PREPORUČENO
LJEKOVITO BILJE

Bedrenika

broska
Latinski naziv: Pimpinella saxifraga L. Ljekarničko ime: Radix Pimpinellae Drugi nazivi: Bedrenika, velika siljevina, velika bedrenika.

Čuvarkuća

cuvarkuca
Latinski naziv: Alliaria petiolata L. Drugi nazivi: češnjeva trava, lučica

Vidac

vidac
Latinski naziv: Euphrasia officinalis L. Ljekarničko ime: Herba Euphrasiae Drugi nazivi: vidac, vidova trava, smetlika.

Divizma

divizma
Latinski naziv: Verbascum thapsus Drugi nazivi: beloperka, divlji tabak, svećnik, lepuh, ošlji rep, svijećnjak, vučji rep

PREHRANA

B17 vitamin

vitamini2
Vitamin B17 (Laetril) jedan je od najspornijih "vitamina". Proizvodi se od koštica marelice. Jedini je vitamin B kojeg nema u pivskom kvascu. Kemijski, to je smjesa dvije molekule šećera (jednog benzaldelida i jednog cijanida) zvana amigdalin.

Molibden

minerali
Molibden (Mo) je poslijednji važan element, mineral u tragovima prisutan je u svim namirnicama biljnog ili životinjskog porijekla. Djeluje kao kofaktor više enzima: ksantin oksidaze (važna za mobilizaciju željeza iz jetre) i aldehid oksidaze (važan za oksidaciju masti) i td.

Rotkvica

rotkvica
Rotkvica povrtnica (Raphanus sativus) poznata je još pod nazivima: rotkva, crna rotkva, rokva, reakev, rotkvica, mjesečarka, rakva, andrkva i sl. Smatra se da je podrijetlo povrtnice ili crne rotkve u zapadnoj Aziji i postoje pretpostavke da je nastala od divlje rotkve.
Pretraživanje bolesti po abecedi

Sindrom suhog oka

Sindrom suhog oka-CroMaps zdravstveni vodičSindrom suhog oka ili kseroftalmija - rezultat je smanjene sekrecije suza ili jedne od komponenata suznog filma. Manifestira se kroničnim konjunktivitisom i/ili keratitisom, crvenilom i/ili svrbežom oka. Najčešći simptomi suhoga oka, na koji se želi najveći broj bolesnika, je osjećaj stranog tijela u oku, osjećaj suhoće očiju i peckanje.

Nadalje, manje češće spominju se suzenje, svrbež, fotofobija (osjetljivost na svjetlo), bol prilikom ukapavanja neodgovarajućih kapi za oči, loše podnošenje boravka na vjetru i boravka u loše klimatiziranim prostorijama, umor i lošiji vid uvečer, paradoksalno povišeno suzenje oka (zbog narušenog suznog filma) kao i varijacije vida dobro-loše tijekom dana. Simptomi se također pojavljuju i tijekom određenih aktivnosti: tijekom rada za računalom, čitanja, gledanja televizije, tijekom vožnje motornih vozila, pogotovo u situaciji kada je vid dulje vrijeme usmjeren na jedno mjesto sa sniženom frekvencijom treptanja. Samo rijetko se bolesnik žali na suhoću očiju, pa se kronično suho oko često dugo liječi kao kronični konjunktivitis nepoznate etiologije. Uzroci suhoće oka su brojni. Najčešće se radi o senilnoj involuciji glavne i/ili akcesornih suznih žlijezda (točan razlog nepozat), ili pak njihovoj upali.

Često je to prirodna pojava vezana uz proces starenja jer kako starimo smanjuje nam se produkcija suza. Učestalo se pojavljuje i za vrijeme menopauze i kao posljedica uzimanja različitih vrsta lijekova poput antihistamina, antidepresiva, analgetika i diuretika. Uzrok mogu biti i klima uređaji i uređaji za grijanje u uredima koji isušuju zrak, a tako i oči. Sindrom je češći kod žena zbog hormonalnih promjena i suhije kože od muškaraca. Za stomatologa je praktično važno znati da se suhoća oka javlja u nekim autoimunim bolestima, npr. Sjögrenova bolest, kad se javlja i izrazita suhoća usta i drugih sluznica.

Liječenje. Za zdrave oči suze su neophodne, one čiste oči od prašine i nečistoća te održavaju oči konstantno vlažnima. Pored toga, sadrže enzime koji neutraliziraju mikroorganizme u očima. Kod ovoga sindroma oči jednostavno ne proizvode dovoljno suza. Ne može li se ukloniti primarni uzrok, sindrom suhog oka najčešće se liječi supstitucijom umjetnim suzama, kapi s visokom sposobnošću lubrikacije i ponekad bez konzervansa. Kod naročito teških slučajeva suhog oka u oko se ukapava posebno obrađen serum samog bolesnika. Liječenje sindroma suhog oka ima za cilj vratiti ili zadržati normalnu količinu suza u oku, umanjiti suhoću i povezanu neugodu, te održati zdravlje oka.

Sindrom suznog oka - epifora
Epifora ili suzno oko uzrokovano je pojačanim lučenjem suza (obično refleksnim, usljed bolesti prednjeg segmenta), ili smanjenom drenažom. Refleksno pojačano suzenje ne zahtijeva posebno liječenje. Smanjena drenaža je uzrokovana opstrukcijom u suznim putevima. U starosti drenaža može biti oslabljena zbog mlohavosti vjeđe zato što donja suzna točkica više nije uronjena u suzno jezerce (tj. početni ektropij).

Prevencija - izbjegavati suha, zadimljena okruženja, odbaciti pušenje i konzumaciju alkohola (alkohol dehidrira organizam), pridržavati se odgovarajućeg unosa tekućine te češće boraviti na svježem zraku. Nošenje sunčanih naočala, posebno onih sa zaštitom sa strane, radi smanjenja isušivanja vjetrom i suncem. Kod rada na računalu poželjno je visinu monitora namjestiti tako da ga gledate odozgo te smanjiti jačinu svjetlosti monitora i dok gledate u monitor ili televiziju pokušajte treptati nekoliko puta uzastopce, kako bi se obnovio suzni film. U prostorima s centralnim grijanje probajte povećati količinu vlage u zraku.

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.