PREPORUČENO
LJEKOVITO BILJE

Estragon

kozlac
Latinski naziv: Artemisia dracunculus Drugi nazivi: Estragon, kozlac, zmijska trava, pehtran

Gavez

gavez
Latinski naziv: Symphytum officinale L Ljekarničko ime: Radix Consolidae ili Radix Symphyti. Drugi nazivi: crni gavez, kilnjak, konjski rep, veliki gavez, crni korijen.

Vilin korijen

vilinkorijen1
Latinski naziv: Tamus Communis L. Drugi nazivi: vilin korijen, bljušt, kuke

PREHRANA

Propolis

propolis.jpg
O propolisu su znanstvenici napisali mnogo, ali do dan danas poput meda i ostalih proizvoda ostao je neistraženo čudo pčelinjih proivoda. Propolis je smolasta smjesa koju pčele prikupljaju sa pupoljaka stabala, biljnih sokova ili drugih biljnih izvora.

Grejp

grejp
Grejp ili grejpfrut je tropska biljka iz porodice agruma gorkog okusa. Plod je zimzelenog drveta koje uobičajeno raste do 6 metara u visinu, ali može doseći i trostruko veću visinu.

Krom

minerali
Trovalentni krom (Cr3+) je esencijalni element u tragovima koji pomaže tijelu normalizirati razinu šećera u krvi. On poboljšava toleranciju glukoze i podiže razinu poželjnog HDL kolesterola.
Pretraživanje bolesti po abecedi

Uganuće

UganućeUganuće ili distorzija gležnja je ozljeda ligamenata (čvrstog, elastičnog tkiva koje povezuje kosti međusobno) u gležnju (skočnom zglobu). Ozljede zglobova koje nastaju zbog prekomjernog djelovanja sila na zglob, koji ode zbog toga u nefiziološki položaj i dolazi do ozljede elastičnog tkiva koje povezuje kosti međusobno:  ligamenti se nategnu ili rastegnu to umanjuje stabilnost zgloba; jača istegnuća ligamenata ili djelomične rupture ligamenata dovode do većih poremećaja elastičnog tkiva koje povezuje kosti međusobno, što uzrokuje nestabilnost ozlijeđenog zgloba. Najčešće su uganuća u gležnju (skočnom zglobu) i koljenu.

Skočni zglob formiraju tibija (goljenična kost), fibula (lisna kost) i talus (skočna kost) gornjeg dijela stopala koje su povezane nizom ligamenata. Skočni zglob omogućava da se stopalo savije nagore i nadole kao i s jedne na drugu stranu. Stopalo je jedinstvena funkcionalna cjelina s dinamičkom i statičkom funkcijom. Statička funkcija povezana je uz prijenos težine cijelog tijela na stopalo gdje je svako stopalo potpora polovice težine tijela, a dinamička funkcija povezana je prilagođavanju podlozi i ublažavanju udaraca stopala prilikom stajanja i pokretanja.

Čvrstoću ovim zglobovima i kostima daju ligamenti, mišići i njihove tetive. U trenutku kada su sile koje djeluju na stopalo prejake, iznenadne ili u smjeru za koji stopalo nema dovoljnu zaštitu, događa se oštećenje mekih tkiva, prije svega ligamenata, tetiva, mišića, ali i zglobnih hrskavica. Najčešći pokreti stopala pri kojima se sve to događa su uvrtanje (pokret prema unutra) i izvrtanje. Otežavajući momenti pri nastanku ozljeda skočnog zgloba su kompleksna građa i višestruka funkcija zgloba.

Uganuće ili distorzija najčešće se događa prilikom sportskih i rekreativnih aktivnosti, ali i pri hodu po neravnoj površini kada osoba iskrene nogu u skočnom zglobu. Tom prilikom nastaje istezanje, djelomični ili potpuni prekid jednog ili više ligamenata oko skočnog zgloba i najčešća je trauma na tom dijelu tijela. Ozljede ligamenata mogu biti totalne ili parcijalne i ozljede ne treba zanemariti.

