BILJKA SE PREPORUČA ZA

Analne fistule

analnefistule
Analna je fistula nenormalna veza između analnog kanala (završnog dijela debelog crijeva) i kože u okolici anusa (čmara). Brojni su uzroci anorektalnog apscesa i fistule. Najčešći uzrok je nespecifična infekcija analnih žlijezda koje su sastavni dio stijenke debelog crijeva.

Trbušni tifus

trbusnitifusd
Trbušni tifus sistemska je bolest koju uzrokuje bakterija Salmonella typhi, karakterizirana vrućicom, prostracijom, bolom u trbuhu i ružičastim osipom - rozeolom. Može se podijeliti na laki (kratkotrajna vrućica ili afebrilnost, nema cerebralnih simptoma, opće stanje slabije promijenjeno) i teški (fulminantni,...

Peptički ulkus

ulkuszeludca_2.jpg
Ulkus digestivnog trakta bolest je, koju je imao svaki deseti čovjek barem jednom u tijeku svog života. Tako česta pojava te bolesti upućuje na posebnu pozornost pri dijagnozi, liječenju i prevenciji. Oko 10% ljudi je imalo peptički ulkus barem jednom u...

Ureaplasma urealyticum

ureaplazma
Kod simptomatskih infekcija urogenitalnog trakta - infekcija urogenitalnog sustava praćenih kliničkim simptomima, izolirane su tri vrste uzročnika iz ove skupine: Mycoplasma hominis, Ureaplasma urealyticum i Mycoplasma genitalium.
Pretraživanje ljekovitog bilja po abecedi

RusomačaLatinski naziv: Capsella bursa-pastoris L.
Ljekarničko ime: Herba Bursae pastoris
Drugi nazivi: rusomača, pastirska torbica, goromuk, mošnjak, parčuška.

Rusomača -CroMaps zdravstveni vodičRusomača raste kao korov svagdje na obrađenom tlu, uz puteve i na tratinama. Rusomača je uglavnom dvogodišnja biljka s vretenastim korijenom i uspravnom stabljikom visine do 40 cm. Listovi prizemne rozete imaju peteljke, cjeloviti su ili perasto razdijeljeni. Listovi na stabljici su sjedeći i naizmjenični. Sitni cvjetovi tvore grozdast cvat, najprije zgusnut, a onda izdužen. Cvjetovi su dvospolni, sa slobodnim lapovima i bijelim ili ružičastim laticama. Biljka cvjeta od ožujka do jeseni. Plod je srcolika komuščica.

Ova biljna vrsta, koja vjerojatno potječe sa Sredozemlja, proširila se i u druge krajeve svijeta. Nadzemni dio biljke sadrži derivate kolina, aminokiseline, flavonoide, eterično ulje, te druge sastojke kao što su karotenoidi, fumarna kiselina, sinigrin i vitamini C i K.

Te su tvari pokazale antiupalni učinak: one smanjuju propusnost kapilara, ubrzavaju zacjeljivanje čira na želucu uzrokovanog stresom, imaju diuretičko djelovanje, snizuju krvni tlak, povećavaju protočnost srčanih arterija, djeluju blago depresivno na središnji živčani sustav i imaju blago antibaterijsko djelovanje (na gram- pozitivne bakterije) te donekle inhibiraju rast tumora .

Ljekoviti dijelovi biljke
Nadzemni dio biljke (Herba bursae - pastoris) bere se radi liječenja. Nadzemni dio, tj. prizemna rozeta listova sa stabljikom i cvatovima, sabire se ručno, rezanjem cijele procvale biljke, i to od travnja do jeseni. Rasprostrite ubrani materijal pa sušite u hladu ili u sušari na. Dobro osušena biljka ima slab, ali neugodan miris i vrlo gorak okus. Čuvajte na suhom i tamnom mjestu. Ne smije promijeniti svoju prirodnu boju, jer u tom slučaju nema ljekovita svojstva.

Ljekovito djelovanje
Rusomača sadrži glikozid, tragove alkaloida, ulja od slačice, saponina, soli, tanina i drugih tvari. Upotrebljava se za lijek protiv bolesti mokraćnih organa i organa za probavu. Vrlo je dobar lijek koji zaustavlja krvarenja maternice, želuca, crijeva (erozivni gastritis, upalne bolesti crijeva), nosa, kod pojačanog menstrualnog krvarenja. Njezina je odlika da steže: obustavlja krvarenja, ma gdje ona bila u organizmu, a ne škodi. Rusomača povisuje niski krvni tlak. Rusomača sa svojim sastojcima jača stijenke krvnih žila i djeluje protuupalno. Ne smije se primjenjivati tokom trudnoće niti kod osoba na antikoagulantnoj terapiji. Tri puta na dan uzmite 1 do 4 g u obliku čaja.

Recepti
8-10 jušnih žlica usitnjene rusomače prelije se s ključalom litrom čistog prirodnog vina i poklopljeno se kuha 15 minuta, nakon toga pustiti da stoji poklopljeno još jedan sat, dobije se odličan lijek protiv svih krvarenja.

Čaj s preslicom: jušna žlica na 4 dcl vode kuhati 2-3 minute, pije se triput dnevno po šalicu.

 

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.