PREHRANA SE PREPORUČA ZA

Bronhitis

bronhitis
Uzročnici infekcija dišnog sustava uglavnom se prenose sitnim kapljicama sline i sluzi koje nastaju tijekom kihanja, kašljanja ili govora. Stoga ne čudi činjenica da se spomenute bolesti mahom javljaju u hladnijim jesenskim, zimskim i proljetnim mjesecima, tijekom kojih se ljudi...

Gripa

gripa
Gripa ili influenca je najteža virusna bolest dišnog sustava koja se prenosi od jedne osobe prema drugoj ( širi kapljičnim putem ), a prouzročena je virusima. Uzročnik gripe je virus influence koji spada u porodicu mikrovirusa.

Upala uha

upalauha
Upala uha (Otitis media acuta) nastaje u trenutku prodora infekcije iz nosne šupljine u šupljinu srednjeg uha, kroz spljošteni kanalić tzv. Eustahijevu tubu, koji normalno služi za regulaciju tlaka u uhu. Najčešći dio otološke patologije je upala srednjeg uha.

Faringitis

laringitis
Grlo, odnosno ždrijelo, je vrlo važan dio našeg tijela, u kojem se susreću putovi gutanja i disanja. Ima tri osnovne zadaće, a to je da štiti donje dišne putove i probavni sustav, sudjeluje u procesu gutanja te stvara rezonanciju i...
Pretraživanje prehrane po abecedi

Suncokret

Suncokret -CroMaps zdravstveni vodičSuncokret (Hellianthus annuus) je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae), potječe s jugozapada Sjeverne Amerike, iz Perua i Meksika. Iz središnjih cvjetova suncokreta razvijaju se ovalni i plosnati, crni ili prošarani plodovi. Unutar svakog ploda nalazi se po jedna svjetlosiva sjemenka, bogata biljnim mastima, vitaminima, bjelančevinama, mineralima, balastnim tvarima.

Sjemenke suncokreta imaju veliku hranjivu vrijednost i izuzetno su bogate uljem i u mnogim fitokemikalija kao što su kolin, lignan, folna kiselina, betain, kao i amino kiselina arginina. Sjemenke suncokreta sadrže 30-50% ulja, već 25 grama sjemenki zadovoljava dnevne potrebe organizma za vitaminom E. Selen, bakar zajedno s vitaminom E pomažu tjelesnim stanicama u prevenciji karcinoma, srčanih bolesti. Osim sirovih sjemenki upotrebljavaju se pripravci od osušenih i prženih sjemenki.

Pored ostalih ljekovitij sastojaka, suncokret sadrži i inulin koji je efikasan protiv promuklosti, zapaljenja pluća, bronhitisa kao i ostalih infekcija pluća i bronhija. Tinktura suncokreta rastvorena u vodi može se upotrijebiti za ispiranje usta prilikom upale grla, a pomaže i ispiranje odvarkom od listova suncokreta.

Kad se radi o ishrani, suncokretovo ulje je preporučljivo jer sadrži višestruko zasićene masne kiseline koje su važne za zdravlje vena, a i pripisuje mu se snižavanje holesterola u krvi.

Suncokretovo ulje možete upotrijebiti i za masažu. Preporučuje se masaža mišića nogu dva do tri puta dnevno. To pomaže da se grčevi smanje, a ublažava i reumatične bolove i bolove nastale zbog artritisa.

Latice suncokreta u narodnoj se medicini koriste kod priprema čaaj i tinktura, imaju gorkast i sluzav okus, a sadrže antocijanske glikozide, ksantofil, kolin, betain, karotenoide, fitosterine, sapogenine, suncokretovu kiselinu.

Čaj od latica suncokreta
1 jušna žlica latica suncokreta, preliti sa 2,5 dl vrele vode, poklopiti, neka odstoji 10 minuta, mlako zasladiti 1 jušnom žlicom meda i piti dva do tri puta dnevno.

 

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.