PREPORUČENO
LJEKOVITO BILJE

Srčenjak

srcenjak2
Latinski naziv: Persicaria/Polygonum bistorta L.. Drugi nazivi: jermen, kačji korijen, srčanik, trava od srdoblje, zmijino mlijeko

Ružmarin

ruzmarin2
Latinski naziv: Rosmarinus officinalis L. Drugi nazivi: rozmarin, rusmarin, lužmarin, žmurod, ruzman, rožmarin, zimorad

Troskot

troskot1
Latinski naziv: Aesculus hippocastanum L. Drugi nazivi: oputina, pasja trava, ptičja trava, ptičji dvornik, troskovac

Uva - Medvjeđe grožđe

uva
Latinski naziv: Arctostaphylos uva ursi L. Ljekarničko ime: Folia Uvae-ursi Drugi nazivi: uva, medvjeđe grožđe, medvetka, planika, gornik.

PREHRANA

Kivi

kivi
Kivi -aktinidija voće je egzotičnog okusa. U novije vrijeme ta voćka osvaja svijet, a od posljednje četvrtine prošloga stoljeća mnogi je sade i u nas, bilo za veću proizvodnju ili za potrebe domaćinstva.Kivi ima nisku kaloričnu vrijednost i bogat je...

Jabuka

jabuka
Jabuka je izvrstan eliksir zdravlja. Jabuke imaju niz visokovrijednih hranjivih sastojaka koji pozitivno utiču na naš organizam, a koje ni jedna druga voćka nema, dok njezin blagotvorni učinak je više puta naučno dokazan.Jabuka sadrži, pored vode i šećera vitamina A,...

Rogač

rogac
Rogač (Ceratonia siliqua) je plod zimzelenog drveta Ceratonia siliqua, a potječe iz Sirije. Uzgaja se na Mediteranu, Bliskom istoku, u Indiji, Argentini i Brazilu. Pripada rodu mahunarki.
Pretraživanje bolesti po abecedi

Ulcerozni kolitis

ulcerozni.jpgUlcerozni kolitis je kronična crijevna bolest u kojoj je debelo crijevo upaljeno i tj. kad u zapaljenoj sluznici nastaju oštećenja u obliku čireva, osim bolnih grčeva, proljeva uzrokuje epizode krvavih proljeva nerijetko popraćenih povišenom tjelesnom temperaturom. Od nje obolijevaju sve dobne skupine, međutim, učestalija je u mlađih odraslih osoba, više u žena nego u muškaraca. Prvi se simptomi javljaju između 18. i 25. godine života. Ulcerozni kolitis je sličan Crohnovoj bolesti, ali postoje karakteristične razlike. Ulcerozni kolitis zahvaća isključivo debelo crijevo i ne zahvaća tanko crijevo. Crohnova bolest, s druge strane, može zahvatiti cijeli gastrointestinalni trakt.

Ulcerozni kolitis obično počinje u završnom debelom crijevu ( ectumu) ili zavijenom debelom crijevu (sigmi) a zatim se upala može proširiti i na ostale dijelove debelog crijeva. Uzrok ove bolesti nije poznat, ali nasljedni faktori zatim neuobičajeni imunološki odgovori u crijevu mogli bi biti odgovorni za pojavu ove bolesti. Bolest može biti raznog stupnja težine, a vraća se u različitim vremenskim razmacima. U mnogih bolesnika, nakon nekoliko tjedana stanje se uglavnom smiri, ali nakon nekoliko mjeseci ili godina bolest se ponovo pojavljuje. Vrlo je nezahvalno davati dugoročne prognoze, budući da nisu rijetki slučajevi pacijenata koji ostaju u kliničkoj remisiji godinama između egzacerbacija.

Jedna od opasnijih komplikacija ulceroznog kolitisa može biti peritonitis. Ako je bolest ograničena na rektum simptomi su blaži, ali ako se proširi na cijelo debelo crijevo tada su simptomi jakog proljeva i krvarenja izrazito jaki i učestali.

Simptomi
Karakteristični simptomi su nadutost, krvarenja iz debelog crijeva i ulceracije kolona praćene bolovima i proljevima.

Dijagnoza
Dijagnoza bolesti postavlja se na temelju anamneze, kliničke slike bolesnika, laboratorijskih nalaza krvi i kolonoskopije kao najtočnije metode za postavljanje dijagnoze. Laboratorijskim pretragama moguće je uočiti umjerenu anemiju, povišenu sedimentaciju, leukocitozu i trombocitozu, te hipoproteinemiju.

Liječenje
Medikametozno liječenje ulceroznog kolitisa su antiinflamatorni lijekovi (kortikosteroidi, aminosalicilati i imunosupresivi). Kortikosteroidi su efikasni u liječenju akutne faze. Dugotrajna primjena ograničena je nuspojavama, a akutno liječenje ne smanjuje rizik recidiva.  Liječenje lijekovima je slično kao i kod Chronove bolesti, ono je individulano primijenjeno i ovisi o brojnim različitim faktorima koje će se primijeniti. Ukoliko ulcerozni kolitis preraste u toksični kolitis koje je stanje vrlo opasno po život neophodna je i kirurška obrada.

Preporuka čaja:
Po 15 g lanenog i dunjinog sjemena, 10 g cvijeta majske ruže, sljeza (Alcea rosea), podbjela i kamilice, 20 g piskavice i 10 g orahovog lišća, dobro usitniti i preliti sa pola litre hladne vode, ostaviti da se namače 3 sata, češće miješati, zatim na vatru staviti i zagrijat da provri, poklopljeno, skinuti kad zavrije i ostaviti da se ohladi i piti 3-4 puta dnevno po 1 čašicu pola sata prije jela.

30 g lanenog i dunjinog sjemena i korijena crnog gaveza i 10 g troskota, dobro usitniti i preliti sa pola litre hladne vode, ostaviti da se namače 3 sata, češće miješati, zatim na vatru staviti i zagrijat da provri, poklopljeno, skinuti kad zavrije i ostaviti da se ohladi i piti 3-4 puta dnevno po 1 čašicu pola sata prije jela.

20 g očajnice, majčine dušice, vranilovke (origanum vulgare), nane i odoljena, dobro usitniti i preliti sa pola litre hladne vode, ostaviti da se namače 3 sata, češće miješati, zatim na vatru staviti i zagrijat da provri, poklopljeno, skinuti kad zavrije i ostaviti da se ohladi i piti 3-4 puta dnevno po 1 čašicu pola sata prije jela.

30 g iđirota, hrastove kore i majčine dušice i 10 g orahovog Iišća,, dobro usitniti i preliti sa pola litre hladne vode, ostaviti da se namače 3 sata, češće miješati, zatim na vatru staviti i zagrijat da provri, poklopljeno, skinuti kad zavrije i ostaviti da se ohladi i piti 3-4 puta dnevno po 1 čašicu pola sata prije jela.

 

na vrh

Komentari

  • Laneno sjeme - teta ih močila preko noći a ujutro na tašte pili smo sa medom. Izvrsno djeluje na crijeva, jer odstranjuje nakupljenu "amu" -tvrdokorne nakupine hrane u crijevima. Toplo preporučujem.

    Komentar Darinka, 02/03/2014 7:47pm (7 years ago)

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.