PREPORUČENO
LJEKOVITO BILJE

Vrtna krasuljica

vrtnakrasuljica
Latinski naziv: Anthriscus cerefolium Drugi nazivi: Vrtna krasuljica, krbuljica.

Naprstak

naprstak0.jpg
Latinski naziv: Digitalis lanata Ehrh. Drugi nazivi: vunasta pustikara, besnik, žućkasta pustikara

Zečji trn

zecjitrn
Latinski naziv: Ononis spinosa L. Ljekarničko ime: Radix Ononidis Drugi nazivi: zečji trn, čkalj, gladiš.

Ružmarin

ruzmarin2
Latinski naziv: Rosmarinus officinalis L. Drugi nazivi: rozmarin, rusmarin, lužmarin, žmurod, ruzman, rožmarin, zimorad

PREHRANA

Bakar

minerali
Bakar (Cu) je element u tragovima. Prisutan je u svim tjelesnim tkivima. Važan je za nastajanje hemoglobina i crvenih krvnih stanica jer sudjeluje u apsorpciji željeza. Sastavni je dio brojnih metaloenzima koji učestvuju u razgradnji i izgradnji tjelesnih tkiva.

Naranča

naranca
Naranča je suptropska biljka iz porodice Rutaceae. Može živjeti do 500 godina. Plod je ukusan i sočan, ovalnog oblika. Zimzeleno je drvo iz jugoistočne Azije, roda Citrus. Pradomovine naranče su Indija i Kina.

Kivi

kivi
Kivi -aktinidija voće je egzotičnog okusa. U novije vrijeme ta voćka osvaja svijet, a od posljednje četvrtine prošloga stoljeća mnogi je sade i u nas, bilo za veću proizvodnju ili za potrebe domaćinstva.Kivi ima nisku kaloričnu vrijednost i bogat je...
Pretraživanje bolesti po abecedi

Tromboflebitis

Tromboflebitis -CroMaps zdravstveni vodičU ljudskom tijelu nalaze se tri vrste vena, i to: površne vene -nalaze se neposredno ispod kože, duboke vene -nalaze se između mišića,   perforantne vene -spajaju površne i duboke vene.

Tromboflebitis je aseptična ili septična upala venske stijenke. "Tromb" znači krvni ugrušak a "flebitis" upala vene, tromboflebitis se javlja kada krvni ugrušak izaziva upalu jedne ili više vena. Najčešće se javlja u venama nogu, rijetko zahvaća venu ruke ili vrata. Bolesti vena, posebno nogu zbog svoje proširenosti imaju veliko medicinsko i društveno-socijalno značenje. Vene su krvne žile preko kojih se krv vraća ka srcu. Kod nekih ljudi na ovom putu mogu se pojaviti smetnje koje mogu biti uzrokovane začepljenjem, suženjem ili češe funkcionalnim zaprekama. Funkcionalne smetnje su uglavnom uzrokovane slabošću venskih zalizaka. Normalno venski zalisci drže krvnu struju naspram sile graviditeta i guraju je prema srcu. Zbog njihove slabosti dolazi do poremećaja u protoku krvi što rezultira povećanjem količine krvi u venama sa povišenim venskim tlakom. Ovo dovodi do širenja vena i stvaranja varikoziteta te konačno do kretanja krvi u oba smjera praćenog smetnjama u mikrocirkulaciji.

Tromboflebitis je čest u sklopu simptomatologije varikoziteta donjih ekstremiteta, naročito kod osoba ženskog spola. Slabost venskih zalizaka uglavnom je uvjetovana nasljeđem, a razvoju bolesti posebno pogoduju trudnoća, produljeno stajanje, gojaznost, sjedenje bez kretanja, uporaba kontraceptivnih sredstava. Kad govorimo o proširenim venama mislimo uglavnom na vene u nogama. Tu postoje dva glavna sistema, duboki i površinski. Površinski sistem čine v.saphena magna, v.saphena parva i njihove grane.

Važne kliničke slike bolesti vena nogu su različiti oblici: varikoziteta, tromboflebitis, flebotromboza, kronična venska insuficijencija i ulcus cruris.

Simptomi
Inflamatorne (upalne) promjene se najčešće zapažaju u varikoznim venama na zahvaćenim ekstremitetima. Zglobovi mogu biti otečeni. Bolesnici navode osjećaj težine u potkoljenicama, umor i peckanje te bolove za vrijeme hoda ili neposredno poslije zaustavljanja. Trombozirani i upaljeni dio vene je otvrdnuo, pa se i palpira kao otvrdnuća koje je bolno, dok je koža iznad vene edematozna ( otečena) i eritematozna ( crvena). Tjelesna temperatura je povišena. Poslije nekoliko dana tromboflebitis regredira, a zaostaje masa od vezivnog tkiva u zahvaćenom segmentu vene (fleboskleroza). Recidivi su česti.

Dijagnoza
Dijagnoza je općenito laka a temelji se na kliničkoj slici i pregledom flebologa. Prije svega, potrebno je učiniti "color doppler" arterija i vena nogu. Uporabom ove ultrazvučne pretrage možemo ustanoviti koje su točno vene oštećene i na kojem mjestu i isključiti periferne arterijske bolesti. Na osnovu nalaza kolor doplera i kliničke slike flebolog će odrediti koja je vrsta liječenja potrebna. U izboru pretraga koristi se i kontrastno prikazivanje vena tzv. flebografija.

