BILJKA SE PREPORUČA ZA

Sindrom iritabilnog crijeva

sic
Sindrom iritabilnog crijeva (SIC) je funkcionalni, kronični poremećaj probavnog sustava kojeg karakterizira bol u abdomenu povezana s defekacijom, poremećaj defekacije i distenzija trbuha. Sindrom iritabilnog crijeva ne uzrokuje trajno oštećenje debelog crijeva.

Salmoneloze

salmonela
Salmoneloze su bolesti uzrokovane bakterijama roda Salmonella, koje pripadaju porodici Enterobacteriaceae. Ubrajamo ih u zoonoze odnosno bolesti koje se sa životinja prenose na ljude i jedna su od najčešćih zoonoza na svijetu. Salmoneloza je bakterijska infekcija tankog   i debelog crijeva.

Karcinom jednjaka

karcinomjednjaka
Jednjak ima oblik šuplje cijevi koja prenosi hranu i tekućinu od usne šupljine do želuca. Zloćudni je tumor jednjaka bolest koja nastaje u stijenci jednjaka i raste, stežući jednjak ili ispunjavajući šupljinu, tako da prolaz hrane postaje otežan ili nemoguć.

Karcinom jetre

karcinomjetre
Jetra su najveći organ u tijelu. Nalaze se iza rebara, u gornjem desnom dijelu trbuha. Imaju dva dijela -desni i lijevi. Jetra obavljaju mnogo funkcija važnih u očuvanju zdravlja čovjeka. Tu se pročišćavaju otrovne tvari iz krvi.
Pretraživanje ljekovitog bilja po abecedi

SikavicaLatinski naziv: Silybum (Carduus) marianum L.
Drugi nazivi: badelj, bijeli stričak, bodena neža, divji artičok, gospin trn, magareća salata, ostropec, ošebalj, ošljebad, sjekavica, šarena badeljka, šareni čkalj, trn svete Marije, zmijina trava

Sikavica-CroMaps zdravstveni vodičSikavica je stepska i kamenjarska biljka koja potječe iz južne Europe, središnje Azije i sjeverne Afrike. Uglavnom je udomaćena u zemljama Sredozemlja pa i kod nas dolazi u južnim krajevima s toplijom klimom. Sikavica je razgranjena, smeđa sjajna stabljika, bogato je obrasla listovima u obliku pera. Listovi su proviđeni žutim bodljikama i bjelkasto su maljasti, s povijenom velika cvjetnom glavicom koja ima crveno-ljubičaste cvjetove. Sikavica se vrlo često poistovjećuje s čičkom, no to su vrlo slične, ali nisu iste biljke.

Sikavica je do dva metra visoka, trnovita, zeljasta dvogodišnja biljka, u većini slučajeva šuplje stabljike. Crveno-ljubičasti cjevasti cvjetovi združeni su u kuglaste glavice obavijene snažno trnovitim ovojnim listovima. Iz cvjetova se razvijaju tamno sivi do crni sjajni plodovi (roške), s čuperkom svilenkastih dlaka na vrhu, koje služe za rasprostranjivanje. Samonikla je u sredozemlju, a uzgaja se u cijelom svijetu. Sikavica je jedna od najboljih biljaka za zaštitu i detoksikaciju jetre.

Vrijeme cvatnje: srpanj, kolovoz, a vrijeme sazrijevanja plodova kolovoz, rujan.

Upotrebljava se zreli plod, rjeđe listovi i korijen. Listovi se beru u svibnju, a sjeme u kolovozu i rujnu, kada se vadi i korijen. Cvijet sikavice bere se u lipnju. Neposredno prije sazrijevanja sakupljaju se cvjetne glavice te se objese ili stavljaju na zračni i suhi prostor radi naknadnog dozrijevanja. Nakon toga se sjeme sakupi istresanjem iz cvjetnih glavica.

Ljekovite i djelotvorne tvari: u sjemenu su utvrđeni tanin, masno ulje, gorke tvari, amini, bjelančevina, nadalje tiranin, histamin i agmatin.

Ljekovito djelovanje: sjeme sikavice navodi se kao izvrstan prirodni lijek kod bolesti žuči i jetre, osobito kod oteklih jetara, ciroze, upale jetre (hepatitis), kod bolesti slezene, žutice i grčeva uslijed žučnih kamenaca, a pokazala se uspješnom i u smanjuju oštećenja stanica uzrokovanih zračenjem i kemoterapijom. Smanjuje rast zloćudnioh stanica kod karcinoma dojke, cerviksa i karcinoma prostate a po nekim provedenim studijama korisna je i za prevenciju i liječenje Alzheimerove bolesti.

Silimarin je glavna ljekovita tvar iz sikavice, a on štiti i obnavlja stanice jetre. Silimarin povećava razinu glutationa u jetri za 25%. Glutation je najvažniji antioksidans za zaštitu jetre, i njegova razina pada ako smo svakodnevno izloženi visokim razinama toksina.  Zbog toga se čaj od sikavice može preporučiti kod otekle jetre, masne jetre, jetre oštećene alkoholom, lijekovima ili otrovima, upale jetre, žutice, grčeva usljed žučnih kamenaca, te kod bolesti slezene, a krasi je i moć da iz organizma izbaci kemikalije, alkohol i teške metale.

Kod trovanja smrtonosnom gljivom zelenom pupavkom ona je jedini lijek, i to ne osporava ni farmaceutska industrija. S obzirom da sikavica djeluje estrogeno ne preporučuje se ženama sa fibroidnim tumorima, rakom maternice, jajnika i dojke te endometriozom.

Priprema čaja: 1 - 2 žličice suhe sikavice se prelije s 2 dcl vrele vode, ostavi da ostoji poklopljeno 10 do 20 minuta, procijedi i nezaslađeno pije prije jela, 2 do 3 puta dnevno, polako u gutljajima.

Reference:

"LiverSupport - What Is Milk Thistle?"

National Center for Complementary and Alternative Medicine. "Milk Thistle".

na vrh

 

Komentari

  • Jetra - ciroza, nema ništa bolje nego mlijeko čička, provjereno, korišteno, biljka broj jedan za liječenje i oporavak jetre

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20564545

    Komentar Una, 25/01/2015 8:28pm (5 years ago)

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.