PREHRANA SE PREPORUČA ZA

Anksioznost

anksioznost
Neki teoretičari vode podrijetlo anksioznosti sve do procesa rađanja, čak i još ranije, do prenatalnog razdoblja. Praćene su i opservirane reakcije fetusa pa je pronađeno da fetus odgovara pojačanim radom na stimulaciji kao što je snažna buka u blizini majke.

Venski ulkus

venskiulkus01
Kronična venska insuficijencija započinje pokretanjem niza događaja koji dovode do patoloških promjena u venama i tkivima (destrukcije venskih zalistaka ili kronične opstrukcije vene), a posljedica je kronična venska hipertenzija.

Dekubitus

Dekubitus1
Dekubitus je bolest koja nastaje pritiskom na određeni dio tijela leženjem ili sjedenjem, točnije, prilikom jakog i dužeg pritiska na određeni dio tkiva na tijelu, čime se prekida cirkulacija krvi i kisika u tome dijelu tijela te koža na tome...
Pretraživanje prehrane po abecedi

B5 vitamin

B1 vitamin -CroMaps zdravstveni vodičVitamin B5 ili pantotenska kiselina tradicionalno pripada skupini B-kompleksa, vitamina topljivih u vodi. Pri normalnoj prehrani kod čovjeka nije poznata hipovitaminoza jer je taj vitamin vrlo rasprostranjen u prirodi. Sastavni je dio koenzima A koji ima važnu ulogu u metabolizmu ugljikohidrata, masti i proteina. Pantotenska kiselina je optički aktivna organska kiselina. Pojavljuje se u slobodnom i u vezanom obliku. To je vitamin široko rasprostranjen u hrani.

Pantotenska kiselina nema neki istaknuti farmakološki učinak. Sastavni je dio koenzima A, koji je neophodan u metaboličkom procesu acetilacije ugljikoidrata, masti i proteina, te u sintezi sterola, steroidnih hormona. Pantotenska kiselina se brzo kompletno apsorbira iz probavnog trakta.

Vitamin B5 i djelovanje na zdravlje

Prmijenjuje se kod zacjeljivanje rana. Suprotstavlja se infekcijama gradnjom antitijela. Pomaže kod postoperativnog šoka. Ublažuje umor i umanjuje štetno i toksično djelovanje mnogih antibiotika.

Primjena je indicirana u svim oblicima njene hipovitaminoze, najčešće nastale nepravilnom ishranom. Zahtjevi za povećanim unosom javljaju se kod trudnica i alkoholičara. Prevelike doze mogu biti štetne za majku i dijete. Primjena pantotenske kiseline u obliku kreme ( 2% dekspantenol) koja se nanosi direktno na oštećeno mjesto, pokazala se vrlo efikasnom kod različitih dermatoza.

Ako vam često trnu ruke i stopala, možete pokušati ublažiti simptome uzimanje više pantotenske kiseline u kombinaciji sa drugim B vitaminima. Pantotenska kiselina može biti od pomoći u olakšavanju stresnih situacija koje predviđate ili sa kojima ste suočeni.

Ukoliko patite od alergija, olakšanje vam mogu pružiti vitamini B5 i C. Pokušajte uzimati po 1000 mg dnevno svakog od njih uz obrok, ujutru i navečer.

Doziranje

Dnevne doze pantotenske kiseline prema SAD RDA kreću se od 3-7 mg/dan. Kod djece do 11 godina sigurnim se smatra dnevni unos od 2-3 mg/dan.

Nedostatak ovog vitamina vrlo je rijedak. Obično do deficita dolazi radi poremećene apsorpcije. Simptomi deficita su neurovegetativne smetnje, kardiovaskularni poremećaji, probavni poremećaji, osjetljivost na infekcije. Pantotenska kiselina cirkulira u krvnoj plazmi vezana za proteine. U organizmu se ne razgrađuje pa su unos i izlučivanje u urinu praktički u jednakim omjerima.

Najbolji prirodni izvori vitamina B5

Pantotenska kiselina je vrlo rasprostranjena u prirodi. Bogati izvori tog vitamina su u mesu, mahunarkama, cerealijama, mlijeku, jajima, voću i povrću itd.

Izvor
· ^ MedlinePlus. "Pantothenic acid (Vitamin-B5), Dexpanthenol". Natural Standard Research Collaboration. U.S. National Library of Medicine. Last accessed 4 Jan 2007.
· ^ a b Jane Higdon, "Pantothenic Acid", Micronutrient Information Center, Linus Pauling Institute

 

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.