BILJKA SE PREPORUČA ZA

Karcinom grlića maternice

karcinomgrlic
Karcinom vrata maternice ili karcinom grlića maternice je zloćudna bolest koja pogađa žene, nastaje nekontroliranim rastom stanica, koje čine vrat maternice (cerviks). Najveći faktor rizika za oboljenje je infekcija uzrokovana humanim papiloma virusom (HPV).

Karcinom dojke

karcinomdojke
Karcinom dojke - rak dojke najčešći je zloćudni tumor u žena, kako u zapadnoj Europi i SAD-u, tako i u Hrvatskoj. Prema podacima Državnog registra za rak u Hrvatskoj, rak dojke je najčešći rak u žena po incidenciji i mortalitetu.Tijekom 2000.

Rota virusi

rotavirus
Rota virusi spadaju u obitelj Reoviridae. To su RNK virusi, veličine 65-75 nm. Sastoje se od jezgra (dvolančane RNK) i dva omotača pri čemu je spoljašnji sloj infektivan za čovjeka.

Karcinom jednjaka

karcinomjednjaka
Jednjak ima oblik šuplje cijevi koja prenosi hranu i tekućinu od usne šupljine do želuca. Zloćudni je tumor jednjaka bolest koja nastaje u stijenci jednjaka i raste, stežući jednjak ili ispunjavajući šupljinu, tako da prolaz hrane postaje otežan ili nemoguć.
Pretraživanje ljekovitog bilja po abecedi

SrčenjakLatinski naziv: Persicaria/Polygonum bistorta L..
Drugi nazivi: jermen, kačji korijen, srčanik, trava od srdoblje, zmijino mlijeko

Srčenjak-CroMaps zdravstveni vodičSrčenjak je višegodišnja zeljasta biljka sa odrvenelim rizomom koji je na presjeku blijedo-crvene boje. Stabljika je polegla ili uspravna dlakava. Iznad zemlje iz rizoma izrasta jezičasto kopljasto lišće i stabljika visine do jednog metra, izdjeljena na članke, od čega i potiče naziv polygonum (polys –- mnogo i gony – koljeno). Na stabljici su rijetko raspoređeni listovi različitog oblika i veličine, na licu goli, dok na naličju mogu biti sa voštanom navlakom ili su dlakavi. Cvat je vršni, debeo, valjkast ili ovalno glavičast klas, koji je složen od cvijetića svijetlo do tamnoružičaste boje.

Srčenjak cvijeta od svibnja do srpnja. Plod je trostrani oraščić boje kestena, veličine 3,5-4 mm. Mladi listovi se beru za jelo. Listove prije cvatnje beremo i sušimo na toplom i prozračnom mjestu.

Od ljekovitih tvari srčenjak ima najviše tanina i to u velikom postotku (iznad 20 %), kumarina, flavonoida ... Upravo ove značajne količine tanina i određuju pravac njene ljekovitosti. Tanini smanjuju priljev krvi u bolesno područje, stežu i stijenke krvnih žila i stimuliraju stvaranje krvnih čepova, što vodi zaustavljanju krvi. To praktično znači da se ova biljka koristi za liječenje infekcija grla i usne šupljine, proljeva, tegobe zbog hemoroida, saniranje opeklina, rana koje teško zarastaju. U tu svrhu se pije čaj.

Koristi se rizom koji se vadi sa korijenovima u ožujku ili travnju, odnosno rujnu ili listopadu. Rizom je tip podzemnog stabla kod višegodišnjih zeljastih biljaka, koje može biti vodoravno ili koso položeno u odnosu na površinu tla. Sa donje strane rizoma polaze korijeni. Rizomi mogu biti debeli, tanki, sočni ili drvenasti. Ovo podzemno stablo je bjelkaste boje, ali vremenom počinje tamni u crvenu, koja dolazi od flobafena. To je i znak da biljka stajanjem gubi na ljekovitosti.

Rizom je izuzetno gorak, sadrži tanine pa se koristi kao adstrigens. Sastojak je raznih čajnih mješavina protiv proljeva i raznih nespecifičnih upalnih oboljenja crijeva. Koristi se i za ispiranje usta i grla. Primenjuje se i u obliku tinkture, najčešće za utrljavanje kod oboljenja desni. Pomaže kod raznih krvarenja (maternice, čira na želucu ili dvanaestiku, mjehura, crijeva, bubrega, nosa itd), bolesti želuca i crijeva (gastritis, čir na želucu, karcinoma želuca, Crohna, upale sluznice, ulceroznog kolitisa, dijareje, dizenterije, kolere, katara crijeva, za ispiranje debelog crijeva kod hemeroida, katara, analnih pukotina, fistula, tegoba sa raznih infekcijama itd)

Čaj od srčenjaka - Jedna do dvije žličice biljke preliti šalicom vode i pustiti da ključa, najviše pet do 10 minuta.

na vrh

 

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.