PREHRANA SE PREPORUČA ZA

Anoreksija

anorexia
Anoreksija je težak gubitak apetita čiji su razlozi emocionalne, psihološke prirode, a poremećaj jedenja karakterizira strah od debljanja. Anoreksija ne nastaje zbog gubitka apetita već je riječ o borbi protiv gladi zbog stalno prisutnog i potpuno nerazumnog straha od debljanja...

Anksioznost

anksioznost
Neki teoretičari vode podrijetlo anksioznosti sve do procesa rađanja, čak i još ranije, do prenatalnog razdoblja. Praćene su i opservirane reakcije fetusa pa je pronađeno da fetus odgovara pojačanim radom na stimulaciji kao što je snažna buka u blizini majke.

Bulimija

bulimija
Bulimija je poremećaj vezan za pretjeranim uzimanjem hrane nakon čega slijedi povraćanje, izbacivanje sadržaja želuca kroz usta ili uzimanjem laksativa, psihološkog je podrijetla. Javlja se najčešće u mladih djevojaka, prosječna dob u kojoj se znakovi bulimije prvi put pojavljuju je...

Sindrom iritabilnog crijeva

sic
Sindrom iritabilnog crijeva (SIC) je funkcionalni, kronični poremećaj probavnog sustava kojeg karakterizira bol u abdomenu povezana s defekacijom, poremećaj defekacije i distenzija trbuha. Sindrom iritabilnog crijeva ne uzrokuje trajno oštećenje debelog crijeva.
Pretraživanje prehrane po abecedi

Triptofan

Triptofan - CroMaps zdravstveni vodičTriptofan je jedna od 8 esencijalnih aminokiselina, organizmu se ne može sintetizirati, stoga se mora dobiti iz ishrane. Triptofan nam je neophodan za život. Triptofan je esencijalna aminokiselina koju koristi mozak zajedno sa vitaminom B6, niacinom (ili niacinamidom) i magnezijem — da bi proizveo serotonin, neurotransmiter koji prenosi poruke između mozga i jednog od tjelesnih biokemijskih mehanizama za spavanje. Glavna uloga aminokiselina uključujući triptofan je izgradnja proteina (bjelančevina).  Metabolit triptofana 5-hidroksitritpofan (5-HTP) predložen je za liječenje epilepsije. 5-HTP se u organizmu brzo raspada na 5-HT - Serotonin stoga može biti pogodan i za liiječenje depresije, manjkavost tome je što serotonin kratko ostaje u organizmu jer ga brzo metabolizira monoamina oksidaza.

Triptofan i djelovanje na zdravlje

Pomaže nastanku prirodnog sna, smanjuje osjetljivost na bol. Djeluje kao antidepresiv koji nije u vidu lijeka, smanjuje uznemirenost i napetost. Pomaže ublažavanje nekih simptoma kemijskih poremećaja organizma koji je nastao djelovanjem alkohola i pomaže pri kontroli alkoholizma. Prenizak unos triptofana može rezultirati niskom razinom serotonina koji se dovodi u vezu s depresijom, tjeskobom, razdražljivošću i nesanicom.

Kada se koristi kao relaksant, treba ga uzimati tijekom dana između obroka, sa voćnim sokom ili vodom, a ne sa mlijekom ili drugim proteinima. Kao sredstvo za uspavljivanje, L-triptofan najbolje djeluje kad se uzima u dozi od 500 mg, zajedno sa 100 mg vitamina B6, 100 mg niacinamida i 130 mg heliranog magnezija, jedan ili jedan i pol sat prije odlaska u postelju. (uzimati sa voćnim sokom ili vodom, a ne sa proteinima.)

Doziranje

Knjižni podaci ukazuju da je dnevna potreba odraslog čovjeka za ovom neophodnom aminokiselinom 3 mg po kilogramu tjelesne težine na dan. Triptofan je u većini zemalja zabranjen, čak i kao lijek, s negativnim i restriktivnim prizvukom. Jedno od narodnih rješenja je svakako puretina. Meso pure sadrži veće količine triptofana, pa je sigurno prehrambeno sredstvo kod poticaja spavanja. Preporučljivo je konzultirati svog liječnika prije uzimanja ovog suplementa, osobito ukoliko takva osoba već koristi psihofarmakološke pripravke ili boluje od psihičkih bolesti, jer triptofan može uticati na razinu serotonina i time djelovati na učinkovitost nekih lijekova.

Najbolji prirodni izvori Triptofana

Najbolji su prirodni izvori triptofana mladi sir, mlijeko, meso, riba, puretina, banane, sušene urme, kiki­riki, sve namirnice bogate proteinima.

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.