Liječenje
Kod oboljenja površinskog venskog sustava u obzir dolaze slijedeće vrste liječenja: primenjuju se nesteroidni antireumatici, salicilati i inhibitori agregacije trombocita, a antibiotici su indicirani samo kod septičnog tromboflebitisa, zatim obavezno nošenje kompresivnih čarapa, sklerozacija vena, ambulantna flebektomija, laserski tretman (EVLT), radiofrekventna ablacija, klasično kirurško liječenje po Babcocku, VENOCAFF II   -ukoliko bolest dozvoljava rekonstrukcija valvularnog sistema ugradnjom silikonskog umetka. Lokalno se primenjuju heparinski i heparinoidni preparati.   Svakako treba sanirati sve čimbenike koji pospješuju nastanak tromboflebitisa.

Kompresivne čarape
Kod blažih oblika kronične venske insuficijencije preporučuje se nošenje kompresivnih čarapa. Kompresivne čarape su elastične čarape koje stišću, stežu vene i sprečavaju otjecanje krvi u obratnom smjeru, odnosno prema stopalu. Takvim djelovanjem pomažu cijeljenje kožnih promjena (rane, ulkusi) i sprečavaju nastanak rana/ulkusa. Katkad je potrebno upotrebljavati kompresivne čarape do kraja života.

Flebotromboza -teška i opasna bolest vena koja nastaje zbog začepljenja dubokih vena nogu i zdjelice. Praćena je otokom noge, promjenom boje kože i boli na pritisak.

Kronična venska isuficijencija
Uglavnom se razvija postepeno kao posljedica duboke venske tromboze ili kao završni stadij primarnih varikoziteta.

Kronična venska insuficijencija nastaje kada krvni ugrušak (ispravan naziv je thrombus), blokira strujanje venske krvi iz dubokih i perforantnih vena prema srcu. Krvna struja pokušava proći kroz blokirane dijelove vena što dodatno uzrokuje povećanje tlaka krvi unutar vena te postupno uzrokuje oštećenje venskih valvula. Kada venske valvule ne rade zadovoljavajuće, nazivaju se inkompetentne venske valvule. Nastanak inkompetentnih venskih valvula uzrokuje daljnje znatno pogoršanje kronične venske insuficijencije.

Phlebitis nastaje kada zid površnih ili dubokih vena postane zadebljan kao posljedica upale. Takav upalni proces uzrokuje stvaranje tromba unutar vena, što također dovodi do kronične venske insuficijencije. Predisponirajući čimbenici za nastanak kronične venske insuficijencije su postojanje podataka o varikoznim venama kod rodbine, pretjerana tjelesna težina, trudnoća, nedovoljno kretanje, pušenje, dugotrajno stajanje bez mogućnosti kretanja i dugotrajno sjedenje na radnom mjestu. Nadalje, spol i dob su također predisponirajući čimbenici za nastanak kronične venske insuficijencije. Naime, kod žena iznad pedeset godina starosti kronična venska insuficijencija je najučestalija.

Simptomi bolesti su različiti i ovise o dužini i težini bolesti. Kod kronične venske insuficijencije pojavljuju se varikozne vene. Varikozne vene su proširene vene koje se vide neposredno ispod kože. One su često plave boje, izbočne i zavinute.
Velike varikozne vene uzrokuju promjene na koži kao što su osip, crvenilo i osjetljivost. Kronična venska insuficijencija može uzrokovati oticanje cijele duljine noge zbog povećanja tlaka krvne struje unutar venskog sustava. Limfne žile pojačano stvaraju tekućinu koja se naziva limfa, kako bi umanjile štetne posljedice kronične venske insuficijencije. Meka tkiva na nogama apsorbiraju limfnu tekućinu te tako povećavaju mogućnost nastanka oticanja noge. Kod dugotrajne kronične venske insuficijencije i oticanja nogu može doći do nastanka ulkusa (oštećenje površnih dijelova kože, i to na donjim dijelovima nogu).

Tlačni vrijed (ulcus cruris)
Ovo je završni stadij kronične venske insuficijencije. U saniranju ovako nastalih ulkusa koristimo endoskopski pristup. Tada posebnim optičkim instrumentima prikazujemo perforantne vene i podvezujemo ih. Perforantene vene su veza između površnih i dubokih vena.

 

na vrh

Komentari

  • 5 glavica bijelog luka - 5 domaćih limuna s korom - cca 3 litre prokuhane vode

    bijeli luk podijelite na režnjeve i očistite ih, limune prelijte ključalom vodom, nasjeckajte na kriške, sve to sameljite. Samljevenu smjesu stavite u staklenu teglu od 3 l i prelijte s toplom prokuhanom vodom (eh još da je izvorska...), do kraja tegle, poklopite i ostavite u hladnjak 3 dana, nakon toga, procijedite i čuvajte u hladnjaku.

    Maksimalna doza napitka je 40 ml po 3 puta dnevno, prije obroka. Ipak, čišćenje krvnih žila treba počinjati s manjim dozama (1-2 žlice), pa svaki teći dan povećajte dok ne dođete do 40 ml i tako 40 dana. Čišćenje krvnih žila na ovaj način preporučuje se provoditi jednom godišnje, poboljšava se cirkulacija krvi i njen lipidni sastav, normalizira se krvni tlak, jača se moždana cirkulacija.

    Komentar Dunja, 10/01/2015 2:14pm (5 years ago)

  • napraviti smjesu od meda i cimetovog praha i mazati na kruh umjesto marmelade i jesti redovno za doručak, ovo smanjuje kolesterol u arterijama i spašava pacijenta od srčanog udara, ako se svakodnevno troši smanjuje gubitak daha i jača otkucaje srca, arterije i vene koje gube svoju elastičnost i postanu začepljene starenjem se revitaliziraju

    Komentar Smokva, 03/06/2014 11:10pm (6 years ago)

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.