PREHRANA SE PREPORUČA ZA

Sindrom iritabilnog crijeva

sic
Sindrom iritabilnog crijeva (SIC) je funkcionalni, kronični poremećaj probavnog sustava kojeg karakterizira bol u abdomenu povezana s defekacijom, poremećaj defekacije i distenzija trbuha. Sindrom iritabilnog crijeva ne uzrokuje trajno oštećenje debelog crijeva.

Anoreksija

anorexia
Anoreksija je težak gubitak apetita čiji su razlozi emocionalne, psihološke prirode, a poremećaj jedenja karakterizira strah od debljanja. Anoreksija ne nastaje zbog gubitka apetita već je riječ o borbi protiv gladi zbog stalno prisutnog i potpuno nerazumnog straha od debljanja...

Migrena

migrena
Migrena je jedna od najčešćih vrsta glavobolja koja je prisutna U različitim populacijama prevalencija   migrene se kreće od 4 do 10% za muškarce, odnosno 16 do 25% za žene. Žene obolijevaju češće od muškaraca, osobito u fertilnoj dobi.

Demencija

demencija
Proces starenja sam po sebi obilježen je brojnim promjenama u našem organizmu. Promjene su organske, ali i psihičke. Pojam demencije odnosi se na promjene u spoznajnim sposobnostima u bolesnika s organskim oboljenjem središnjeg živčanog sustava, pri očuvanoj svijesti, u kojem...
Pretraživanje prehrane po abecedi

B12 vitamin

B1 vitamin -CroMaps zdravstveni vodičVitamin B12 (Kobalamin) je u vodi topljivi vitamin s vrlo važnom ulogom u različitim metaboličkim i sintetskim putevima. Naziv "vitamin B12" općenito se koristi za skupinu sličnih spojeva koji sadrže kobalt. Vitamin B12 esencijalni je vitamin. Ne mogu ga sintetizirati ni biljke ni životinje, već anaerobne bakterije. Nedostatak može dovesti do anemije i nekih neuroloških oštećenja. Esencijalan je za normalan rast i prehranu svih stanica, za normalnu eritropoezu, za regulaciju epitelnih stanica. Jedini je vitamin koji sadrži neophodne mineralne elemente.

Nedostatak se najčešće očituje hematološkim, probavnim i neurološkim poremećajima. Nedostatak uzrokuje megaloblastičnu anemiju. Vitamin B 12 može se primjenjivati peroralno ili parenteralno bilo u čistom obliku ili u kombinaciji s drugim vitaminima. Dobro funkcioniranje štitnjače pomaže apsorbiranje vitamina B12. Simptomi nedostatka vitamina B12 mogu se pojaviti tek pet godina pošto se on iscrpi iz tjelesnih deponija.

Vitamin B12 i djelovanje na zdravlje

Pomaže u liječenju i profilaksi perniciozne anemije kod mijelocitne i megaloblastične anemije, alkoholizma, gastritisa, renalne bolesti, stresa. Potreba za vitaminima i mineralnima povećana je u trudnoći, no velike doze mogu biti štetne za majku i dijete. Vitalno je važan u metabolizmu masnih kiselina i mijelina koji je ovojnica živca i služi kao izolator. Sudjeluje u sazrijevanju crvenih krvnih tjelešaca uz pomoć folne kiseline (vitamin B9 ili M vitamin). Protektivno djeluje na kožu i kosu. Jedan je od bitnih čimbenika funkcije živčanog sustava i psihičke stabilnosti. Pojačava energiju, održava dobro stanje živčanog sistema, otklanja razdražljivost, potpomaže rast i povećava apetit kod djece. Poboljšava koncentraciju, pamćenje i ravnotežu.

Vitamin B12 ne treba primjenjivati u liječenju akutnog virusnog hepatitisa, alergija, za poboljšanje apetita,u dermatološkim bolestima, umoru, multiploj sklerozi, sterilitetu.

Doziranje

Dnevna potreba za odrasle je 3 mcg. Potrebno je da se kombinira sa kalcijem tijekom apsorpcije da bi ga organizam kvalitetno iskoristio. Mnogi lijekovi ovisno o prisutnoj dozi mogu reagirati s vitaminom B12, zbog potencijalnih nuspojava, trebali biste uzimati dijetetski dodatak samo pod nadzorom liječnika.

Vitamin B12 koji se unese putem hrane, oslobađa se u želucu i dvanaesniku i veže u kompleks sa spojem koji izlučuju stanice želučane sluznice. Takav kompleks se resorbira i transportira u stanice u organizmu gdje se prevodi u dva aktivna koenzima potrebna za sintezu aminokiselina. Vitamin B12 uključen je u gotovo sve metaboličke sustave. Esencijalan je za normalan rast i prehranu svih stanica. Višak vitamina pohranjuje se u jetri.

Najbolji prirodni izvori vitamina B12

Bogati izvori vitamina B12 su riba, svinjetina, govedina, plodovi mora, mlijeko, jetra, srce i fermentirani sirevi. Meso je siromašan izvor ovog vitamina, a u povrću ga uopće ni nema.

Dnevno potrebne količine hrane za zdravu odraslu osobu da bi se za, dovoljila preporučena dnevna doza: 224 g jaja, 170 g govedine, 30 g tune,   0,5 l mlijeka, 100 g sira edamera.

Ako ste vegeterijanac i ako ste iz svoje ishrane isključili jaja i mliječne proizvode, onda vam je potrebna dopuna vitamina B12. Ako ste konzument alkohola, vitamin B12 je značajan vitaminski dodatak za vas.

Izvor
· ^ Vitamin B-12: Rhetoric and Reality (CONT., 3 OF 5)
· ^ Dietary Reference Intakes: Vitamins
· ^ Khan, Adil Ghani; Eswaran, S. V. (2003). "Woodward’s synthesis of vitamin B12". Resonance 8: 8. doi:10.1007/BF02837864.

 

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.