BILJKA SE PREPORUČA ZA

Gastroenteritis

gastroenteritis
Gastroenteritis je upala probavnog sustava, koja zahvaća želudac i tanko crijevo i kao posljedica se javlja akutni proljev. Upala je prouzrokovana najčešće infekcijom virusima, ponekad bakterijama, njihovim toksinima, parazitima, ili neželjenim reakcijama na hranu ili lijekove.

Sindrom iritabilnog crijeva

sic
Sindrom iritabilnog crijeva (SIC) je funkcionalni, kronični poremećaj probavnog sustava kojeg karakterizira bol u abdomenu povezana s defekacijom, poremećaj defekacije i distenzija trbuha. Sindrom iritabilnog crijeva ne uzrokuje trajno oštećenje debelog crijeva.

Ulcerozni kolitis

ulcerozni.jpg
Ulcerozni kolitis je kronična crijevna bolest u kojoj je debelo crijevo upaljeno i tj. kad u zapaljenoj sluznici nastaju oštećenja u obliku čireva, osim bolnih grčeva, proljeva uzrokuje epizode krvavih proljeva nerijetko popraćenih povišenom tjelesnom temperaturom.

IBD

chron
IBD engleska skraćenica (Inflammatory bowel disease) je upalna bolest crijeva kao općeniti termin koji uključuje ulcerozni kolitis i Crohnovu bolest, poremećaje nepoznatih uzroka kojima je posljedica autoimuni upalni procesi u probavnom traktu, kroničnog karaktera, najčešće u tankom i debelom...
Pretraživanje ljekovitog bilja po abecedi

StolisnikLatinski naziv: Achillea millefolium L.
Ljekarničko ime: Flores, Folium, Herba Millefolii
Drugi nazivi: Stolisnik, hajdučka trava, sporiš, kunica, kostrijet.

Stolisnik -CroMaps zdravstveni vodičStolisnik je trajnica s horizontalnim podankom iz kojega se izvijaju uspravne stabljike koje nose cvjetove i listove. Stabljike su dlakave, pri vrhu razgranjene, visine do 80 cm. Listovi su naizmjenični, dva do tri puta perasto razdijeljeni i dlakavi dok su još mladi. Cvatne glavice sakupljene su u štitolike vršne cvatove. Cvatna glavica ima višeredni zeleni ovoj, a sastoji se od bijelih, dvospolnih, cjevastih cvjetića s bijelom ili ružičastom čaškom u sredini i pet većih jezičastih cvjetova uz rub.

Cvate od proljeća do jeseni. Plod je srebrenosiva roška. Svi dijelovi biljke imaju ugodan miris. Raste po livadama, međama, pašnjacima i uz putove. Biljka je rasprostranjena po cijeloj Evropi. Zbog visokog sadržaja gorkih materija i eteričnog ulja stolisnik se ubraja u gorke droge.

Biljka sadrži dušične tvari, te alkaloide, flavonoide, masne i fenolkarboksilne kiseline, aminokiseline, vitamine (C, folna kiselina), eterična ulja, kao i razne treslovine. Djelotvornost duguje prisutnosti flavonoida u stabljici, te hlapljivih sastojaka u eteričnim uljima; na primjer, vodena otopina ima protuupalno i diuretičko djelovanje, povećava stvaranje žuči, dok eterična ulja olakšavaju iskašljavanje, a mogu imati i umirujuće djelovanje. Alkoholni iscrpak ima antibakterijsko djelovanje, flavonoidi opuštaju grčeve, dušični sastojci snižavaju krvni tlak i tjelesnu temperaturu. U vrijeme trudnoće i dojenja droga se može koristiti samo u strogo određenim dozama.

Ljekoviti dijelovi biljke
Za liječenje se skupljaju nadzemni neodrvenjeli dijelovi (Herba millefolii) ili samo cvatovi (Flos millefolii). Sabire se početkom cvatnje, tj. od lipnja do kolovoza, i to tako da se režu gornji, neodrvenjeli dijelovi stabljike i listovi koji rastu pri dnu. Cvatovi se beru zajedno s kratkim stapkama. Sabiru se listovi i cvijetovi u vrijeme kad su cvijet i biljka potpuno razvijeni. Lišće i cvjetne glavice (gronje) osušiti na sjenovitom i zračnom mjestu, zdrobiti i čuvati na tamnom mjestu.

Ljekovito djelovanje
Stolisnik sadrži eterično ulje, ahonitinsku kiselinu, ahibein, cimola, smole, soli, tanina i drugih tvari. Stolisnik u obliku čaja upotrebljava se protiv krvarenja, želučanog i crijevnog katara, za čišćenje krvi. Liječi hemoroide, jača organe za probavu, olakšava rad želudca, pomaže kod cirkulacije krvi i oslobađa nakupljenu vodu u organizmu. Liječi jetra, bubrege, reumu. Čaj od stolisnika korisno djeluje i liječi bilo kao kupelj ili oblog ispucane ruke, ranjive prsne bradavice majki koje doje, te kod liječenja dosadnog osipa na koži – psorijaze. Kod psorijaze se uz obloge i kupelji moraju provesti i tretmani čišćenja krvi. Također se upotrebljava kod angine pektoris, i to kao čaj.

Recepti:
U 1 l vina stavimo 18-30 g stolisnika i pustimo da stoji desetak dana, dnevno popijemo 2-3 male čašice, pomaže kod liječenja unutarnjih ranica na unutarnjim organima.

Stolisnik ulazi u sastav gorkih čajeva, čajeva za čišcenje, pojačano lučenje žuči, čaja za regulaciju metabolizma i čaja za smirenje. Sadrži veliku količinu tanina. To je potrebno imati na umu kod pripreme čaja.

Neuredna stolica -mrtve koprive (Flores Lamium album) petrovca (Herba Agrimoniae) kamilice, rusomače (Herba Bursae pastoris), stolisnika, od svake vrste po 10 g, dobro promiješati i od te mješavine malu žličicu preliti s 1,5 -2 dcl ključale vode. Pije se dvaput dnevno po šalicu -u podne i navečer prije spavanja.

Neke su osobe alergične na stolisnik i njegove pripravke, pa mogu dobiti upalu kože ili mjehurasti osip.

 

na vrh

Komentari

  • čaj služi za čišćenje pluća i protiv pušenja tj.. za odvikavanje od istog. Potrebno je po 50 grama sljedećih trava: podbJel majčina dušica stolisnik kopriva rastavić, sve sastojke treba dobro izmiješati i držati u staklenoj posudi. Ovu biljnu mješavinu u količini od dvije čajne žlice treba preliti sa dva dcl vrele vode, poklopiti i ostaviti deset minuta da odstoji, procijediti i piti. Pije se tri puta po jedna šalica, svakodnevno.

    Komentar Vanja, 01/06/2014 7:51am (5 years ago)

  • pušač, skoro 2 kutije dnevno, pluća otišla, pio sam 3 puta dnevno po 2dcl čaja stolisnika, pola sata prije jela, nakon mjesec dana rendgen snimio čista pluća, a ja sad pušim 5 cigareta dnevno, preporučujem stolisnik pušačima

    Komentar Vedran, 17/03/2014 5:09pm (5 years ago)

  • Probajte, djeluje - ako se redovito pije jedna šalica vrlo toplog čaja od stolisnika, migrena iščezava

    Komentar Vesna, 26/09/2010 2:37pm (9 years ago)

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.