PREPORUČENO
LJEKOVITO BILJE

Milogled

milogled2
Latinski naziv: Sanicula europaea L. Drugi nazivi: zdravčica, europska zdravčica

Čuvarkuća

cuvarkuca
Latinski naziv: Alliaria petiolata L. Drugi nazivi: češnjeva trava, lučica

Trputac

trputac.jpg
Latinski naziv: Plantago lanceolata L. Drugi nazivi: Veliki trputac,bokvica,velika bokvica, pitoma bokvica, marina bokva, pasvica, paskvica, trput, čelnik, muška bokvica.

Crvotočina

crvotocina
Latinski naziv: lycopodium clavatum Ljekarničko ime: Lycopodii Sporae, Herba Lycopodii Drugi nazivi: prašumljica, prečica, plavun, lisičak,divlja paprat.

PREHRANA

Arginin

aminokiseline
L-arginin je aminokiselina koja ima brojne funkcije u tijelu. Arginin ima važnu ulogu u diobi stanica, cijeljenju rana, izlučivanju amonijaka iz tijela, otpuštanju hormona i imunološku ulogu. Ova amino-kiselina neophodna je za normalno funkcioniranje hipofize.

Kvasac

kvasac_2.jpg
Kvasac je jedan od najbogatijih izvora organskog željeza. Poznat je kao prirodno čudo od hrane, izvrstan je izvor proteina i odličan izvor prirodnog B-kompleks vitamina. To je jedan od najbogatijih izvora organskog željeza i pravi rudnik minerala, minerala u tragovima,...

Propolis

propolis.jpg
O propolisu su znanstvenici napisali mnogo, ali do dan danas poput meda i ostalih proizvoda ostao je neistraženo čudo pčelinjih proivoda. Propolis je smolasta smjesa koju pčele prikupljaju sa pupoljaka stabala, biljnih sokova ili drugih biljnih izvora.
Pretraživanje bolesti po abecedi

Trihineloza

Trihineloza-CroMaps zdravstveni vodičTrihineloza – bolest sirovog mesa je parazitarna bolest uzrokovana nematodom Trichinella spiralis. Trichinella spiralis ima 2 razvojne faze – crijevna i tkivna (migracija ličinki iz crijeva u mišiće).  U crijevnoj fazi se javlja proljev, a u tkivnoj vrućica, jaka mišićna bol, edem lica i vjeđa, eozinofilija.  Od trihineloze u životinjskom svijetu obolijevaju samo svinja, štakor, pas, lisica, medvjed i jazavac, glavni domaćini su svinja i štakor.  Čovjek se zarazi ingestijom zaraženog svinjskog mesa koje nije dovoljno kuhano ili dovoljno pečeno.

Patologija: ličinke trihinele ulaze u organizam ingestijom, dolaze u tanko crijevo, tamo rastu i spolno dozrijevaju.  Nakon kopulacije ženka odlaže najmanje 1500 ličinki u sluznicu crijeva.  Ličinke prelaze limfnim putem u krvotok i zatim u poprečno-prugaste mišiće gdje se savijaju i začahure.  U muskulaturi čovjeka mogu živjeti i do 30 godina.  Mogu invadirati i druga tkiva, ali tamo nemaju povoljnih uvjeta, pa propadaju i uzrokuju granulomatoznu upalu. Trihinelu čini jedinstvenom među nematodama,
da se tijekom životnog ciklusa jedino mijenja dužina, a ne i promjer parazita.

Klinička slika: Simptomi trihineloze čovjeka ovise o biološkom ciklusu parazita i o jačini invazije, inkubacija traje 24-48 sati.  Bolest ima 3 stadija:
a)  intestinalni stadij – ne mora biti klinički izražen, javlja se mučnina, povraćanje, proljevi ili opstipacija, trbušna bol, znojenje, opća slabost.  Simptomi su uzrokovani mehaničkim oštećenjima i toksinima trihinela.
b)  Drugi stadij – počinje krajem 1.tjedna, traje 6 tjedana, odgovara tkivnoj fazi parazita.  Prisutni su vrućica, jaka mišićna bol, edem lica i vjeđa, eozinofilija.  Najčešće su zahvaćeni mišići očiju, žvačni mišići, interkostalni, ošit, trbušni i mišići udova.  Katkad se mogu naći promjene na plućima, srcu i u CNS-u.  U serumu se vidi lukocitoza s eozinofilijom (60-70%).
c)  Stadij rekonvalescencije – traje nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci.  Nastaju čahure, u njih se odlaže kalcij.  Tako mogu preživjeti i do 30 g. Smrtnost je ispod 1%.

Dijagnoza: najčešće se postavlja na temelju kliničke slike, anamnestičkih i epidemioloških podataka, te karakteristične krvne slike s visokom eozinofilijom, dokaz uzročnika u zaraženom životinjskom mesu, alergijska reakcija na larvalni antigen (pozitivna u 3.tjednu), serologija (RVK, IF, ELISA – ernsyme-linked imunosorbent assay).

Terapija: nema adekvatnog antiparazitarnog lijeka koji bi djelovao na ličinke u tkivu, mebendazol, albendazol ili tijhabendazol daju se s ciljem da djeluju na adulte u crijevu, osnovu liječenja time predstavlja mirovanje i salicilati

Prevencija: veterinarska kontrola mesa trihineloskopijom ili serologijom svake životinje, mjere deratizacije usmjerene na smanjivanje populacije štakora, sušenje, soljenje i dimljenje mesa ne uništavaju ličinke, držanje mesa u zamrzivaču na -15°C tijekom tri tjedna ili naglo smrzavanje mesa na -37°C uništava ličinke, kuhanje i pečenje mesa najsigurnija je zaštita od trihineloze, mikrovalna pećnica međutim ne uništava ličinke

 

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.