PREHRANA SE PREPORUČA ZA

Ciste jajnika

cistajajnika
Ciste jajnika (ovarijske ciste) su patološke promjene obavijene kapsulom, ispunjene tekućinom ili polu-čvrstim tkivom koje se nalaze u ili na jajniku. Većina cista je dobrućudna i povlače se za jedan do tri mjeseca nakon njihova nastanka bez uzrokovanja bilo kakvih problema.

Prva pomoć moždani udar

mozakprvapomoc.jpg
Prva pomoć kod moždanog udara - moždani udar (cerebrovaskularni inzult) je naglo nastalo oštećenje moždanog tkiva uzrokovano poremećajem moždanog krvotoka. Moždani udar može biti ishemijski (nastaje zbog manje ili veće začepljenosti krvne žile i najčešće ga uzrokuju ugrušak ili aterosklerotske...

Flebotromboza

flebotromboza
Flebotromboza -phlebothrombosis (duboka venska tromboza) je stvaranje krvnog ugruška u dubokim venama, a u 80 odsto slučajeva posljedica je dugotrajnih i neliječenih proširenih površinskih vena. Kada su površinske vene jako proširene, u duboki venski sastav prelazi puno venske krvi.

Stres

stres
Danas svi govore o stresu kao stalnom pritisku povezanom s ubrzanim tempom života. O njemu se razgovara u svakodnevnoj komunikaciji, na televiziji, na radiju, piše u novinama i magazinima, sve je više znanstvenih konferencija, kongresa i tečajeva posvećenih tom problemu.
Pretraživanje prehrane po abecedi

Tikvice

Tikvice -CroMaps zdravstveni vodičTikvice su porijeklom iz Srednje Amerike, odakle su došle do Sjeverne Amerike, a otud i do Evrope. Tikvice su tipična mediteranska biljka sunčanih krajeva, puna i sočna, iz porodice bundeva. Domovina joj je cijeli Mediteran, a njezini tamno zeleni plodovi mogu narasti i do 2 kg težine.

Spektar nutrijenata koje tikvice sadrže je prilično impresivan. Kora tikvica bogata je karotenima i magnezijem, zato mlade tikvice nije potrebno guliti. To je izvrsna kombinacija za izmjenu tvari u organizmu, jer sadržavaju visok postotak vode -93%.

Tikvice su sjajan izvor mangana, vitamina C, magnezija, vitamina A, kalija, biljnih vlakana, folne kiseline, fosfora, bakra i vitamina B2, željeza ... Mnogi od navedenih nutrijenata imaju dokazano zaštitno djelovanje na zdravlje. Magnezij igra važnu ulogu u prevenciji srčanog i moždanog udara, a zajedno sa kalijem učestvuje u regulaciji krvnog tlaka. Antioksidansi, vitamin C i beta karoten spriječavaju oksidaciju holesterola i smanjuju rizik ateroskleroze. Nutrijenti koje sadrži tikvica potiču probavu i odstranjuju otrove iz crijeva a samim tim i uklanjanje toksina iz organizma, smanjuju nivo masnoće u krvi i rasterućuju rad gušterače, pomažu kod razgradnje masnog tkiva, jačaju imunitet, zaštitnu ovojnicu živaca, povećavaju koncetraciju i djeluju smirujuće, opskrbljuju tijelo vitaminom A. Mangan nam je neophodan za metabolizam bjelančevina i ugljikohidrata te antioksidansa, a tikvice sadrže i beta-karoten te lutein i zeaksantin -karotenoide koji štite oči od štetnog djelovanja slobodnih radikala.

Protiv upale jajnika i problema menopauze trebalo bi jesti tikvu što češće i piti njen sok. Sok od tikve najbolji je napitak od povrća -svi vitamini i minerali, kao što su bakar, željezo, magnezij ili kalij, u optimalnom su međusobnom omjeru, i to baš u onom koji najbolje paše našem metabolizmu!

 

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.