BILJKA SE PREPORUČA ZA

Analne fistule

analnefistule
Analna je fistula nenormalna veza između analnog kanala (završnog dijela debelog crijeva) i kože u okolici anusa (čmara). Brojni su uzroci anorektalnog apscesa i fistule. Najčešći uzrok je nespecifična infekcija analnih žlijezda koje su sastavni dio stijenke debelog crijeva.

Endoskopska kirurgija

endoskopskakd
Endoskopska kirurgija u ginekologiji je kirurška tehnika "bez reza" kojom liječnik operira pod nadzorom videokamere uvodeći instrumente u trbušnu šupljinu kroz nekoliko uskih  uboda  na  trbušnoj  stijenci  ili  pak  u  maternicu  kroz  cervikalni  kanal.

Trihineloza

trihineloza1
Trihineloza – bolest sirovog mesa je parazitarna bolest uzrokovana nematodom Trichinella spiralis. Trichinella spiralis ima 2 razvojne faze – crijevna i tkivna (migracija ličinki iz crijeva u mišiće).  U crijevnoj fazi se javlja proljev, a u tkivnoj vrućica, jaka mišićna...

Ciste jajnika

cistajajnika
Ciste jajnika (ovarijske ciste) su patološke promjene obavijene kapsulom, ispunjene tekućinom ili polu-čvrstim tkivom koje se nalaze u ili na jajniku. Većina cista je dobrućudna i povlače se za jedan do tri mjeseca nakon njihova nastanka bez uzrokovanja bilo kakvih problema.
Pretraživanje ljekovitog bilja po abecedi

RusomačaLatinski naziv: Capsella bursa-pastoris L.
Ljekarničko ime: Herba Bursae pastoris
Drugi nazivi: rusomača, pastirska torbica, goromuk, mošnjak, parčuška.

Rusomača -CroMaps zdravstveni vodičRusomača raste kao korov svagdje na obrađenom tlu, uz puteve i na tratinama. Rusomača je uglavnom dvogodišnja biljka s vretenastim korijenom i uspravnom stabljikom visine do 40 cm. Listovi prizemne rozete imaju peteljke, cjeloviti su ili perasto razdijeljeni. Listovi na stabljici su sjedeći i naizmjenični. Sitni cvjetovi tvore grozdast cvat, najprije zgusnut, a onda izdužen. Cvjetovi su dvospolni, sa slobodnim lapovima i bijelim ili ružičastim laticama. Biljka cvjeta od ožujka do jeseni. Plod je srcolika komuščica.

Ova biljna vrsta, koja vjerojatno potječe sa Sredozemlja, proširila se i u druge krajeve svijeta. Nadzemni dio biljke sadrži derivate kolina, aminokiseline, flavonoide, eterično ulje, te druge sastojke kao što su karotenoidi, fumarna kiselina, sinigrin i vitamini C i K.

Te su tvari pokazale antiupalni učinak: one smanjuju propusnost kapilara, ubrzavaju zacjeljivanje čira na želucu uzrokovanog stresom, imaju diuretičko djelovanje, snizuju krvni tlak, povećavaju protočnost srčanih arterija, djeluju blago depresivno na središnji živčani sustav i imaju blago antibaterijsko djelovanje (na gram- pozitivne bakterije) te donekle inhibiraju rast tumora .

Ljekoviti dijelovi biljke
Nadzemni dio biljke (Herba bursae - pastoris) bere se radi liječenja. Nadzemni dio, tj. prizemna rozeta listova sa stabljikom i cvatovima, sabire se ručno, rezanjem cijele procvale biljke, i to od travnja do jeseni. Rasprostrite ubrani materijal pa sušite u hladu ili u sušari na. Dobro osušena biljka ima slab, ali neugodan miris i vrlo gorak okus. Čuvajte na suhom i tamnom mjestu. Ne smije promijeniti svoju prirodnu boju, jer u tom slučaju nema ljekovita svojstva.

Ljekovito djelovanje
Rusomača sadrži glikozid, tragove alkaloida, ulja od slačice, saponina, soli, tanina i drugih tvari. Upotrebljava se za lijek protiv bolesti mokraćnih organa i organa za probavu. Vrlo je dobar lijek koji zaustavlja krvarenja maternice, želuca, crijeva (erozivni gastritis, upalne bolesti crijeva), nosa, kod pojačanog menstrualnog krvarenja. Njezina je odlika da steže: obustavlja krvarenja, ma gdje ona bila u organizmu, a ne škodi. Rusomača povisuje niski krvni tlak. Rusomača sa svojim sastojcima jača stijenke krvnih žila i djeluje protuupalno. Ne smije se primjenjivati tokom trudnoće niti kod osoba na antikoagulantnoj terapiji. Tri puta na dan uzmite 1 do 4 g u obliku čaja.

Recepti
8-10 jušnih žlica usitnjene rusomače prelije se s ključalom litrom čistog prirodnog vina i poklopljeno se kuha 15 minuta, nakon toga pustiti da stoji poklopljeno još jedan sat, dobije se odličan lijek protiv svih krvarenja.

Čaj s preslicom: jušna žlica na 4 dcl vode kuhati 2-3 minute, pije se triput dnevno po šalicu.

 

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.