PREHRANA SE PREPORUČA ZA

Depresija

stres
Depresija je ozbiljan duševni poremećaj, prava bolest koja se mora liječiti. Depresija je jedan od najčešćih psihičkih poremećaja današnjice. Ona zahtijeva liječenje jer utječe na cjelokupni život bolesnika, a ako se ne liječi, sve se više pogoršava.

Sindrom iritabilnog crijeva

sic
Sindrom iritabilnog crijeva (SIC) je funkcionalni, kronični poremećaj probavnog sustava kojeg karakterizira bol u abdomenu povezana s defekacijom, poremećaj defekacije i distenzija trbuha. Sindrom iritabilnog crijeva ne uzrokuje trajno oštećenje debelog crijeva.

Karcinom pluća

stoppusenje
Pluća, parni spužvasti organi čunjastog oblika, dio su dišnog sustava. Desno se pluće sastoji od tri režnja; malo je veće od lijevog pluća koje ima dva režnja.

Demencija

demencija
Proces starenja sam po sebi obilježen je brojnim promjenama u našem organizmu. Promjene su organske, ali i psihičke. Pojam demencije odnosi se na promjene u spoznajnim sposobnostima u bolesnika s organskim oboljenjem središnjeg živčanog sustava, pri očuvanoj svijesti, u kojem...
Pretraživanje prehrane po abecedi

B17 vitamin

B1 vitamin -CroMaps zdravstveni vodičVitamin B17 (Laetril) jedan je od najspornijih "vitamina". Proizvodi se od koštica marelice. Jedini je vitamin B kojeg nema u pivskom kvascu. Kemijski, to je smjesa dvije molekule šećera (jednog benzaldelida i jednog cijanida) zvana amigdalin. Poznat je kao nitrilosid kada se koristi u medicinskim dozama. Nedostatak ovog vitamina može dovesti do smanjivanja otpornosti prema karcinomu. Laeteril je hranjivi sastojak, čijim se unošenjem, karcinom ne povlači automatski. Neovisno kolike se doze Laetrila uzimale, on se neće korisno razgrađivati ako u organizmu nedostaju pankreatski enzimi koji mogu rastvoriti opnu maligne stanice ili neki minerali. Posebno je važan cink koji vrši transport nitrilosida kroz tkiva. U terepiji se daju i velike količine vitamina C, kao i emulzionisani vitamini A i E, a posebno vitamin B15. Daju se i neki drugi minerali i antioksidanti. Djelovanja i samih enzima su međuzavisna, a njihova idealna kombinacija sa drugim vitaminima važna je kako bi se maligna stanica što bolje napala i zaustavila.

Vitamin B17 i djelovanje na zdravlje

Studije su pokazale da ima izvjesna svojstva koja utječu na kontrolu i spriječavanje kancerogenih stanica. Ako ste za laetril zainteresirani radi prevencije ili liječenja karcinoma, obratite se nekom nutricionistički usmjerenom liječniku. O laetrilu se u ovom trenutku može nabaviti opsežna literatura.

Doziranje

Najčešće korištene dnevne doze su od 0,25 do 1,0 grama.

Uzimanje prevelikih količina laetrila može biti opasno. Prema Almanahu ishrane (Nutrition Almanac), pet do dvadeset koštica marelica pojedenih tijekom dana, ali ne sve odjednom, mogu obezbijediti dovoljnu količinu ovog vitamina za preventivne svrhe. Procjenjuje se da konzumiranje (odjednom) od 50 do 60 koštica marelice, odnosno 50g laetrila može uzrokovati smrt.

Najbolji prirodni izvori vitamina B17

Vitamin B17 se nalazi u prosu, kukuruzu, lanu, tropskoj tapioki (kasava), sjemenkama jabuke, bademu, slatkom krumpiru, salati, sjemenkama limuna, trešnje, šljive, kruške, breskve, nektarine. Gotovo sve koštice iz obitelji ruža (Rosaceae) imaju u sebi vitamin B17. Koštice i sjemenke voća sadrže i druge hranjive materije: određene proteine, nezasićene masne kiseline i različite minerale.

Ipak, najbolji izvor vitamina B17 su koštice marelice i tropska tapioka (duguljasti korijen biljke kasave). Najbolje je zapravo jesti cijelu marelicu, a badem iz koštice prethodno dobro sažvakati. Ne cijeli gutati.

Mnogi uzimaju vitamin B17 u prirodnom stanju, preventivno ili kao dodatak terapiji, no treba biti oprezan. Najčešće se uzimaju gorki bademi iz koštice marelice. Neki dožive i trovanje cijanidom koji se u gorkom bademu nalazi, vjerujući da ako pojedu više koštica da će se izliječiti. Badem koji nije gorak nema cijanida, što znači da nema vitamina B17 u sebi.

Svijet bez karcinoma - Priča o vitaminu B17/Amigdalinu 1/6

Izvor

· ^ Dietary Reference Intakes: Vitamins

 

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.