PREHRANA SE PREPORUČA ZA

Karcinom žučnjaka

karcinomzucnjaka
Žučnjak (žučna vrećica) smješten je desno u trbuhu, neposredno ispod jetara, služi kao pričuva žuči koja se iz njega žučnim vodovima, zajedno s gušteračinim sokovima, izlijeva u tanko crijevo i potpomaže probavu hrane.Najveći su rizik za razvitak karcinoma žučnjaka žučni kamenci.

Hemofilija

hemofilija
Hemofilija je bolest krvi koja nastaje zbog urođenog nedostatka ili smanjene aktivnosti tzv. čimbenika zgrušavanja. Čimbenici zgrušavanja su proteini u krvi koji sudjeluju u stvaranju ugruška.

Reaktivni artritis

reaktivniartritis.jpg
Reaktivni artritis označava akutnu, negnojnu, sterilnu upalu (bez nazočnosti mikroorganizama) jednog ili više zglobova, koja se javlja nakon nekog (uglavnom udaljenog) upalnog procesa u organizmu. Najčešće se reaktivni artritis javlja nakon upale mokraćnog (primjerice, upale mokraćne cijevi tj.

Neuroblastom

neuroblastom
Neuroblastom je neuroendokrini tumor koji potiče od stanica simpatičkog živčanog sustava. Najčešće nastaje iz stanica nadbubrežne žlijezde, ali može nastati i u drugim područjima gdje se nalazi simpatičko živčano tkivo (najčešće retroperitoneum i medijastinum).
Pretraživanje prehrane po abecedi

Šparoga

šparoga -CroMaps zdravstveni vodičIzdanak biljke Asparagus officinalis L. u proljeće je nezaobilazan sastojak zdrave prehrane, posebice radi svojstvenog blagog okusa i zanimljivog nutritivnog sastava. Zajedno sa lukom, češnjakom i porilukom pripada porodici ljiljana (Liliaceae).

Šparoge su jedna od nutritivno najuravnoteženijih vrsta povrća, male energetske, a velike nutritivne vrijednosti a njezina je najveća vrijednost u ljudskoj prehrani bogatstvo mineralnim tvarima, vlaknima i vitaminima.

Šparoge su, osim vitaminima i mineralima, osobito kalijem i kalcijem, bogate još mnogim vrijednim tvarima. Odličan su izvor vitamina B6, kalcija, magnezija i cinka i vrlo dobar izvor vlakana, proteina, vitamina A, B6, C, K i E, tiamina, riboflavina, rutina, nijacina, folične kiseline, željeza, fosfora, kalija, bakra, mangana i selena. Divlje su šparoge pomalo gorke, a za tu su gorčinu "zaslužni" njihovi sastojci asparagin, vanilin i spargaurin. No oni također ubrzavaju oporavak nakon bolesti, dobro djeluju na rad jetre i žuči, a imaju i diuretičko djelovanje pa potiču čišćenje organizma. Bogate su i luteinom, biljnim pigmentom koji ima blagotvoran utjecaj na krvne žile.

Šparoga sadrži rutin, tvar koja jača stjenke krvnih žila i štiti kapilare od oštećenja. Od fitotvari, najvažniji je glutation, koji je po svojoj prirodi antioksidans i djeluje antikancerogeno. Glutationu je uloga zaštite stanica od oksidativnog oštećenja i prevencija oštećenja DNA (genetskog materijala). Šparoga je posebno važan izvor glutationa koji sudjeluje u detoksifikaciji organizma -veže se za liposolubilne toksine, teške metale, otapala i pesticide, i metabolizira ih u vodotopive spojeve koji se mogu izlučiti mokraćom.

Preporučuje se kod šećerne bolesti, bolesti bubrega i jetre te kod reume i anemije, a jak je prirodni diuretik.

Šparoga sadrži 67—99% vode, osim toga organskih soli koje djelotvorno liječe bubrege. Ona je nadalje naročito sredstvo za čišćenje krvi. Šparoge su najefikasnije sirovo oguljene — u obliku salate na ulju. Šparoga uzbuđuje koliko bubrege toliko i nadbubrežne žlijezde, podjednako mjehur i jetru. Kod stvaranja žučnog kamenca treba uzimati dnevno nekoliko puta po nekoliko sirovih šparoga s mnogo umaka od ulja. Kod kroničnog katara i šećerne bolesti njena je uloga dragocjena, isto tako i kod nervnih smetnji. Protiv bolesti bubrega nema ništa bolje od svježih šparoga u malim količinama, šparoge izvlače bjelančevinu iz mokraće, čiste i jačaju krv, odstranjuju kamence i pijesak u žuči i mokraćnom mjehuru.

 

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.