BILJKA SE PREPORUČA ZA

Prva pomoć srčani udar

srcaniudarprvapomoc.jpg
Prva pomoć kod srčanog udara - srčani udar (akutni infarkt miokarda) je odumiranje manjeg ili većeg dijela srčanog mišića zbog nedovoljne opskrbe krvlju. Najčešće je uzrokovan začepljenjem jedne od koronarnih arterija (krvne žile koje opskrbljuju srčani mišić) krvnim ugruškom, što...

Urtikarija

utrikarije
Urtikarija (koprivnjača) je alergijsko oboljenje kože, koje može nastati uslijed djelovanja velikog broja raznih čimbenika koji mogu biti lijekovi, posebice penicilin, analgetici, acetilsalicilna kiselina, inzulin, antitetanusni serum, kozmetički preparati, razne vrste hrane (ribe, školjke, jagode i drugo voće, sirevi, jaja),...

Neurodermitis

neurodermitis
Neurodermitis ili atopijski dermatitis (u anglosaksonskoj literaturi) je alergijsko/upalno kronično oboljenje kože koja se često ponovno javlja (recidivira), a nastaje zbog prirođene preosjetljivosti. Prva pojava bolesti moguća je u bilo kojem razdoblju života: od dojenačke do odrasle dobi.

Tromboflebitis

tromboflebitis
U ljudskom tijelu nalaze se tri vrste vena, i to: površne vene -nalaze se neposredno ispod kože, duboke vene -nalaze se između mišića,   perforantne vene -spajaju površne i duboke vene.Tromboflebitis je aseptična ili septična upala venske stijenke.
Pretraživanje ljekovitog bilja po abecedi

Veliki dvornikLatinski naziv: Polygonum bistorta L.
Drugi nazivi: srčika,dvornik,trava od srca,zmijinje mlijeko

Veliki dvornik - CroMaps zdravstveni vodičVeliki dvornik je trajnica s debelim, polegnutim i savijenim smeđim podankom iz kojeg raste prizemna lisna rozeta; stabljika je uspravna, ne grana se, a naraste do 1 m visine. Listovi u prizemnoj rozeti imaju duge peteljke, cjeloviti su i produženo jajoliki. Listovi stabljike su kopljasti, te se suzuju u rukavac koji obuhvaća stabljiku. Cvat je gusti vršni grozd. Cvjetići imaju 5 listića ocvijeća ružičaste, rjeđe bijele boje. Cvjeta od lipnja do kolovoza. Plod je smeđi trokutasti oraščić zatvoren u ovojnicu od ostatka ocvijeća.

Ova biljka raste po Europi i Aziji. Voli iznad svega podvodne livade i pašnjake na višim područjima, a raste i uz potoke i rijeke. U Hrvatskoj je rjeđa.

Podanci sadrže treslovine, flobafen, tragove emodina, crvenila bistorte, oko 30% škroba, pektin. Treslovine uzrokuju taloženje bjelančevina u sluznici i djeluju na unos otrovnih tvari bjelančevinskog karaktera; elagična kiselina zaustavlja kapilarno krvarenje time što smanjuje krvni tlak. Jednostavniji katehinski kondenzati smanjuju preveliku propusnost kapilarnih stijenki.  

Ljekoviti dijelovi biljke
Za liječenje se koristi podanak. Podanci dvornika iskapaju se na jesen, u rujnu ili listopadu, ili u rano proljeće. Zatim se pažljivo očiste, operu. Rasprostrite ih i osušite na suncu ili u sušari. Osušena biljka je ružičasta na prijelomu. Čuvajte je na suhom mjestu, u hermetički zatvorenim posudama.

Ljekovito djelovanje
Učinak treslovina koristi se za liječenje bolesti probavnog sustava u slučaju krvavog proljeva. Adstringentno djelovanje na crijevni epitel sprečava upijanje otrovnih tvari kod upalnih probavnih poremećaja. Prilikom grgljanja treslovine povoljno djeluju na upalu sluznice desni, usta i grla. Primjenjuje se i u obliku obloga na rane koje teško zacjeljuju.

Slično se upotrebljava i srodna vodena biberka ili paprica (Polygonum hydropiper L.), koja raste na još vlažnijim mjestima, u jarcima i močvarama. Čitava je biljka paprenastog okusa. Sadrži i neke glikozidne tvari, pa treba biti oprezan: sok joj je vrlo žestok i pali sluznicu. Najviše se upotrebljava kao sredstvo protiv krvarenja pa i kod krvarenja klimakterijske prirode. Nije još objašnjeno njezino djelovanje.

Čajnu žličicu korijena u prahu stavimo u šalicu kipuće vode, ostavimo 10 minuta i pije se nekoliko puta tijekom dana. Vrlo uspješan tretman kod proljeva, kod krvavog proljeva, dizenterije i krvarenja iz pluća i želuca.

Kad se prah primjeni izravno na rane, zaustavit će krvarenje.

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.