PREHRANA SE PREPORUČA ZA

Karcinom bubrega

bubrezicarc
Karcinom bubrežnih stanica (adenokarcinom) je najčešći i čini 85% svih dijagnosticiranih slučajeva karcinoma bubrega. U svijetu se godišnje dijagnosticira oko 275.000 novih slučajeva sa karcinomom bubrega.

Proljetni umor

proljetniumor
Proljetni je umor poremećaj zdravlja koji zahvaća skoro svakog drugog čovjeka, smanjuje mu radnu sposobnost slabeći imune snage tijela, priprema teren za druge bolesti. Posljedica je, prije svega, manjka vitamina C, a svoj udio ima i utjecaj nagle promjene vremena...

Karcinom debelog crijeva

karcinomcrijeva
Posljednja dva metra crijeva zovu se debelo crijevo ili kolon. Završni dio debelog crijeva naziva se rektum i nalazi se u dužini od približno posljednjih 12-15 cm crijeva do analnog otvora čmara.

Karcinom štitnjače

stitnjacakarcinom
štitnjača (lat. glandula thyroidea) je žlijezda sa unutrašnjim izlučivanjem, budući da svoje hormone koje proizvodi izlučuje izravno u krv. Sastoji se od dva režnja koja su međusobno spojena suženim dijelom, ima oblik leptira.
Pretraživanje prehrane po abecedi

B17 vitamin

B1 vitamin -CroMaps zdravstveni vodičVitamin B17 (Laetril) jedan je od najspornijih "vitamina". Proizvodi se od koštica marelice. Jedini je vitamin B kojeg nema u pivskom kvascu. Kemijski, to je smjesa dvije molekule šećera (jednog benzaldelida i jednog cijanida) zvana amigdalin. Poznat je kao nitrilosid kada se koristi u medicinskim dozama. Nedostatak ovog vitamina može dovesti do smanjivanja otpornosti prema karcinomu. Laeteril je hranjivi sastojak, čijim se unošenjem, karcinom ne povlači automatski. Neovisno kolike se doze Laetrila uzimale, on se neće korisno razgrađivati ako u organizmu nedostaju pankreatski enzimi koji mogu rastvoriti opnu maligne stanice ili neki minerali. Posebno je važan cink koji vrši transport nitrilosida kroz tkiva. U terepiji se daju i velike količine vitamina C, kao i emulzionisani vitamini A i E, a posebno vitamin B15. Daju se i neki drugi minerali i antioksidanti. Djelovanja i samih enzima su međuzavisna, a njihova idealna kombinacija sa drugim vitaminima važna je kako bi se maligna stanica što bolje napala i zaustavila.

Vitamin B17 i djelovanje na zdravlje

Studije su pokazale da ima izvjesna svojstva koja utječu na kontrolu i spriječavanje kancerogenih stanica. Ako ste za laetril zainteresirani radi prevencije ili liječenja karcinoma, obratite se nekom nutricionistički usmjerenom liječniku. O laetrilu se u ovom trenutku može nabaviti opsežna literatura.

Doziranje

Najčešće korištene dnevne doze su od 0,25 do 1,0 grama.

Uzimanje prevelikih količina laetrila može biti opasno. Prema Almanahu ishrane (Nutrition Almanac), pet do dvadeset koštica marelica pojedenih tijekom dana, ali ne sve odjednom, mogu obezbijediti dovoljnu količinu ovog vitamina za preventivne svrhe. Procjenjuje se da konzumiranje (odjednom) od 50 do 60 koštica marelice, odnosno 50g laetrila može uzrokovati smrt.

Najbolji prirodni izvori vitamina B17

Vitamin B17 se nalazi u prosu, kukuruzu, lanu, tropskoj tapioki (kasava), sjemenkama jabuke, bademu, slatkom krumpiru, salati, sjemenkama limuna, trešnje, šljive, kruške, breskve, nektarine. Gotovo sve koštice iz obitelji ruža (Rosaceae) imaju u sebi vitamin B17. Koštice i sjemenke voća sadrže i druge hranjive materije: određene proteine, nezasićene masne kiseline i različite minerale.

Ipak, najbolji izvor vitamina B17 su koštice marelice i tropska tapioka (duguljasti korijen biljke kasave). Najbolje je zapravo jesti cijelu marelicu, a badem iz koštice prethodno dobro sažvakati. Ne cijeli gutati.

Mnogi uzimaju vitamin B17 u prirodnom stanju, preventivno ili kao dodatak terapiji, no treba biti oprezan. Najčešće se uzimaju gorki bademi iz koštice marelice. Neki dožive i trovanje cijanidom koji se u gorkom bademu nalazi, vjerujući da ako pojedu više koštica da će se izliječiti. Badem koji nije gorak nema cijanida, što znači da nema vitamina B17 u sebi.

Svijet bez karcinoma - Priča o vitaminu B17/Amigdalinu 1/6

Izvor

· ^ Dietary Reference Intakes: Vitamins

 

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.