BILJKA SE PREPORUČA ZA

Rota virusi

rotavirus
Rota virusi spadaju u obitelj Reoviridae. To su RNK virusi, veličine 65-75 nm. Sastoje se od jezgra (dvolančane RNK) i dva omotača pri čemu je spoljašnji sloj infektivan za čovjeka.

Trihineloza

trihineloza1
Trihineloza – bolest sirovog mesa je parazitarna bolest uzrokovana nematodom Trichinella spiralis. Trichinella spiralis ima 2 razvojne faze – crijevna i tkivna (migracija ličinki iz crijeva u mišiće).  U crijevnoj fazi se javlja proljev, a u tkivnoj vrućica, jaka mišićna...

Hemoroidi

hemoroidi
Hemoroidi ili žuljevi su otečene vene u i oko anusa, te donjega dijela rektuma, koji su prošireni pod krvnim pritiskom . Najčešći uzrok nastanka hemoroida je naprezanje prilikom defekacije, a mogu biti i trudnoća, genetički faktori, starenje, hronični zatvor, proljev,...

Limfedem

limfedem
Limfni sustav je skup svih organa i tkiva uključenih u proizvodnju limfocita, optok limfe i njeno filtriranje. Obrambeni sustav organizma i odgovoran je za prepoznavanje i inaktiviranje ili uništavanje stranog materijala tijekom imunološke reakcije.Krv i limfa tjelesne tekućine koje kolaju...
Pretraživanje ljekovitog bilja po abecedi

StolisnikLatinski naziv: Achillea millefolium L.
Ljekarničko ime: Flores, Folium, Herba Millefolii
Drugi nazivi: Stolisnik, hajdučka trava, sporiš, kunica, kostrijet.

Stolisnik -CroMaps zdravstveni vodičStolisnik je trajnica s horizontalnim podankom iz kojega se izvijaju uspravne stabljike koje nose cvjetove i listove. Stabljike su dlakave, pri vrhu razgranjene, visine do 80 cm. Listovi su naizmjenični, dva do tri puta perasto razdijeljeni i dlakavi dok su još mladi. Cvatne glavice sakupljene su u štitolike vršne cvatove. Cvatna glavica ima višeredni zeleni ovoj, a sastoji se od bijelih, dvospolnih, cjevastih cvjetića s bijelom ili ružičastom čaškom u sredini i pet većih jezičastih cvjetova uz rub.

Cvate od proljeća do jeseni. Plod je srebrenosiva roška. Svi dijelovi biljke imaju ugodan miris. Raste po livadama, međama, pašnjacima i uz putove. Biljka je rasprostranjena po cijeloj Evropi. Zbog visokog sadržaja gorkih materija i eteričnog ulja stolisnik se ubraja u gorke droge.

Biljka sadrži dušične tvari, te alkaloide, flavonoide, masne i fenolkarboksilne kiseline, aminokiseline, vitamine (C, folna kiselina), eterična ulja, kao i razne treslovine. Djelotvornost duguje prisutnosti flavonoida u stabljici, te hlapljivih sastojaka u eteričnim uljima; na primjer, vodena otopina ima protuupalno i diuretičko djelovanje, povećava stvaranje žuči, dok eterična ulja olakšavaju iskašljavanje, a mogu imati i umirujuće djelovanje. Alkoholni iscrpak ima antibakterijsko djelovanje, flavonoidi opuštaju grčeve, dušični sastojci snižavaju krvni tlak i tjelesnu temperaturu. U vrijeme trudnoće i dojenja droga se može koristiti samo u strogo određenim dozama.

Ljekoviti dijelovi biljke
Za liječenje se skupljaju nadzemni neodrvenjeli dijelovi (Herba millefolii) ili samo cvatovi (Flos millefolii). Sabire se početkom cvatnje, tj. od lipnja do kolovoza, i to tako da se režu gornji, neodrvenjeli dijelovi stabljike i listovi koji rastu pri dnu. Cvatovi se beru zajedno s kratkim stapkama. Sabiru se listovi i cvijetovi u vrijeme kad su cvijet i biljka potpuno razvijeni. Lišće i cvjetne glavice (gronje) osušiti na sjenovitom i zračnom mjestu, zdrobiti i čuvati na tamnom mjestu.

Ljekovito djelovanje
Stolisnik sadrži eterično ulje, ahonitinsku kiselinu, ahibein, cimola, smole, soli, tanina i drugih tvari. Stolisnik u obliku čaja upotrebljava se protiv krvarenja, želučanog i crijevnog katara, za čišćenje krvi. Liječi hemoroide, jača organe za probavu, olakšava rad želudca, pomaže kod cirkulacije krvi i oslobađa nakupljenu vodu u organizmu. Liječi jetra, bubrege, reumu. Čaj od stolisnika korisno djeluje i liječi bilo kao kupelj ili oblog ispucane ruke, ranjive prsne bradavice majki koje doje, te kod liječenja dosadnog osipa na koži – psorijaze. Kod psorijaze se uz obloge i kupelji moraju provesti i tretmani čišćenja krvi. Također se upotrebljava kod angine pektoris, i to kao čaj.

Recepti:
U 1 l vina stavimo 18-30 g stolisnika i pustimo da stoji desetak dana, dnevno popijemo 2-3 male čašice, pomaže kod liječenja unutarnjih ranica na unutarnjim organima.

Stolisnik ulazi u sastav gorkih čajeva, čajeva za čišcenje, pojačano lučenje žuči, čaja za regulaciju metabolizma i čaja za smirenje. Sadrži veliku količinu tanina. To je potrebno imati na umu kod pripreme čaja.

Neuredna stolica -mrtve koprive (Flores Lamium album) petrovca (Herba Agrimoniae) kamilice, rusomače (Herba Bursae pastoris), stolisnika, od svake vrste po 10 g, dobro promiješati i od te mješavine malu žličicu preliti s 1,5 -2 dcl ključale vode. Pije se dvaput dnevno po šalicu -u podne i navečer prije spavanja.

Neke su osobe alergične na stolisnik i njegove pripravke, pa mogu dobiti upalu kože ili mjehurasti osip.

 

na vrh

Komentari

  • čaj služi za čišćenje pluća i protiv pušenja tj.. za odvikavanje od istog. Potrebno je po 50 grama sljedećih trava: podbJel majčina dušica stolisnik kopriva rastavić, sve sastojke treba dobro izmiješati i držati u staklenoj posudi. Ovu biljnu mješavinu u količini od dvije čajne žlice treba preliti sa dva dcl vrele vode, poklopiti i ostaviti deset minuta da odstoji, procijediti i piti. Pije se tri puta po jedna šalica, svakodnevno.

    Komentar Vanja, 01/06/2014 7:51am (5 years ago)

  • pušač, skoro 2 kutije dnevno, pluća otišla, pio sam 3 puta dnevno po 2dcl čaja stolisnika, pola sata prije jela, nakon mjesec dana rendgen snimio čista pluća, a ja sad pušim 5 cigareta dnevno, preporučujem stolisnik pušačima

    Komentar Vedran, 17/03/2014 5:09pm (5 years ago)

  • Probajte, djeluje - ako se redovito pije jedna šalica vrlo toplog čaja od stolisnika, migrena iščezava

    Komentar Vesna, 26/09/2010 2:37pm (9 years ago)

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.