PREHRANA SE PREPORUČA ZA

Bubrežni kamenci

bubreznikamenci
Bubrežni kamenci ili nefrolitijaza pojava je jedne ili više čvrstih tvorbi u mokraćnim putovima. Kamenci mogu biti raznih oblika i veličina, pa je ponekad prisutan samo jedan kamenac, a nekada je broj puno veći.

Vratna kralježnica

vratnakraljez1
Bolesti vratne kralježnice, jedan uzrok za brojne simptome. Kralježnica je šuplji koštani stup koji čini os tijela. Njezina građa omogućava veliku pokretljivost trupa i uspravno držanje zahvaljujući koordiniranom djelovanju mišića, sveza i kostiju.  Normalno kralježnica ima četiri zakrivljenosti: dvije prema...

Ihtioza

ihitoza2
Ihtioza je stvaranje ljusaka i perutanje kože, što može biti u rasponu od blagog do neugodne suhoće (kseroderma) te do teške deformirajuće bolesti (nasljedna ihtioza). Ihtioza također može predstavljati znak sistemske bolesti. Dijagnoza se postavlja klinički.

Urtikarija

utrikarije
Urtikarija (koprivnjača) je alergijsko oboljenje kože, koje može nastati uslijed djelovanja velikog broja raznih čimbenika koji mogu biti lijekovi, posebice penicilin, analgetici, acetilsalicilna kiselina, inzulin, antitetanusni serum, kozmetički preparati, razne vrste hrane (ribe, školjke, jagode i drugo voće, sirevi, jaja),...
Pretraživanje prehrane po abecedi

Špinat

špinat -CroMaps zdravstveni vodičŠpinat (Spinacia oleracea), je zeleno lisnato povrće koje spada u porodicu Chenopodiaceae. Špinat se uzgaja zimi i ljeti, pa razlikujemo zimski i ljetni špinat. Zimski ili obični špinat ima oblik rozete, a prema sorti lišće mu je veće ili manje, zaobljena ili šiljasta vrha. Neke sorte imaju sočnije listove zelene boje, neke imaju tanje listove, a boja im je svjetlija. Ljetni špinat ima debelo, mesnato, trokutasto lišće, koje je sočnije od lišća običnog špinata, ali je sivozelene boje. Š pinat je lako probavljiva namirnica, male energetske vrijednosti, kao i malog postotka masnoća, svega 0,3% u 100 grama.

Znanstvenici su u špinatu identificirali 13 različitih flavonoida koji imaju antioksidativno i potencijalno antikarcinogeno djelovanje. Od brojnih vitamina koje sadrži, najznačajniju ulogu imaju oni iz skupina A, B, C i K. Vitamin K je jako važan za zdravlje kostiju budući da sudjeluje u procesu mineralizacije kosti pa samim time i za čvrste i zdrave kosti. Zbog velike količine željeza učinkovit je u liječenju anemije, a folna kiselina u njegovom sastavu neophodna je za zdravu trudnoću i stvaranje eritrocita, crvenih krvnih stanica. Od minerala posebno se ističe kalij, koji pomaže izlučivanju viška tekućine iz organizma, pomažući na taj način detoksikaciju tijela, a isto tako i snižavajući krvni pritisak. Š pinat sadrži vitamine B kompleksa koji su zaslužni i za lijepu kosu, kožu i nokte.

Špinat sadrži purine. Zbog poremećaja u metabolizmu, prekomjerna razina purina može uzrokovati zdravstvene probleme kod nekih bolesnika. Ova namirnica se ne preporučuje u većim količinama bolesnicima koji imaju giht ili probleme sa bubrežnim kamencima jer sadrži oksalnu kiselinu, čiji kristali potenciraju stvaranje kamenaca i začepljenje bubrežnih puteva. Oksalna kiselina veže kalcij i čini ga neupotrebljivim za ljudski organizam. Da bi se uklonilo djelovanje oksalne kiseline, špinat pripremati kao varivo sa zaprškom od brašna i mlijekom (oksalna kiselina se nalazi u peteljkama i rebrima listova koje treba odstraniti prilikom pripremanja). Takvi bolesnici trebaju dati prednost namirnicama koje sadrže magnezij, na primjer zobene pahuljice, grah, grašak, kruh od neoljuštenog zrna i mineralne vode u kojima je mnogo magnezija jer magnezij pospješuje rastapanje kalcijeva oksalata.

Špinat se može jesti kuhan i preliven uljem te sirov kao salata jer je bogat vitaminom C.

Kod kuhanja špinata prvu vodu treba baciti. U njoj ima nitrata, koji se pod utjecajem bakterija pretvaraju u nitrite, stoga se kuhani špinat ne smije ostavljati i podgrijavati za drugi obrok. Nitrati mogu ometati rad štitne žlijezde pa špinat u većim količinama nije baš preporučljiv osobama koje boluju od poremećaja štitnjače.

 

na vrh

Komentari

  • Čaj za bolji rad jetre - 1 šaka sjeckanog špinata, 2 dl vode.
    Uputa za pripremu: Špinatu odstranimo peteljke i prelijemo kipućom vodom, poklopimo da odstoji 1 sat i procijedimo. Uputa za uporabu: Pijemo u gutljajima zaslađeno medom 2-3 puta na dan. Ovaj čaj se preporuča kod bolesti mjehura, jer olakšava bolove i potiče izlučivanje mokraće. Osobe s oboljelom jetrom i probavnim organima neka ga uzimaju 3 puta u toku dana.

    Komentar Olga, 19/03/2014 9:49pm (5 years ago)

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.