PREHRANA SE PREPORUČA ZA

Proljetni umor

proljetniumor
Proljetni je umor poremećaj zdravlja koji zahvaća skoro svakog drugog čovjeka, smanjuje mu radnu sposobnost slabeći imune snage tijela, priprema teren za druge bolesti. Posljedica je, prije svega, manjka vitamina C, a svoj udio ima i utjecaj nagle promjene vremena...

Anoreksija

anorexia
Anoreksija je težak gubitak apetita čiji su razlozi emocionalne, psihološke prirode, a poremećaj jedenja karakterizira strah od debljanja. Anoreksija ne nastaje zbog gubitka apetita već je riječ o borbi protiv gladi zbog stalno prisutnog i potpuno nerazumnog straha od debljanja...

Migrena

migrena
Migrena je jedna od najčešćih vrsta glavobolja koja je prisutna U različitim populacijama prevalencija   migrene se kreće od 4 do 10% za muškarce, odnosno 16 do 25% za žene. Žene obolijevaju češće od muškaraca, osobito u fertilnoj dobi.

Epilepsija

epilepsija
Epilepsija je poremećaj karakteriziran sklonošću ponavljanim napadajima koji mogu dovesti do gubitka budnosti ili svijesti, poremećaja kretanja, osjeta, autonomnih funkcija, raspoloženja i mentalnih funkcija. Napadi često dovode do izražene promjene ponašanja ili konvulzija. Napadi dolaze i prestaju naglo.
Pretraživanje prehrane po abecedi

Triptofan

Triptofan - CroMaps zdravstveni vodičTriptofan je jedna od 8 esencijalnih aminokiselina, organizmu se ne može sintetizirati, stoga se mora dobiti iz ishrane. Triptofan nam je neophodan za život. Triptofan je esencijalna aminokiselina koju koristi mozak zajedno sa vitaminom B6, niacinom (ili niacinamidom) i magnezijem — da bi proizveo serotonin, neurotransmiter koji prenosi poruke između mozga i jednog od tjelesnih biokemijskih mehanizama za spavanje. Glavna uloga aminokiselina uključujući triptofan je izgradnja proteina (bjelančevina).  Metabolit triptofana 5-hidroksitritpofan (5-HTP) predložen je za liječenje epilepsije. 5-HTP se u organizmu brzo raspada na 5-HT - Serotonin stoga može biti pogodan i za liiječenje depresije, manjkavost tome je što serotonin kratko ostaje u organizmu jer ga brzo metabolizira monoamina oksidaza.

Triptofan i djelovanje na zdravlje

Pomaže nastanku prirodnog sna, smanjuje osjetljivost na bol. Djeluje kao antidepresiv koji nije u vidu lijeka, smanjuje uznemirenost i napetost. Pomaže ublažavanje nekih simptoma kemijskih poremećaja organizma koji je nastao djelovanjem alkohola i pomaže pri kontroli alkoholizma. Prenizak unos triptofana može rezultirati niskom razinom serotonina koji se dovodi u vezu s depresijom, tjeskobom, razdražljivošću i nesanicom.

Kada se koristi kao relaksant, treba ga uzimati tijekom dana između obroka, sa voćnim sokom ili vodom, a ne sa mlijekom ili drugim proteinima. Kao sredstvo za uspavljivanje, L-triptofan najbolje djeluje kad se uzima u dozi od 500 mg, zajedno sa 100 mg vitamina B6, 100 mg niacinamida i 130 mg heliranog magnezija, jedan ili jedan i pol sat prije odlaska u postelju. (uzimati sa voćnim sokom ili vodom, a ne sa proteinima.)

Doziranje

Knjižni podaci ukazuju da je dnevna potreba odraslog čovjeka za ovom neophodnom aminokiselinom 3 mg po kilogramu tjelesne težine na dan. Triptofan je u većini zemalja zabranjen, čak i kao lijek, s negativnim i restriktivnim prizvukom. Jedno od narodnih rješenja je svakako puretina. Meso pure sadrži veće količine triptofana, pa je sigurno prehrambeno sredstvo kod poticaja spavanja. Preporučljivo je konzultirati svog liječnika prije uzimanja ovog suplementa, osobito ukoliko takva osoba već koristi psihofarmakološke pripravke ili boluje od psihičkih bolesti, jer triptofan može uticati na razinu serotonina i time djelovati na učinkovitost nekih lijekova.

Najbolji prirodni izvori Triptofana

Najbolji su prirodni izvori triptofana mladi sir, mlijeko, meso, riba, puretina, banane, sušene urme, kiki­riki, sve namirnice bogate proteinima.

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.