BILJKA SE PREPORUČA ZA

Tuberkuloza

tbc
Tuberkuloza (TBC, sušica) je bolest koju uzrokuje bakterija Mycobacterium tuberculosis. Bakterija u prvom redu zahvaća pluća, iako može zahvatiti i bilo koji drugi organ, kao što su: limfni čvorovi, koža, kosti ili mozak.

IBD

chron
IBD engleska skraćenica (Inflammatory bowel disease) je upalna bolest crijeva kao općeniti termin koji uključuje ulcerozni kolitis i Crohnovu bolest, poremećaje nepoznatih uzroka kojima je posljedica autoimuni upalni procesi u probavnom traktu, kroničnog karaktera, najčešće u tankom i debelom...

Hemoroidi

hemoroidi
Hemoroidi ili žuljevi su otečene vene u i oko anusa, te donjega dijela rektuma, koji su prošireni pod krvnim pritiskom . Najčešći uzrok nastanka hemoroida je naprezanje prilikom defekacije, a mogu biti i trudnoća, genetički faktori, starenje, hronični zatvor, proljev,...

Crveni vjetar

crvenivjetar1
Erizipel ili crveni vjetar akutna je bakterijska infekcija kože i potkožnog limfnog tkiva. Bolest je najčešće uzrokovana piogenim streptokokom (Streptococcus pyogenes), a znatno rjeđe drugim bakterijama.
Pretraživanje ljekovitog bilja po abecedi

TuricaLatinski naziv: Agrimonia eupatoria L..
Drugi nazivi: Petrovac, ovčiji čičak

Turica - CroMaps zdravstveni vodičTurica je rasprostranjena po čitavoj Europi, zapadnoj Aziji i sjevernoj Africi. Raste na livadama, pašnjacima i rubovima oranica i uzgaja se na poljima. Trajnica je s prizemnom lisnom rozetom koja dosiže visinu do 130 cm. Stabljika je uspravna, ponekad razgranata, prekrivena grubim dlačicama, a završava dugim jednostavnim cvatom. Listovi su perasto razdijeljeni, s ovalnim, pilasto nazubljenim liskama i sivim dlačicama na donjoj strani.

Cvat ima oblik uskog grozda, sa žutim cvjetovima. Cvjetovi su dvospolni, imaju po pet tamnožutih latica. Turica cvate od lipnja do kolovoza. Plod je oraščić s kukastim bodljama.

Biljka sadrži kiseline, flavonoide, treslovine (kondenzirane, koji se mogu hidrolizirati), vitamine (B, C, nikotinamid kompleks, K vitamin), te razne druge tvari (gorke tvari, triterpene, fitosterole, kao i 0,2 % eteričnog ulja). Eterično ulje i gorke tvari potiču rad jetre, povećavaju proizvodnju žuči i probavnih sokova, a eterično ulje također ubrzava rad crijeva, dok treslovine dezinficiraju i djeluju protuupalno pa ublažavaju upale sluznice probavnog trakta.

Ljekoviti dijelovi biljke
U svrhu liječenja koriste se nadzemni dijelovi  ili samo listovi. Nadzemni dio biljke bere se početkom cvatnje, tj. u lipnju, a branje se nastavlja sve do rujna. Gornji dio stabljike i prizemne listove treba brati rukom. Osušena je biljka svježe zelene boje, aromatičnog mirisa i gorkog okusa. Pohranuje se na suhom mjestu.

Ljekovito djelovanje
Turica se danas ne koristi često, ali ima svoje mjesto u tradicionalnoj biljnoj medicini. Za unutrašnju upotrebu koristi se za liječenje kroničnih bolesti jetre, gastritisa, upale crijeva te kod kapilarnog krvarenja iz probavnog sustava; zatim za poticanje lučenja žuči i kod proljeva. Posebno se preporuča kod kroničnog bronhitisa i astme. Turica se pokazala korisnom kod žena i djevojaka koje pate od nekog oblika dismenoreje ili koje imaju poteškoća s menstrualnim ciklusom.

Naljev se koristi za liječenje djece. Grgljanjem toplim uvarkom liječe se upale gornjih dišnih putova. Oblozima i kupkama liječe se razne vrste čireva, te rane koje ne zacjeljuju i upaljeni hemoroidi. Nadzemni dio biljke koristi se u naljevu (2-4 g tri puta dnevno). Za vanjsku upotrebu koristi se 10-postotni uvarak.

 

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.