PREHRANA

Zdravo živjeti

zdravo
Promijenimo krivo naučeno ponašanje -Temeljna je odrednica promicanja zdravlja unapređenje zdravlja i stvaranje potencijala za dobro zdravlje, prije nego se zdravsteni problemi ili ugroženost zdravlja pojave.

Suncokret

suncokret
Suncokret (Hellianthus annuus) je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae), potječe s jugozapada Sjeverne Amerike, iz Perua i Meksika. Iz središnjih cvjetova suncokreta razvijaju se ovalni i plosnati, crni ili prošarani plodovi.

Magnezij

minerali
Magnezij (Mg) je esencijalni makromineral i elektrolit čija je uloga u organizmu višestruka. Neophodan je za metaboliziranje kalcija i vitamina C, kao i fosfora, natrija i kalija. U tijelu je prisutan u količini od 0,05 % ukupne tjelesne težine.
Pretraživanje bolesti po abecedi

Upala gušterače

Upala gušterače -CroMaps zdravstveni vodičAkutna upala gušterače ili akutni pankreatitis je poremećaj u kojem dolazi do aktiviranja enzima gušterače i razgradnje same žlijezde. Ova bolest je moguća u bilo kojoj životnoj dobi, posebno se mogu izdvojiti žučni bolesnici i alkoholičari te gojazne osobe koje ne biraju hranu niti vrstom niti količinom. Izrazito je opasna kad se javi u mlađoj i srednjoj dobi, općenito bolest pogađa češće muškarce. Akutna upala gušterače znatno je češća, a u najvećem broju slučajeva ishod bolesti je povoljan, s potpunim oporavkom organa. Pri kroničnoj upali s vremenom dolazi do progresivna propadanja svih njezinih funkcija.

Simptomi
Intenzivna, najčešće difuzna bol u gornjem dijelu trbuha vodeći je simptom. Najčešće nastaje nekoliko sati nakon obilna masnog obroka i ili prekomjerna uživanja alkohola. Pojavljuje se naglo, vrhunac doseže za oko 10 do 20 minuta. Gotovo redovito praćena je mučninom i povraćanjem, ali nakon povraćanja tegobe ne popuštaju, nego su obično još izraženije. Bol se često projicira u leđa. Uz bol se javljaju nadutost i opstipacija, a u najtežim slučajevima disanje je otežano, javlja se cijanoza, uz ubrzan rad srca i razvoj slike hipovolemijskog šoka (pad tlaka u cirkulaciji). Žutica je čest nalaz ako je upala gušterače uzrokovana bolešču žučnih vodova. Trbuh na dodir nema mišićni obrambeni refleks što je karakteristično za ostale bolesti trbuha.

Dijagnoza
Nakon uzete anamneze, općeg pregleda i jasne kliničke sumnje na akutnu upalu gušterače, treba provesti dopunsku dijagnostičku obradu. Od velike vrijednosti u dijagnostici i praćenju tijeka bolesti su radiološke pretrage, rentgenski pregled abdomena u stojećem stavu u kojem se isključuje moguća perforacija nekog šupljeg organa u trbušnoj šupljini i prikazuje tzv. stražarska vijuga crijeva (proširena vijuga crijeva ispred gušteraće). Laboratorijske pretage -najvažnija dijagnostička pretraga u dijagnostici akutne upale gušterače koja pokazuje povišene vrijednosti enzima gušterače: povišene vrijednosti amilaze u serumu i urinu, povišene vrijednosti lipaze u serumu, povišena alkalna fosfataza i bilirubin u serumu, snižene vrijednosti kalcija u serumu, snižene vrijednosti kalija u serumu, povišeni leukociti u serumu, moguća povišena koncentracija glukoze u krvi. Kompjuterizirana tomografija (CT) i abdominalni ultrazvuk su metode kojima se može utvrditi edem i područja krvarenja u gušterači.

Liječenje
Liječenje se u pravilu provodi u bolnici i usmjereno je na intravensku nadoknadu tekućine i elektrolita, prekid unosa hrane i tekućine na usta čime se smanjuje aktivnost gušteraće te ublažavanje boli uz pomoć lijekova protiv bolova. U većini slučajeva simptomi se povlače u roku od tjedan dana, ali u nekim slučajevima se razvija po život opasna bolest.

Simptomi kronične upale gušterače liječe se primjenom mjera da se smanji stimuliranje gušterače, smanje bolovi i liječi dijabetes: nemasna dijeta, dodatak prehrani vitamina topivih u masti i kalcija, ublažavanje bolova lijekovima, kontrola koncentracije glukoze u krvi davanjem inzulina, nadoknada enzima gušterače kako bi se nadoknadila njihova nedovoljna proizvodnja. Ponekad je potreban i kirurški zahvat.

 

na vrh

Komentari

 • Dijeta za pankreatitis koju sam dobila na izlasku iz bolnice i na kojoj sam već mjesec dana.
  Dopušteno: blagi čajevi, obrano mlijeko i mliječni proizvodi (ispod 1% mm), kuhano mlado nemasno meso (piletina, teletina i netovljena puretina), riža, krumpir, tjestenina, bijeli kruh, a još bolje dvopek (zabranjene integralne žiarice), kuhano i pirjano voće i povrće (zabranjeno svježe voće i povrće), nemasne juhe

  Zabranjeno: gazirana i hladna pića i alkohol, prženo, pohano i pečeno masno meso, crno pšenično i raženo brašno, heljda, ječmena kaša, koncentrati sa šećerom (marmelade, jače slastice), masne i prežgane juhe, bilo koja vrsta masnoće i ulja

  Zabranjeno povrće: luk, cvjetača, prokulice, zelje, repe, grah, kukuruz, krastavci, gljive, paprika, salate, radič, prženi i pečeni krumpir

  Komentar Kata, 19/10/2013 8:31am (7 years ago)

 • ...slažem se ali okidač znaju biti dosta uzimanja lijekova, multivitaminskih preparata,dizanje imuniteta, ljudi koji su sportaši i rekreativci isto ga znaju imati, bolje kuhano nego sirovo(povrće)...

  Komentar albina, 13/01/2012 9:54pm (9 years ago)

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.