Postoje tri stupnja lezije ligamenta:
• prvi stupanj ili distenzija znači da je ligament nategnut i istegnut zbog prevelikog opterećenja, traumatizirajuća sila nije prešla granicu čvrstoće ligamenta i njegova vlakna nisu popucala
• drugi stupanj označava napuknuće ili djelomičan prekid kontinuiteta ligamenta, a iako je traumatizirajuća sila prešla granicu čvrstoće ligamenta, dio ligamentnih vlakana ostao je pošteđen
• treći stupanj je kompletna ruptura jednog ili više ligamenata koja je obvezno praćena rupturom zglobne čahure.

Svako pretjerano uganuće skočnog zgloba s oštećenjem stabilizacijskog tkiva uzrokuje krvarenje, otok, bol i bolnu osjetljivost kod opterećenja i pokretanja. Odmah po ozljedi potrebno je pružiti prvu pomoć koja se sastoji od stavljanja ledenih obloga na ozlijeđeni dio i stavljanja ozlijeđene noge u povišen položaj. Potrebno je učiniti odgovarajuće dijagnostičke postupke kako bi se isključila moguća fraktura neke od kostiju, a zatim provesti adekvatnu terapiju.

Pravilan tretman i način liječenja utječu na ozdravljenje, a osnova liječenja ligamentarne ozljede gležnja danas je tzv. funkcionalno liječenje, i kratkotrajna imobilizacija zgloba. Povratak radnim i sportskim aktivnostima nakon prvog stupnja ozljede obično je vrlo brz i dopušta se čim nestane bol i oteklina, najčešće petnaestak dana od trenutka ozljeđivanja. Nakon ozljede drugog i trećeg stupnja taj je povratak znatno dulji i potrebno je u pravilu šest do osam tjedana do povratka radnim i sportskim aktivnostima. Budući da ožiljak nije tako gibak kao prirodno tkivo ligamenta, gležanj će uvijek biti nešto slabiji i sklon ponovnoj ozljedi.

Dr. sc. Jay Hertel koji na Sveučilištu Virginije proučava zglobove kaže kako su se donedavno uganuća smatrala uvelike benignima nakon što prođu početna bol i oteknuće. No to se promijenilo: neodgovarajući tretman može uzrokovati godine rezidualne boli i novih uganuća, kaže Hertel. Otprilike 30 posto ozlijeđenih suoči se i s kroničnom nestabilnošću skočnog zgloba. U jednom je istraživanju otkriveno kako se kod 34 posto ljudi koji uganu zglob uganuće ponovi u iduće tri godine.  Ligamenti u skočnom zglobu, objašnjava Hertel, propleteni su osjetilnim receptorima. "Oni mozgu dojavljuju gdje se u prostoru zglob nalazi." Kada dođe do uganuća, neki se od tih receptora trajno oštete. Rezultat je toga slabija komunikacija zgloba s mozgom.
Tu uskače rehabilitacija. "Ako prestanete liječiti uganuti zglob čim nestanu simptomi, sigurno ćete poslije opet imati problema", kaže Hertel. S druge strane, rehabilitacija vam, ako je pravilno provedena, može pomoći da zglobu vratite "nevinost" – ako ne doživite novo uganuće sljedećih godinu dana, rizik se vraća u normalu.

 

na vrh

Komentari

  • uzmite glavicu svježeg zelja, odvojiti 3-4 lista, oprati, obrisati krpom, staviti na dasku i lagano istući batom za meso, to stavite na jednu gazu i omotati oko zgloba. Oko toga stavite elastičan zavoj da bude učvršćeno, da odmah ne ispadne. U toku dana ponoviti to jedno 2-3 puta, a navečer oblog ostaviti na nozi do jutra, stari isprobani recept!, inače krema od gaveza pomaže

    Komentar Janko, 27/01/2015 5:51am (6 years ago)

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.