med.

 

na vrh

Komentari

  • Komiža prerađuje rogač već gotovo 50 godina, a i danas postoji mlin - jedini u Hrvatskoj ! za mljevenje rogača, kapaciteta 1000 kg dnevno. U Komiži su višestoljetni nasadi rogača, a komiški rogač autohtona je sorta, poznata po kvaliteti - komiški tusti rogač.

    Komentar Ante, 04/09/2010 6:46pm (9 years ago)

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.