PREPORUČENO
LJEKOVITO BILJE

Milogled

milogled2
Latinski naziv: Sanicula europaea L. Drugi nazivi: zdravčica, europska zdravčica

Čubar

cubar1
Latinski naziv: Satureja hortensis L.Drugi nazivi: bresina, čubrika, ožepek, šetraj, vrisak, vrtni vrijesak, šetraj

Komorač

komorac
Latinski naziv: Foeniculum vulgare Mill. Ljekarničko ime: Fructus, Herba et Radix Foeniculi vulgaris Drugi nazivi: Komorač, morač, slatki Komorač, janež.

Zob

zob.jpg
Latinski naziv: Avena sativa L. Drugi nazivi: ovas, oves, pir, pitoma, silj

PREHRANA

B17 vitamin

vitamini2
Vitamin B17 (Laetril) jedan je od najspornijih "vitamina". Proizvodi se od koštica marelice. Jedini je vitamin B kojeg nema u pivskom kvascu. Kemijski, to je smjesa dvije molekule šećera (jednog benzaldelida i jednog cijanida) zvana amigdalin.

Paprika

paprika
U našoj zemlji paprika je bila poznata već u XVI. stoljeću, a k nama je stigla, najvjerojatnije, preko Italije kojoj su papriku darovali Španjolci. Zanimljivo je istaknuti kako se dugo držalo da je ljuta paprika (kao začin) stigla iz daleke...

Krastavci

krastavci
Krastavci (Cucumis sativus) su jedna od kalorijski najsiromašnijih namirnica, a sadrže tek 15 kcal u 100 g. Krastavci su većim dijelom sastavljeni od vode. U značajnijim količinama sadrže prehrambena vlakna; minerale silicij, kalij, magnezij te vitamin C i kafeinsku kiselinu.
Pretraživanje bolesti po abecedi

Trihineloza

Trihineloza-CroMaps zdravstveni vodičTrihineloza – bolest sirovog mesa je parazitarna bolest uzrokovana nematodom Trichinella spiralis. Trichinella spiralis ima 2 razvojne faze – crijevna i tkivna (migracija ličinki iz crijeva u mišiće).  U crijevnoj fazi se javlja proljev, a u tkivnoj vrućica, jaka mišićna bol, edem lica i vjeđa, eozinofilija.  Od trihineloze u životinjskom svijetu obolijevaju samo svinja, štakor, pas, lisica, medvjed i jazavac, glavni domaćini su svinja i štakor.  Čovjek se zarazi ingestijom zaraženog svinjskog mesa koje nije dovoljno kuhano ili dovoljno pečeno.

Patologija: ličinke trihinele ulaze u organizam ingestijom, dolaze u tanko crijevo, tamo rastu i spolno dozrijevaju.  Nakon kopulacije ženka odlaže najmanje 1500 ličinki u sluznicu crijeva.  Ličinke prelaze limfnim putem u krvotok i zatim u poprečno-prugaste mišiće gdje se savijaju i začahure.  U muskulaturi čovjeka mogu živjeti i do 30 godina.  Mogu invadirati i druga tkiva, ali tamo nemaju povoljnih uvjeta, pa propadaju i uzrokuju granulomatoznu upalu. Trihinelu čini jedinstvenom među nematodama,
da se tijekom životnog ciklusa jedino mijenja dužina, a ne i promjer parazita.

Klinička slika: Simptomi trihineloze čovjeka ovise o biološkom ciklusu parazita i o jačini invazije, inkubacija traje 24-48 sati.  Bolest ima 3 stadija:
a)  intestinalni stadij – ne mora biti klinički izražen, javlja se mučnina, povraćanje, proljevi ili opstipacija, trbušna bol, znojenje, opća slabost.  Simptomi su uzrokovani mehaničkim oštećenjima i toksinima trihinela.
b)  Drugi stadij – počinje krajem 1.tjedna, traje 6 tjedana, odgovara tkivnoj fazi parazita.  Prisutni su vrućica, jaka mišićna bol, edem lica i vjeđa, eozinofilija.  Najčešće su zahvaćeni mišići očiju, žvačni mišići, interkostalni, ošit, trbušni i mišići udova.  Katkad se mogu naći promjene na plućima, srcu i u CNS-u.  U serumu se vidi lukocitoza s eozinofilijom (60-70%).
c)  Stadij rekonvalescencije – traje nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci.  Nastaju čahure, u njih se odlaže kalcij.  Tako mogu preživjeti i do 30 g. Smrtnost je ispod 1%.

Dijagnoza: najčešće se postavlja na temelju kliničke slike, anamnestičkih i epidemioloških podataka, te karakteristične krvne slike s visokom eozinofilijom, dokaz uzročnika u zaraženom životinjskom mesu, alergijska reakcija na larvalni antigen (pozitivna u 3.tjednu), serologija (RVK, IF, ELISA – ernsyme-linked imunosorbent assay).

Terapija: nema adekvatnog antiparazitarnog lijeka koji bi djelovao na ličinke u tkivu, mebendazol, albendazol ili tijhabendazol daju se s ciljem da djeluju na adulte u crijevu, osnovu liječenja time predstavlja mirovanje i salicilati

Prevencija: veterinarska kontrola mesa trihineloskopijom ili serologijom svake životinje, mjere deratizacije usmjerene na smanjivanje populacije štakora, sušenje, soljenje i dimljenje mesa ne uništavaju ličinke, držanje mesa u zamrzivaču na -15°C tijekom tri tjedna ili naglo smrzavanje mesa na -37°C uništava ličinke, kuhanje i pečenje mesa najsigurnija je zaštita od trihineloze, mikrovalna pećnica međutim ne uništava ličinke

 

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.