PREPORUČENO
LJEKOVITO BILJE

Dobričica

dobricica1
Latinski naziv: Glechćma hederdcea L. Drugi nazivi: brštan, koturac, ognjenak, mjesečnjak, niski bršljan, samobojka, brštan-trava, vrštan-trava, grenkuljica

Betonika

betonika
Latinski naziv: Betonica officinalis L. Drugi nazivi: Klas, betunika, čistac, crvena metvica, gusar, petonika, ranilist, ranjak

Korijandar

korijandar
Latinski naziv: Coriandrum sativum L Drugi nazivi: Korijandar, živica, kišnec, korijandr, koriandula, korion, kornikovec, paprić, paprica.

Borovnica

borovnica
Latinski naziv: vaccinium myrtillus Ljekarničko ime: Folia i Fructus Myrtilli Drugi nazivi: borovnjača, mrča.

PREHRANA

Rajčica

rajcica
Prirodoznanci su utvrdili da rajčica potječe iz Južne Amerike, određenije – iz Perua. Kao divlja, samonikla biljka rajčica raste diljem čitave Južne Amerike te u Meksiku.

Lubenica

lubenica
Lubenica (citrullus lanatus) je vrlo je ukusno vodenasto voće, tamnozelene ili šarene kore i crvene ili žute sredine, težine do 20 kg. Pripada porodici Cucurbitacae, kao i lubenice, tikve i krastavci.

Limun

limun
Limun (lat. Citrus x limon) je stablo iz roda Citrus (porodica Rutaceae). Limun je plod koji je uzgajan već tisućama godina na području Azije odakle je stigao u Evropu, a jedan je od opće ljekovitih sredstava za čišćenje krvi od...
Pretraživanje bolesti po abecedi

Sindrom iritabilnog crijeva

Sindrom iritabilnog crijeva (SIC) je funkcionalni, kronični poremećaj probavnog sustava kojeg karakterizira bol u abdomenu povezana s defekacijom, poremećaj defekacije i distenzija trbuha. Sindrom iritabilnog crijeva ne uzrokuje trajno oštećenje debelog crijeva.
Sindrom iritabilnog crijeva-CroMaps zdravstveni vodič
Bolest pogađa 20 posto ljudi, a samo ih pet do sedam posto bude dijagnosticirano, najčešće kod mlađih od 50 godina. Dvostruko je češći kod žena nego muškaraca.  Stres povećava aktivnost crijeva uz spazme i učestale stolice, a kod depresije javljaju se sporost i lijenost crijeva uz usporene kontrakcije. Užurban način života i kvaliteta prehrane (brza, konzervirana hrana, preosjetljivost na aditive, konzervanse ili druge sastojke hrane) utječu na pojavu bolesti. Uzimanje alkohola te pušenje pogoršavaju već postojeću simptomatologiju. Znanstvenici nisu sigurni što uzrokuje sindrom iritabilnog kolona zbog toga što na crijevima oboljelih ne postoje značajne promjene te se smatra da poremećaj može biti uzrokovan promjenom u normalnoj peristaltici crijeva.

Klinička slika
Bolest se najčešće javlja (50% slučajeva) u dobi između 30. i 50. godine života Klasični simptomi su bolovi u trbuhu, opstipacija i/ili proljev te nadutost. Bolesnike možemo, okvirno,
podijeliti u grupe s prevladavajućim simptomima opstipacije, proljeva ili izmjenično proljeva i opstipacije.  Bol je kod SIC-a lokalizirana, u većini slučajeva, u lijevom donjem kvadrantu abdomena, a može imati karakter od probadajuće do grčevite, nelokalizirane boli. Simptomi se nerijetko pojačavaju nakon jela, a popuštaju nakon defekacije i u večernjim satima. Većina bolesnika sa sindromom iritabilnog debelog crijeva ispoljava smetnje u vrijeme stresa. Poremećaj funkcije debelog crijeva je uobičajena tjelesna manifestacija emocijonalne napetosti.
 
Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike, jer ne postoje definitivni testovi koji bi identificirali SIC. Potrebno je dijagnozu potvrditi isključivanjem svih drugih stanja u abdomenu koja mogu uzrokovati slične poteškoće. Kriteriji za dijagnozu SIC-a poznatiji su pod imenom ROME II kriteriji ROME II kriteriji uključuju pojavu bolova koji traju minimalno 12 tjedana u godini, a imaju najmanje dvije od sljedeće tri karakteristike:
1) smanjuju se nakon defekacije;
2) povezani su s promjenama u učestalosti stolice; i
3) povezani su s promjenom u formi stolice (vodenasta ili tvrda).  

Od dijagnostičkih testova najčešće se ordiniraju rutinski laboratorijski testovi (kompletna krvna slika, željezo) te pregledi stolice na okultno krvarenje i mikrobiološko pretraživanje. Katkad je korisno učiniti pretragu hormona štitnjače. Konačno, kod mlađih osoba, često se učini rektosigmoidoskopija, a kod starijih osoba preko 40 godina kolonoskopija. Zamjenska pretraga u ovim situacijama može biti irigografija.

Važno je prikupiti podatke o korištenju lijekova i prehrambenim navikama jer se često simptomi javljaju ili pogoršavanje kod uzimanja određenih lijekova (antibiotici, antikolinergici i drugi) i vrsta hrane (kofein, alkohol, čokolada, itd.). U većini slučajeva zahvaljujući odgovarajućoj prehrani, načinu života i kontroli stresa, sindrom iritabilnog crijeva može biti pod kontrolom.

Liječenje sindroma iritabilnih crijeva obično je dugotrajno i uključuje niz elemenata, od lijekova do psihološke potpore i promjene životnih navika, no jedan od ključnih je prehrana kojom se neugodni simptomi ovog poremećaja mogu znatno ublažiti. Lijekovi su uglavnom sredstva za rješavanje određenih simptoma, a ne za liječenje stanja, koji će se od medikamenata koristiti prvenstveno ovisi o kliničkoj slici.

U liječenju ovoga sindroma koriste se spasmolitici, antidijarojici (ukoliko su prisutni proljevi), sedativi te antidepressivi. Biljni mucilogeni (Metamucil) mogu biti od koristi u regulaciji zatvora (opstipacije), izbjegavajući tako jake nadražujuće laksative. Upotreba probiotika također može dovesti do poboljšanja stanja, a znatno se poboljšanje postiže i simultanom upotrebom biljnih pripravaka. Fizička aktivnost uz adekvatnu prehranu je od velikog značaja.

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.