PREHRANA SE PREPORUČA ZA

Žučni kamenci

zucnikamenci
Žučni kamenci se stvaraju iz žuči, tekućine koja se sastoji uglavnom od vode, žučnih soli, lecitina i kolesterola a proizvodi se u jetri. Prisutni su u 20-30 % populacije.

Hepatitis

jetra
Hepatitis je upala jetre. Najčešće vrste hepatitisa, uključujući i hepatitis C, izazvani su virusima. Do sada je poznato nekoliko tipova virusnog hepatitisa. Klinička slika i prognoza, kao i terapija ovisi o uzroku.Hepatitis C izazvan je virusom (HCV) koji je otkriven...

Anksioznost

anksioznost
Neki teoretičari vode podrijetlo anksioznosti sve do procesa rađanja, čak i još ranije, do prenatalnog razdoblja. Praćene su i opservirane reakcije fetusa pa je pronađeno da fetus odgovara pojačanim radom na stimulaciji kao što je snažna buka u blizini majke.

Ciroza jetre

Ccirozajetre
Jetra je najveći organ u ljudskom organizmu i njezina je glavna zadaća u izmjeni tvari, a time i proizvodnja žuči, prerada lijekova, otklanjanje otrova, proizvodnja čimbenika zgrušavanja krvi te mnogo drugih složenih procesa.
Pretraživanje prehrane po abecedi

B2 vitamin

B1 vitamin -CroMaps zdravstveni vodičVitamin B2 ili riboflavin je vitamin B-kompleksa koji se primjenjuje u obliku soli topljivih u vodi. Često ga nazivaju i faktorom rasta odnosno disanja stanica. Uključen je u metaboličke procese cijeloga tijela te je neophodan u iskorištavanju energije iz hrane. Dugotrajni nedostatak riboflavina u organizmu može izazvati kliničke znakove bolesti. Ta se pojava naziva ariboflavinozom i javlja se kod ljudi s nepravilnom prehranom. Riboflavin se brzo apsorbira iz gornjih djelova probavnog trakta. Na mjestu apsorpcije FMN pomoću enzima prelazi u FAD, a ta reakcija ovisi o koncentraciji hormona štitnjače.

Kao i drugi B vitamini, ne skladišti se u organizmu i mora se redovno dopunjavati integralnim namirnicama ili putem vitaminskih dodataka. Poznat je i kao vitamin G.

Vitamin B2 i djelovanje na zdravlje

Potpomaže rast i plodnost, doprinosi zdravlju kože, noktiju i kose. Pomaže zarašćivanje rana u ustima, na usnama i jeziku. Poboljšava vid i ublažava umor očiju. Riboflavin je potreban kako bi se vitamin B6 i folna kiselina pretvorili u aktivne oblike, što je važno za rast crvenih krvnih stanica. Uključen je u razgradnju masti, proteina i ugljikohidrata. Nekoliko studija ukazuju da se može smanjiti učestalost i trajanje glavobolje kod migrene.

Doziranje

Količina riboflavina potrebnog organizmu varira prema faktoru nasljeđa, rastu, okolini, dobi, spolu, aktivnostima i zdravlju organizma, kao i kod većine drugih vitamina.

Dnevna potreba za normalne odrasle osobe je 1,2 do 1,7 mg. U stresnim situacijama povećava se potreba za njim. Ovaj vitamin najbolje djeluje sa vitaminom B6, vitaminom C i niacinom.

Riboflavin se brzo apsorbira iz gornjih dijelova probavnog trakta. Riboflavin se distribuira u niskim količinama u sva tkiva. Kod minimalnih doza riboflavina samo 9% se pojavljuje u urinu, a kod većih doza veliki dio riboflavina se izlučuje nepromijenjen.

Povećane potrebe su indicirane kod : opekotina, kronične groznice, bolesti jetre i žuči, dugotrajne infekcije, različitih crijevnih bolesti, dugotrajnog stresa. Ako uzimate neki antikancerozni lijek, previše vitamina B2 može da umanji učinkovitost lijeka.

Najbolji prirodni izvori vitamina B2

Bogat izvor vitamina B2 su jetra, bubreg, riba, gljive, jaja, mlijeko, sir, kvasac, zeleno povrće, posebice brokula, te neoljuštene žitarice, pšenične klice. Do gubitka ovog vitamina može doći izlaganjem svjetlosti, a povrće kuhano na pari zadržava riboflavin, dok se isti smanjuje prženom ili kuhanom hranom.

Dnevno potrebne količine hrane za zdravu odraslu osobu da bi se zadovoljila preporučena količina: 700 ml mlijeka,   290 g jaja, 900 g skuše, 600 g   govedine ili svinjetine, 50 g goveđe jetre, 500 g kelja, 370 g sira

Izvor
· ^ Higdon, Jane; Victoria J. Drake (2007). "Riboflavin". Micronutrient Information Center. Linus Pauling Institute at Oregon State University. Retrieved December 3, 2009.
· ^ Dietary Reference Intakes: Vitamins
· ^ a b Ball F.M. George, Riboflavin in Vitamins in Foods, Analysis, Bioavailability, and Stability. Taylor and Francis Group, New York, 2006. P168-175

 

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.