BILJKA SE PREPORUČA ZA

Mononukleoza

mononukleoza
Infektivna mononukleoza je akutno oboljenje retikuloendotelnog i limfatičnog sistema, virusne etiologije poznata i kao bolest "poljupca". Smatra se da je uzročnik infekciozne mononukleoze   u većini slučajeva uzrokovan Epstein -Barrovim virusom (EBV), a u manjem dijelu i citomegalovirusom (CMV).

Streptokokna angina

angina.jpg
Streptokokna je angina akutna zarazna bolest ždrijela i pripadajućega limfnog prstena (angina streptococcica, tonsillopharyngitis acuta). 25 i 30% svih angina uzrokovano je streptokokom.  Bolest se prenosi kapljičnim putem.  Endemoepidemijski  se pojavljuje u dobi od 3 do 15 godina.  Djeca obolijevaju...

Gripa

gripa
Gripa ili influenca je najteža virusna bolest dišnog sustava koja se prenosi od jedne osobe prema drugoj ( širi kapljičnim putem ), a prouzročena je virusima. Uzročnik gripe je virus influence koji spada u porodicu mikrovirusa.

Bronhitis

bronhitis
Uzročnici infekcija dišnog sustava uglavnom se prenose sitnim kapljicama sline i sluzi koje nastaju tijekom kihanja, kašljanja ili govora. Stoga ne čudi činjenica da se spomenute bolesti mahom javljaju u hladnijim jesenskim, zimskim i proljetnim mjesecima, tijekom kojih se ljudi...
Pretraživanje ljekovitog bilja po abecedi

TrninaLatinski naziv: Prunus spinosa L.
Ljekarničko ime: Flores et Fructus Pruni spinosae
Drugi nazivi: trnina, trlinka, crni trn.

Trnina -CroMaps zdravstveni vodičTrnina je gust grm visine do 3 metra. Mladi izdanci baršunasto su dlakavi, a postranične grane završavaju oštrim trnjem. Kora trnine je crno-smeđe boje. Na trnovitim gustim ograncima rastu mali naopako jajasti listovi, na rubovima nazubljeni. U početku razvoja listovi su dlakavi, a poslije goli. Bijeli cvijetovi pojavljuju se prije samog listanja, u ožujku i travnju, u velikom broju. Plod je koštunica okruglog oblika veličine do 1 cm, tamnoplave boje, vrlo opora i kisela okusa. Trnina raste po živicama pašnjaka, krčevinama i rubovima šuma.

Ljekoviti dijelovi biljke
Cvijet se sabire od ožujka do konca travnja, a plod u jesen kad sazori.

Ljekovito djelovanje
Trnina sadrži flavonske glikozide, kumarine, tanin, gorku tvar, cianovodične kiseline, soli, benzoldehida i drugih tvari. Cvjetovi u obliku čaja dobri su protiv kašlja, za čišćenje krvi, čišćenje kožnog osipa, sredstvo su za laki otvor, protiv bolesti organa za disanje, bolesti pluća. Zreli plodovi lijek su za želudac, protiv proljeva, bolesti bubrega i mjehura. Pekmez od plodova regulira probavu.

Recepti
Čaj: 1 čajnu žličicu suhih cvjetova trnine preliti sa 2,5 dl kipuće vode, ostaviti pokriveno da odstoji 5 minuta te procijediti. Čaj uzimati dva puta na dan.

2 žličice ploda staviti u 2 dl hladne vode, zakipiti, pustiti da odstoji poklopljeno 20 minuta uz povremeno miješanje, zatim procijediti.

Uzeti nepunu jušnu žlicu na 3 dcl ključale vode. Pije se jedna šalica dnevno ili preko dana gutljajima. Uzima se u jednakim dijelovima s kaduljom, preslicom, ružmarinom i pelinom (pelina se uzme pola doze).

 

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.