PREHRANA SE PREPORUČA ZA

Prva pomoć moždani udar

mozakprvapomoc.jpg
Prva pomoć kod moždanog udara - moždani udar (cerebrovaskularni inzult) je naglo nastalo oštećenje moždanog tkiva uzrokovano poremećajem moždanog krvotoka. Moždani udar može biti ishemijski (nastaje zbog manje ili veće začepljenosti krvne žile i najčešće ga uzrokuju ugrušak ili aterosklerotske...

Krvarenje - ginekologija

krvarenjaginek
Nepravilna  krvarenja  iz  maternice  mogu  biti  posljedica oštećenja  funkcije  jajnika,  anatomskih  promjena  maternice  ili  poremećaja zgrušavanja. Nepravilna disfunkcijska krvarenja mogu biti juvenilna (na početku generativne  dobi)  i  klimakterična  (na  kraju  generativne  dobi).

Tromboflebitis

tromboflebitis
U ljudskom tijelu nalaze se tri vrste vena, i to: površne vene -nalaze se neposredno ispod kože, duboke vene -nalaze se između mišića,   perforantne vene -spajaju površne i duboke vene.Tromboflebitis je aseptična ili septična upala venske stijenke.

Anoreksija

anorexia
Anoreksija je težak gubitak apetita čiji su razlozi emocionalne, psihološke prirode, a poremećaj jedenja karakterizira strah od debljanja. Anoreksija ne nastaje zbog gubitka apetita već je riječ o borbi protiv gladi zbog stalno prisutnog i potpuno nerazumnog straha od debljanja...
Pretraživanje prehrane po abecedi

Tikvice

Tikvice -CroMaps zdravstveni vodičTikvice su porijeklom iz Srednje Amerike, odakle su došle do Sjeverne Amerike, a otud i do Evrope. Tikvice su tipična mediteranska biljka sunčanih krajeva, puna i sočna, iz porodice bundeva. Domovina joj je cijeli Mediteran, a njezini tamno zeleni plodovi mogu narasti i do 2 kg težine.

Spektar nutrijenata koje tikvice sadrže je prilično impresivan. Kora tikvica bogata je karotenima i magnezijem, zato mlade tikvice nije potrebno guliti. To je izvrsna kombinacija za izmjenu tvari u organizmu, jer sadržavaju visok postotak vode -93%.

Tikvice su sjajan izvor mangana, vitamina C, magnezija, vitamina A, kalija, biljnih vlakana, folne kiseline, fosfora, bakra i vitamina B2, željeza ... Mnogi od navedenih nutrijenata imaju dokazano zaštitno djelovanje na zdravlje. Magnezij igra važnu ulogu u prevenciji srčanog i moždanog udara, a zajedno sa kalijem učestvuje u regulaciji krvnog tlaka. Antioksidansi, vitamin C i beta karoten spriječavaju oksidaciju holesterola i smanjuju rizik ateroskleroze. Nutrijenti koje sadrži tikvica potiču probavu i odstranjuju otrove iz crijeva a samim tim i uklanjanje toksina iz organizma, smanjuju nivo masnoće u krvi i rasterućuju rad gušterače, pomažu kod razgradnje masnog tkiva, jačaju imunitet, zaštitnu ovojnicu živaca, povećavaju koncetraciju i djeluju smirujuće, opskrbljuju tijelo vitaminom A. Mangan nam je neophodan za metabolizam bjelančevina i ugljikohidrata te antioksidansa, a tikvice sadrže i beta-karoten te lutein i zeaksantin -karotenoide koji štite oči od štetnog djelovanja slobodnih radikala.

Protiv upale jajnika i problema menopauze trebalo bi jesti tikvu što češće i piti njen sok. Sok od tikve najbolji je napitak od povrća -svi vitamini i minerali, kao što su bakar, željezo, magnezij ili kalij, u optimalnom su međusobnom omjeru, i to baš u onom koji najbolje paše našem metabolizmu!

 

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.