PREHRANA SE PREPORUČA ZA

Bulimija

bulimija
Bulimija je poremećaj vezan za pretjeranim uzimanjem hrane nakon čega slijedi povraćanje, izbacivanje sadržaja želuca kroz usta ili uzimanjem laksativa, psihološkog je podrijetla. Javlja se najčešće u mladih djevojaka, prosječna dob u kojoj se znakovi bulimije prvi put pojavljuju je...

Neuroblastom

neuroblastom
Neuroblastom je neuroendokrini tumor koji potiče od stanica simpatičkog živčanog sustava. Najčešće nastaje iz stanica nadbubrežne žlijezde, ali može nastati i u drugim područjima gdje se nalazi simpatičko živčano tkivo (najčešće retroperitoneum i medijastinum).

Vodene kozice

vodenekozice
Vodene kozice ili varicella zarazna je bolest, prije svega dječje dobi, rijeđe odraslih, a uzrokuje ju varičela-zoster virus iz porodice herpes virusa. U početku bolesti nalazi se u respiratornom traktu, a zatim kratko vrijeme u krvi.

Karcinom prostate

carcinomprostata
Karcinom (rak) prostate jedan je od najčešćih zloćudnih tumora u muškaraca. U svijetu je na četvrtom mjestu po učestalosti, odmah iza karcinoma pluća, želuca i debelog crijeva, dok se u razvijenim zemljama nalazi na drugom mjestu.
Pretraživanje prehrane po abecedi

Vitamini i oči

Vitamini i oči -CroMaps zdravstveni vodičOči i vitamini -Svi vi koji imate auto, jako dobro pazite koje ćete gorivo u njega natočiti. Nema greške, sve po propisu. Kad se o autu radi, jako dobro pazite. Popravak je skup. A naše tijelo? Vodite li računa o tome kakvo gorivo svakodnevno u njega unosite? Koliko će izdržati ako ne pazite? Koliko će tek takav kvar koštati?!

Gledate li televiziju? Vitamin ovaj, vitamin onaj, za kosti i zglobove, za bolje pamćenje, za dobar vid, dijeta ova, dijeta ona... I svaki je proizvod «najbolji na svijetu ». Taman kad se pomamite za jednim i odlučite ga sigurno kupiti i probati njegovo djelovanje, par minuta kasnije eto nove reklame, za istu stvar, slični sastojci, ali drugi proizvođač. I opet «najbolji na svijetu ». Sad vam više ništa nije jasno. Neki će nakupovati sve da nešto ne propuste, a da pritom uopće nisu svjesni da velik dio onog što progutaju zapravo pošalju u kanalizaciju ribama. Drugi će pak odmahnuti rukom i nastaviti živjeti po starom, bez vitamina. Ionako u te «umjetne » stvari ne vjeruju.

A najbolja je zlatna sredina. Kako do nje doći? Kako znati koji vitamini doista trebaju vašem organizmu? Koji su u optimalnoj dnevnoj dozi i kombinaciji? Koje će tijelo najefikasnije iskoristiti? Koji se najjednostavnije uzimaju. Koji pritom najmanje koštaju, a najdulje traju?
 
Prvo pitanje -trebaju li nam uopće dodatni vitamini
 
Kad bismo živjeli polako, bez stresa, jeli nekoliko puta na dan, male probrane obroke, raznovrsno, možda nam dodaci prehrani ne bi bili nužni. Međutim, u današnje vrijeme često pojedemo prvo što nam naleti, fast-food, tek toliko da utažimo glad. Jedemo neredovito i premalo svježeg voća i povrća koji su najveći izvor vitamina. A ni voće i povrće nisu više ono što su nekad bili. Umjetno uzgojeni, genetski modificirani, izrasli iz zemlje koja je sve siromašnija mineralima, ni oni nemaju dovoljnu količinu korisnih sastojaka za sve naše potrebe. Kažu da ne bismo niti mogli pojesti toliko voća i povrća da upotpunimo 100% dnevnih potreba za vitaminima i mineralima. Ništa drugo ne bismo ni radili nego ljuštili naranče, grickali mrkve, trijebili šipak... O cijeni tolike količine voća i povrća da i ne govorim! Zato ih treba nadomjestiti na umjetan način.
 
