PREHRANA SE PREPORUČA ZA

Sinusitis

Sinusitis
Nos i paranazalni sinusi čine početak dišnog sustava. Oko 0,5% infekcija gornjih dišnih puteva zakomplicira se sinusitisom, koji je u 90% slučajeva rinogenog podrijetla te se najčešće upotrebljava termin rinosinusitis. Drugi najčešći uzrok sinusitisa uzrokovan je karioznim zubima.

Pneumonija

pneumonia
Upala pluća ili pneumonija je najteža infekcija dišnog sustava koja oponaša gripu i zaslužuje posebnu pozornost. Radi se o akutnoj infekciji plućnog tkiva uključujući alveolarne prostore i prostor između alveola.

Aspergiloza

1aspergiloza
Aspergiloza je infekcija uzrokovana Aspergillus spp. (obično A. fumigatus ili A. niger), koja se očituje kao: invazivna plućna aspergiloza (primarno u imunokompromitiranih bolesnika) aspergilom (micetom - rast gljive u već postojećoj šupljini) bronhopulmonalna aspergiloza (sindrom koji se javlja u bolesnika...

Karcinom grla

stoppusenje
Karcinom grla je zloćudna bolest. Raste polako, podmuklo, često jedva primjetljivim simptomima. Učestaliji je u muškaraca do 97%, u žena se javlja svega 3%. Ukupno čini 2% svih zloćudnih tumora u čovjeka.Može se razviti u svim dijelovima grkljana gdje su...
Pretraživanje prehrane po abecedi

Suncokret

Suncokret -CroMaps zdravstveni vodičSuncokret (Hellianthus annuus) je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae), potječe s jugozapada Sjeverne Amerike, iz Perua i Meksika. Iz središnjih cvjetova suncokreta razvijaju se ovalni i plosnati, crni ili prošarani plodovi. Unutar svakog ploda nalazi se po jedna svjetlosiva sjemenka, bogata biljnim mastima, vitaminima, bjelančevinama, mineralima, balastnim tvarima.

Sjemenke suncokreta imaju veliku hranjivu vrijednost i izuzetno su bogate uljem i u mnogim fitokemikalija kao što su kolin, lignan, folna kiselina, betain, kao i amino kiselina arginina. Sjemenke suncokreta sadrže 30-50% ulja, već 25 grama sjemenki zadovoljava dnevne potrebe organizma za vitaminom E. Selen, bakar zajedno s vitaminom E pomažu tjelesnim stanicama u prevenciji karcinoma, srčanih bolesti. Osim sirovih sjemenki upotrebljavaju se pripravci od osušenih i prženih sjemenki.

Pored ostalih ljekovitij sastojaka, suncokret sadrži i inulin koji je efikasan protiv promuklosti, zapaljenja pluća, bronhitisa kao i ostalih infekcija pluća i bronhija. Tinktura suncokreta rastvorena u vodi može se upotrijebiti za ispiranje usta prilikom upale grla, a pomaže i ispiranje odvarkom od listova suncokreta.

Kad se radi o ishrani, suncokretovo ulje je preporučljivo jer sadrži višestruko zasićene masne kiseline koje su važne za zdravlje vena, a i pripisuje mu se snižavanje holesterola u krvi.

Suncokretovo ulje možete upotrijebiti i za masažu. Preporučuje se masaža mišića nogu dva do tri puta dnevno. To pomaže da se grčevi smanje, a ublažava i reumatične bolove i bolove nastale zbog artritisa.

Latice suncokreta u narodnoj se medicini koriste kod priprema čaaj i tinktura, imaju gorkast i sluzav okus, a sadrže antocijanske glikozide, ksantofil, kolin, betain, karotenoide, fitosterine, sapogenine, suncokretovu kiselinu.

Čaj od latica suncokreta
1 jušna žlica latica suncokreta, preliti sa 2,5 dl vrele vode, poklopiti, neka odstoji 10 minuta, mlako zasladiti 1 jušnom žlicom meda i piti dva do tri puta dnevno.

 

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.