PREPORUČENO
LJEKOVITO BILJE

Bor

bor
Latinski naziv: Pinus silvestris L. Drugi nazivi: Šumski bor, divlji bor, bijeli bor, lučevina, čam

Milogled

milogled2
Latinski naziv: Sanicula europaea L. Drugi nazivi: zdravčica, europska zdravčica

Islandski lišaj

lisajisland 1 copy2
Latinski naziv: Cetraria islandica L. Drugi nazivi: islandska mahovina, islandska pletika, planinska mahovina, planinski mah, plućnik

Kupina

kupina
Latinski naziv: Rubus fruticosus L. Ljekarničko ime: Folia et Fructus Rubi fruticosi Drugi nazivi: Kupina

PREHRANA

Kobalt

minerali
Kobalt je aktivator brojnih enzima u živim organizmima. Smatra se esencijalnim mikroelementom. Sastavni je dio vitamina B12 (kobalamina). Kobalt je aktivni centar brojnih enzima. Potreban je za normalno funkcioniranje crvenih krvnih stanica kao i drugih stanica organizma.

D vitamin

vitamini2
Vitamin D (kalciferoli) je vitamin topljiv u mastima i može ga se dobiti bilo uzimanjem putem hrane ili izlaganjem suncu. Poznat je i kao vitamin “sunčevog svjetla” jer djelovanjem UV zraka sunca dolazi do aktivacije oblika kolesterola koji je prisutan...

Bundeva

bundeva
Bundeva (Cucurbita pepo L.) pradomovina je bundeve tropski dio Amerike gdje su je, kao već uzgajanu kulturu, zatekli prvi doseljenici iz Europe. Velikim brojem uzgajanih vrsta obiluje i Sjeverna i Južna Amerika.
Pretraživanje bolesti po abecedi

Šarlah

šarlah -CroMaps zdravstveni vodičŠarlah (škrlet, scarlatina) je akutna, zarazna bolest, od koje obolijevaju najčešće djeca predškolskog i školskog uzrasta, uzrokuje ju bakterija beta-hemolitički streptokok skupine A, a karakterizira ju sitno-točkasti osip i malinastim jezikom, koji može imati bijeli pokrov. Streptokoki puno češće uzrokuju samo upalu grla. Razdoblje inkubacije je jedan do tri dana, rjeđe dulje. Osip se obično pojavljuje unutar dva dana trajanja bolesti i može trajati do tjedan dana. Obično počinje oko vrata, ispod ruku ili na preponama i zatim se širi po tijelu. Infekcija je praćena grloboljom, glavoboljom, povraćanjem i groznicom. Djeca koja jednom prebole šarlah razvijaju doživotna zaštitna antitijela protiv streptokoknih pirogenih egzotoksina. Bolest se prenosi izravno sa čovjeka na čovjeka. Isključivi put prijenosa jest kapljični. Osjetljivost prema streptokoku je opća, ali se šarlah gotovo nikad ne
pojavljuje nakon 15. godine života. 

Simptomi
Inkubacija je kratka 3 -7 dana. Početak bolesti je nagao s groznicom, vrućicom, glavoboljom, povraćanjem te kod djece s bolovima u trbuhu i proljevom. Bolesnici se žale bol u grlu, otežano gutanje i otežano disanje, jezik je prekriven bijelom naslagom, a limfni čvorovi na vratu su uvećani i bolni na dodir. Osip se javlja drugi treći dan na vratu, trupu i ekstremitetima s predilekcijom na pregibe aksila, donji dio trbuha, unutarnja strana bedara. Osip je sitno-točkast, koža je suha i hrapava, na obrazima nema osipa ali su izrazito crveni a karakteristično je blijedo područje oko usana tzv. Filatovljev trokut. d 5-7 dana počinje perutanje i ljuštenje kože, koje može potrajati od para dana, pa do čak 2-4 tjedna.

Dijagnoza
Dijagnoza šarlaha je općenito laka a temelji se na karakterističnoj kliničkoj slici, pregledom, detaljnim pregledom krvne slike, krvnim nalazima na streptokokna antitijela, brzim antigenskim testom (BAT) koji služi za brzu dijagnozu i trenutno prepisivanje antibiotika kao i mikrobiološkom analizom brisa grla koja ostaje zlatni standard za potvrdu A grupe.  

Liječenje
Terapija se temelji na antibioticima i to osobito na pencilinu 10 dana bilo parenteralno ili per os, u slučajevima preosjetljivosti na penicilin daje se eritromicin, azitromicin ili cefalosporini. 24 sata od započinjanja terapije bolesnik više nije zarazan, a bolest se dosta lako i efikasno liječi i rijetko se javljaju bilo kakve komplikacije.

Epidemiološko pojavljivanje podudara se sa streptokoknom anginom.

 

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.