PREPORUČENO
LJEKOVITO BILJE

Divlji mak

divljimak1
Latinski naziv: Papaver rhoeas L. Drugi nazivi: poljski maj, bulka, crveni mak, turčinak

Đurđica

durdica
Latinski naziv: Convallaria majalis Ljekarničko ime: Herba cum radicis, Flores, Rhisoma Convallariae Drugi nazivi: šumarica, đurđevac

Lijeska

ljesnjak
Latinski naziv: Corylus avellana L. Drugi nazivi: leska, lješnjak, lješnik

Kopriva

kopriva
Latinski naziv: Urtica dioica Drugi nazivi: Koprva, kopriva obična, pasja kupina, žara

PREHRANA

Zdravo živjeti

zdravo
Promijenimo krivo naučeno ponašanje -Temeljna je odrednica promicanja zdravlja unapređenje zdravlja i stvaranje potencijala za dobro zdravlje, prije nego se zdravsteni problemi ili ugroženost zdravlja pojave.

B17 vitamin

vitamini2
Vitamin B17 (Laetril) jedan je od najspornijih "vitamina". Proizvodi se od koštica marelice. Jedini je vitamin B kojeg nema u pivskom kvascu. Kemijski, to je smjesa dvije molekule šećera (jednog benzaldelida i jednog cijanida) zvana amigdalin.

Prokulica

brokulica
Prokulice su bočni izdanci posebne vrste kelja. One su odličan izvor vitamina C, snažnog antioksidansa topivog u vodi te vrlo dobar izvor vitamina A. Zajedno, vitamin A i C igraju važnu ulogu u pravilnom funkcioniranju imunološkog sustava.
Pretraživanje bolesti po abecedi

Šarlah

šarlah -CroMaps zdravstveni vodičŠarlah (škrlet, scarlatina) je akutna, zarazna bolest, od koje obolijevaju najčešće djeca predškolskog i školskog uzrasta, uzrokuje ju bakterija beta-hemolitički streptokok skupine A, a karakterizira ju sitno-točkasti osip i malinastim jezikom, koji može imati bijeli pokrov. Streptokoki puno češće uzrokuju samo upalu grla. Razdoblje inkubacije je jedan do tri dana, rjeđe dulje. Osip se obično pojavljuje unutar dva dana trajanja bolesti i može trajati do tjedan dana. Obično počinje oko vrata, ispod ruku ili na preponama i zatim se širi po tijelu. Infekcija je praćena grloboljom, glavoboljom, povraćanjem i groznicom. Djeca koja jednom prebole šarlah razvijaju doživotna zaštitna antitijela protiv streptokoknih pirogenih egzotoksina. Bolest se prenosi izravno sa čovjeka na čovjeka. Isključivi put prijenosa jest kapljični. Osjetljivost prema streptokoku je opća, ali se šarlah gotovo nikad ne
pojavljuje nakon 15. godine života. 

Simptomi
Inkubacija je kratka 3 -7 dana. Početak bolesti je nagao s groznicom, vrućicom, glavoboljom, povraćanjem te kod djece s bolovima u trbuhu i proljevom. Bolesnici se žale bol u grlu, otežano gutanje i otežano disanje, jezik je prekriven bijelom naslagom, a limfni čvorovi na vratu su uvećani i bolni na dodir. Osip se javlja drugi treći dan na vratu, trupu i ekstremitetima s predilekcijom na pregibe aksila, donji dio trbuha, unutarnja strana bedara. Osip je sitno-točkast, koža je suha i hrapava, na obrazima nema osipa ali su izrazito crveni a karakteristično je blijedo područje oko usana tzv. Filatovljev trokut. d 5-7 dana počinje perutanje i ljuštenje kože, koje može potrajati od para dana, pa do čak 2-4 tjedna.

Dijagnoza
Dijagnoza šarlaha je općenito laka a temelji se na karakterističnoj kliničkoj slici, pregledom, detaljnim pregledom krvne slike, krvnim nalazima na streptokokna antitijela, brzim antigenskim testom (BAT) koji služi za brzu dijagnozu i trenutno prepisivanje antibiotika kao i mikrobiološkom analizom brisa grla koja ostaje zlatni standard za potvrdu A grupe.  

Liječenje
Terapija se temelji na antibioticima i to osobito na pencilinu 10 dana bilo parenteralno ili per os, u slučajevima preosjetljivosti na penicilin daje se eritromicin, azitromicin ili cefalosporini. 24 sata od započinjanja terapije bolesnik više nije zarazan, a bolest se dosta lako i efikasno liječi i rijetko se javljaju bilo kakve komplikacije.

Epidemiološko pojavljivanje podudara se sa streptokoknom anginom.

 

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.