PREHRANA SE PREPORUČA ZA

Ciroza jetre

Ccirozajetre
Jetra je najveći organ u ljudskom organizmu i njezina je glavna zadaća u izmjeni tvari, a time i proizvodnja žuči, prerada lijekova, otklanjanje otrova, proizvodnja čimbenika zgrušavanja krvi te mnogo drugih složenih procesa.

Trombocitopenija

trombocitop
Trombociti nastaju u koštanoj srži u procesu trombocitopoeze iz prekurskorskih ćelija -megakariocita. Trombociti su male, anukleusne, bikonveksne ćelije. Kao fragmenti citoplazme ne sadrže jedro, a izgrađeni su od granula i proteinskih filamenata aktina, miozina i trombostenina.

Reumatoidni artritis

reumatoidniartitis 1
Reumatiodni artritis je kronična sustavna autoimuna upalna bolest nepoznatog uzroka, koju karakterizira trajna upala zglobova (artritis), točnije sinovijalne membrane (sinovitis), iako bolest može zahvatiti i dijelove ostalih organe kao što su npr. koža, srce, pluća i oči.

Zatajenje bubrega

zatajenjebubrega
Akutno zatajenje bubrega (bubrežna insuficijencija) definira se kao klinički sindrom obilježen brzim, jakim smanjenjem bubrežne filtracije, obično sa smanjenim izlučivanjem mokraće. Kronična bubrežna insuficijencija je klinički sindrom koji je obilježen propadanjem nefrona što dovodi do prestanka svih temeljnih funkcija koje...
Pretraživanje prehrane po abecedi

Šparoga

šparoga -CroMaps zdravstveni vodičIzdanak biljke Asparagus officinalis L. u proljeće je nezaobilazan sastojak zdrave prehrane, posebice radi svojstvenog blagog okusa i zanimljivog nutritivnog sastava. Zajedno sa lukom, češnjakom i porilukom pripada porodici ljiljana (Liliaceae).

Šparoge su jedna od nutritivno najuravnoteženijih vrsta povrća, male energetske, a velike nutritivne vrijednosti a njezina je najveća vrijednost u ljudskoj prehrani bogatstvo mineralnim tvarima, vlaknima i vitaminima.

Šparoge su, osim vitaminima i mineralima, osobito kalijem i kalcijem, bogate još mnogim vrijednim tvarima. Odličan su izvor vitamina B6, kalcija, magnezija i cinka i vrlo dobar izvor vlakana, proteina, vitamina A, B6, C, K i E, tiamina, riboflavina, rutina, nijacina, folične kiseline, željeza, fosfora, kalija, bakra, mangana i selena. Divlje su šparoge pomalo gorke, a za tu su gorčinu "zaslužni" njihovi sastojci asparagin, vanilin i spargaurin. No oni također ubrzavaju oporavak nakon bolesti, dobro djeluju na rad jetre i žuči, a imaju i diuretičko djelovanje pa potiču čišćenje organizma. Bogate su i luteinom, biljnim pigmentom koji ima blagotvoran utjecaj na krvne žile.

Šparoga sadrži rutin, tvar koja jača stjenke krvnih žila i štiti kapilare od oštećenja. Od fitotvari, najvažniji je glutation, koji je po svojoj prirodi antioksidans i djeluje antikancerogeno. Glutationu je uloga zaštite stanica od oksidativnog oštećenja i prevencija oštećenja DNA (genetskog materijala). Šparoga je posebno važan izvor glutationa koji sudjeluje u detoksifikaciji organizma -veže se za liposolubilne toksine, teške metale, otapala i pesticide, i metabolizira ih u vodotopive spojeve koji se mogu izlučiti mokraćom.

Preporučuje se kod šećerne bolesti, bolesti bubrega i jetre te kod reume i anemije, a jak je prirodni diuretik.

Šparoga sadrži 67—99% vode, osim toga organskih soli koje djelotvorno liječe bubrege. Ona je nadalje naročito sredstvo za čišćenje krvi. Šparoge su najefikasnije sirovo oguljene — u obliku salate na ulju. Šparoga uzbuđuje koliko bubrege toliko i nadbubrežne žlijezde, podjednako mjehur i jetru. Kod stvaranja žučnog kamenca treba uzimati dnevno nekoliko puta po nekoliko sirovih šparoga s mnogo umaka od ulja. Kod kroničnog katara i šećerne bolesti njena je uloga dragocjena, isto tako i kod nervnih smetnji. Protiv bolesti bubrega nema ništa bolje od svježih šparoga u malim količinama, šparoge izvlače bjelančevinu iz mokraće, čiste i jačaju krv, odstranjuju kamence i pijesak u žuči i mokraćnom mjehuru.

 

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.