BILJKA SE PREPORUČA ZA

IBD

chron
IBD engleska skraćenica (Inflammatory bowel disease) je upalna bolest crijeva kao općeniti termin koji uključuje ulcerozni kolitis i Crohnovu bolest, poremećaje nepoznatih uzroka kojima je posljedica autoimuni upalni procesi u probavnom traktu, kroničnog karaktera, najčešće u tankom i debelom...

Karcinom debelog crijeva

karcinomcrijeva
Posljednja dva metra crijeva zovu se debelo crijevo ili kolon. Završni dio debelog crijeva naziva se rektum i nalazi se u dužini od približno posljednjih 12-15 cm crijeva do analnog otvora čmara.

Salmoneloze

salmonela
Salmoneloze su bolesti uzrokovane bakterijama roda Salmonella, koje pripadaju porodici Enterobacteriaceae. Ubrajamo ih u zoonoze odnosno bolesti koje se sa životinja prenose na ljude i jedna su od najčešćih zoonoza na svijetu. Salmoneloza je bakterijska infekcija tankog   i debelog crijeva.

Limfedem

limfedem
Limfni sustav je skup svih organa i tkiva uključenih u proizvodnju limfocita, optok limfe i njeno filtriranje. Obrambeni sustav organizma i odgovoran je za prepoznavanje i inaktiviranje ili uništavanje stranog materijala tijekom imunološke reakcije.Krv i limfa tjelesne tekućine koje kolaju...
Pretraživanje ljekovitog bilja po abecedi

TroskotLatinski naziv: Aesculus hippocastanum L.
Drugi nazivi: oputina, pasja trava, ptičja trava, ptičji dvornik, troskovac

Troskot- CroMaps zdravstveni vodičBiljka je jednogodišnja, stabljika neugledna, razgranjena, podijeljena na članke i sasvim prilegla uz tlo. Listovi su naizmjenično poredani, dugoljastog su oblika i maleni, te su razmješteni do vrha cijele stabljike. Vrlo sitni i neugledni cvjetovi bijelo su ružićaste boje smješteni pojedinačno ili po nekoliko njih u pazušcima listova. Biljka cvijeta kroz čitavo Ijeto do u jesen.

Kao korov biljka raste skoro svuda oko kuća, naselja, cesta, pruga, nasipa, u vinogradima, vrtovima, poljima i dvorištima. Za jelo rabimo potpuno mlade izdanke troskota.  Troskot kao lijek se spominje još u drevnoj Kini, 3700 godine pne i to kao izuzetna biljka za čišćenje mjehura i izbacivanje viška vode iz tijela i kod bolova u trbuhu.

Narodna medicina tradicionalno rabi ljekovito djelovanje troskota u liječenju pluća i dišnih organa, čišćenje ili pročišćavanje krvi, jačanje krvi, regulacija, bubrega i mjehura (bubrežnih kamenaca koje otapa, infekcije bubrega i mjehura, infekcije bakterijama, prehlade mjehura, krvarenja, krvi u mokraći, katara mjehura, kod tegoba s mokrenjem, oligurije, za jače mokrenje i izlučivanje mokraće, grčeva mjehura i mokraćnih kanala, za izbacivanje kamenaca), bolesti želuca i crijeva, dijareje, kod tragova – prisutnosti krvi u stolici, dječjih proljeva, dizenterije, bakterijskih upalnih stanja želuca i crijeva, raznih nametnika i parazita, krvarenja crijeva, povraćanja, podrigivanja, krvarenja hemeroida, upale hemeroida itd), ženskih bolesti (bijelog pranja, infekcija, jakih mjesečnica itd), bolesti jetre i žuči (za detoksikaciju jetre, za jače izlučivanje žuči, žutice, žučnih kamenaca, masne jetre itd), upale očiju i upale uha (rabi se svježa kaša od listova itd).

U toku čitavog ljeta, a za lijepog vremena i u ranoj jeseni sabire se čitava biljka. Biljka se prireže do zemlje, te se osuši u hladu na zračnom mjestu, nikako na suncu. Sušenjem na suncu, dobije se droga sive boje, dobro osušena droga mora imati lijepu zelenu boju. Korijen biljke koristimo kao čaj za jače znojenje te za istjerivanje parazita iz crijeva.

Napomena - kod osjetljivih osoba izaziva foitodermatitis, osobe koje su oboljele od reume, artritisa, gihta, jake želučane kiseline, ne bi trebale uzimati troskot poradi sadržaja oksalne kiseline.

Ošurite 2 žličice sitno isjeckanog troskota sa šalicom vrele vode i ostavite da odstoji 5 minuta, čaj se pije 2 do 3 puta dnevno.

Troskot protiv čira na želudcu posebno ako krvari - kuhajte 3 velike žlice lišća troskota u 2,5 dl vode i 2,5 dl crnog vina. Pije se u gutljajima tijekom dana.

 

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.