PREHRANA SE PREPORUČA ZA

Karcinom debelog crijeva

karcinomcrijeva
Posljednja dva metra crijeva zovu se debelo crijevo ili kolon. Završni dio debelog crijeva naziva se rektum i nalazi se u dužini od približno posljednjih 12-15 cm crijeva do analnog otvora čmara.

Cistitis

cistitis
Cistitis je najčešća bakterijska upala mokraćnog mjehura. Infekcije mokraćnih puteva su najčešće uzrokovane gram negativnim bakterijama od kojih je za 80% svih infekcija odgovorna bakterija Escerichia coli koja normalno kolonizira debelo crijevo te dolaskom u mokraćni mjehur uzrokuje cistitis, a...

Karcinom jetre

karcinomjetre
Jetra su najveći organ u tijelu. Nalaze se iza rebara, u gornjem desnom dijelu trbuha. Imaju dva dijela -desni i lijevi. Jetra obavljaju mnogo funkcija važnih u očuvanju zdravlja čovjeka. Tu se pročišćavaju otrovne tvari iz krvi.

IBD

chron
IBD engleska skraćenica (Inflammatory bowel disease) je upalna bolest crijeva kao općeniti termin koji uključuje ulcerozni kolitis i Crohnovu bolest, poremećaje nepoznatih uzroka kojima je posljedica autoimuni upalni procesi u probavnom traktu, kroničnog karaktera, najčešće u tankom i debelom...
Pretraživanje prehrane po abecedi

Šljiva

šljiva -CroMaps zdravstveni vodičŠljiva (Prunus domestica), koštunjavo voće ukusnog ploda, podrijetlom iz Male Azije, poznata je još u starom vijeku. Danas se uzgaja preko 2000 vrsta šljiva. Najpoznatije su talijanka, požegača, aženka i mirabel.

U prehrani se šljiva koristi svježa i sušena. Od nje se pragve pekmez, džem, kompot, slatko i rakija. Svježi plod šljive sadrži u 100 grama:84% vode, 0,6% bjelančevina, 10% ugljikohidrata i 2,1 g biljnih vlakana. Od vitamina ima: 220 µg karotena (provitamin A), 3 mg vitamina C, 0,70 mg vitamina E, 3 µg folne kiseline, 1,2 mg niacina i vitamin B6, te obilje minerala: 190 mg kalija, 16 mg fosfora, 11 mg kalcija, 7 mg magnezija, natrij, željezo i bakar. Šljiva sadrži i pektine i jabučnu kiselinu.

U 100 grama ploda suhe šljive ima 23 grama vode, 2,4 g bjelančevina, 44 g ugljikohidrata i 16,1 g biljnih vlakana. U košticama ima najviše masnog ulja 45%, amigdalina i benzojeve kiseline.

Vrlo dobar okus šljive potječe od dobrog odnosa šećera (5 različitih vrsta) i voćnih kiselina. Šljive imaju nisku energetsku vrijednost, oko četiri puta manju od kruha. Zbog obilja vitamina, minerala, biljnih vlakana i prirodnih šećera, šljiva zauzima važno mjesto kao voće u prehrani. Ona pridonosi i poboljšanju pravilne prehrane, tim više što njen sastav u biološki najprihvatljivijim oblicima ljudski organizam prihvaća i time je iskoristljivost velika. Laksativno djelovanje šljive ima naročitu prednost jer je, zbog nedovoljne fizičke aktivnosti i načina prehrane, aktivnost crijeva, naročito kod starijih osoba, otežana i usporena, s nepovoljnim posljedicama.

U narodnoj medicini svježa i osušena šljiva oduvijek se koristila protiv kroničnog zatvora.

Šljivu bi trebalo mnogo koristiti u prehrani, u njenim raznim oblicima, od svježeg i sušenog ploda do kompota, džema i pekmeza, a manje je koristiti u obliku rakije, poznate šljivovice, koja se sobom donosi mnoge probleme, od narušenog zdravlja do rušenja obitelji, pogoršanja međuljudskih odnosa i sl.

Šljiva pomaže kod raznih zdravstvenih problema: regulira probavu, čisti organizam i odstranjuje iz njega štetne tvari, potiče rad jetre, popravlja apetit.

Izvor: ^ zzjzpgz.hr -Prim. doc. dr. sc. Elika Mesaroš-Kanjski, dr. med.

Šljive utječu na rad crijeva, odstranjuju crijevne nametnike kod zatvora stolice.

 

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.