PREHRANA SE PREPORUČA ZA

Furunkul

furunkul
Infekcijom dlačnog folikula nastaju folikularne piodermije. Najčeše su uzrokovane koagulaza pozitivnim stafilokokom, ali mogu biti uzrokovane i gram negativnim bakterijama. Širenjem infekcije na perifolikularno tkivo nastju furunkul i karbunkul.Furunkul nastaje kada se infekcija stafilokokom proširi na perifolikularno tkivo te nastaje...

Herpes zoster

herpeszoster.jpg
Herpes zoster je recidivantna virusna bolest koja dovodi do teških bolnih izbijanja mjehura na koži ispunjenih tekućinom. Herpes zoster uzrokuje isti virus herpesa, virus varicella-zoster, koji uzrokuje vodene kozice.

Dekubitus

Dekubitus1
Dekubitus je bolest koja nastaje pritiskom na određeni dio tijela leženjem ili sjedenjem, točnije, prilikom jakog i dužeg pritiska na određeni dio tkiva na tijelu, čime se prekida cirkulacija krvi i kisika u tome dijelu tijela te koža na tome...

Urtikarija

utrikarije
Urtikarija (koprivnjača) je alergijsko oboljenje kože, koje može nastati uslijed djelovanja velikog broja raznih čimbenika koji mogu biti lijekovi, posebice penicilin, analgetici, acetilsalicilna kiselina, inzulin, antitetanusni serum, kozmetički preparati, razne vrste hrane (ribe, školjke, jagode i drugo voće, sirevi, jaja),...
Pretraživanje prehrane po abecedi

B6 vitamin

B1 vitamin -CroMaps zdravstveni vodičVitamin B6 ili piridoksin je vitamin B-kompleksa topljiv u vodi, nestabilan na višim temperaturama. Osim piridoksina vitaminsku aktivnost pokazuju, pirodoksal i piridoksamin. Sva tri se nalaze u prirodi. Nedostatak se javlja kod primjene nekih lijekova ( izoniazid, cikloserin, penicilamin, inhibitori MAO) ili je vezan za nedostatak drugih vitamina B skupine. Simptomi nedostatka očituju se na koži (lezije slične seboreji, stomatitis) i središnjem živčanom sustavu. Nedostatak B6 vitamina uzrokuje rijetku anemiju. Vitamin B6 neophodan je zbog proizvodnje antitijela i stanica crvenih krvnih stanica. Ima dokaza o njegovoj sintezi pomoću crijevnih bakterija kao i da je to zasluga ishrane povrćem dopunjene celulozom.

Važan je u sintezi proteina. Treba voditi računa o pravilnom unosu ovog vitamina u odnosu na ostale vitamine. Zamrzavanje i prerada ili priprema hrane na visokom temperaturama mogu smanjiti udio piridoksina u hrani.

Vitamin B6 i djelovanje na zdravlje

Doprinosi prevenciji raznovrsnih živčanih i kožnih poremećaja, smanjuje mučninu (mnogi preparati protiv povraćanja koje prepisuju liječnici sadrže vitamin B6). Poboljšava odgovarajuću sintezu nukleinskih kiselina protiv starenja. Ublažava noćne grčeve mišića, grčeve u nogama, ukočenost i neke oblike neuritisa ekstremiteta i prirodni je diuretik.

Doziranje
Preporučena dnevna potreba za odrasle je 1,8 do 2,3 mg. Dnevne doze od 2 do 10 grama mogu prouzrokovati neurološke poremećaje. Ako uzimate kontraceptivne tablete, više je nego vjerojatno da su vam potrebne povećane količine B6. Ovaj vitamin najbolje djeluje sa vitaminom B1, vitaminom B2j pantotenskom kiselinom, vitaminom C i magnezijem.

U manjim količinama vitamin B6 sintetiziraju bakterije u crijevima. B6 se brzo apsorbira iz probavnog trakta. U prehrani vitamin B6 dolazi obično u fosforiliranom obliku koji podliježe hidrolizi nakon čega se odreñeni dio apsorbira kroz intestinalnu stijenku. U jetri sva tri oblika prelaze u aktivne metabolite i deponiraju se, ali i oksidiraju i kao inaktivni
metaboliti izlučuju u urinu.

Najbolji prirodni izvori vitamina B6

Nalazimo ih u biljnom i životinjskom tkivu, kvascu, ribi, cerealijama, soji, jajima,voću i povrću. U manjim količinama sintetizira ga crijevna bakterija. Dugotrajno skladištenje, smještanje u limene konzerve, termička obrada mesa, metode prerade hrane, alkohol, estrogen dovode do smanjenja vitamina B6.

Izvor
·^ Food and Nutrition Board. Institute of Medicine. "Dietary Reference Intakes: Vitamins". National Academies, 2001.
· ^ Dietary Reference Intakes: Vitamins
· ^ Sauberlich H. Vitamins -how much is for keeps? Nutr Today 1987;22:20-28

 

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.