Drugo pitanje -što uzimati za bolji vid
 
Često me to, kao okulistu, pitaju moji pacijenti. Ja im odvratim pitanjem: «što će vam dobar vid ako ostali sustavi u tijelu ne rade kako treba? » Oči dijele sudbinu cijeloga tijela. Ako srce neravnomjerno pumpa krv u glavu, ni oči neće dobro vidjeti ma kako ih filali vitaminima za oči. Ako je netko pretrpio moždani udar zbog visokog krvnog tlaka, tada ni oči, a ni mozak neće pravilno raditi. Opet će korist od «vitamina za oči » biti mala ili nikakva. Bit je u općem dobrom stanju cijelog organizma. Tada će i oči dobro raditi. Da bismo to postigli, osim dobre tjelesne kondicije, treba uzimati multivitamine i minerale koji koriste cijelom tijelu. Napomenut ću samo da, osim multivitamina, oči mogu očuvati zdravlje četiri osnovna sastojka: lutein, vitamin E, ekstrakt borovnice (bilberry) i omega-3 masne kiseline.
 
 Treće pitanje -znadete li rastumačiti deklaraciju na pakovanju vitamina
 
Puno sam puta naglašavala svojim pacijentima da moraju ustanoviti postotak preporučene dnevne doze pojedinog sastojka vitamina, tzv. RDA (po američkom: Recommended Daily Administration). To piše na svim pakovanjima. Došla sam do zaključka da većina pojma nema o čemu se radi. Kupe ono što su na reklami vidjeli, gutaju i očekuju -čudo. Čudo se ponekad i desi, ali u negativnom smislu.

Evo što sam na Internetu pročitala o jednom jako popularnom preparatu u Americi. Neću ga imenovati, u nas ga ionako nema na tržištu, ali je svejedno poučno. Naime, oftalmolozi se slažu da doza danas popularnog luteina, koji blagotvorno djeluje na oči, ne bi smjela iznositi manje od 6 miligrama dnevno. U tom preparatu ima ga u svakoj tableti samo 0,25 miligrama. To znači da bi trebalo progutati 24 tablete dnevno želimo li tim preparatom očuvati vid. Istovremeno bismo progutali puno drugih sastojaka koje bismo na taj način predozirali i naštetili organizmu. Paradoks je što se taj preparat u Americi reklamira kao idealan za očuvanje vida. Mnogi koji ga uzimaju uljuljkaju se u lažnu sigurnost, misleći kako su s jednom tabletom dnevno njihove oči zaštićene. Nisu!
 
Četvrto pitanje -što ako s vitaminima pretjeramo
 
Čuvajte se preparata gdje je većina sastojaka 100% preporučene dnevne doze. To bi značilo da, osim vitaminskih tableta, ne bi trebalo ništa drugo jesti. Zašto? Zato što, uz uobičajenu prehranu, takvih sastojaka tada unosimo previše. Dobro je što se višak nekih vitamina izlučuje mokrenjem (tad samo bacamo novac), ali je loše što višak nekih vitamina ostaje u tijelu i izaziva gomilanje (tad se trujemo).

Postoji simpatičan način da zapamtimo koji se vitamini u tijelu talože: D.E.K.A. Te vitamine ne smijemo predozirati. Tope se i talože u našem masnom tkivu, a odatle izazivaju učinke suprotne od željenih.

Samo kad vam laboratorijske pretrage dokažu manjak nekog sastojka, npr. željeza dopušteno je neko vrijeme uzimati ga u 100% dozi, uz hranu kojom ga također vjerojatno unosite. Nakon nekog perioda, o kojem se treba posavjetovati sa svojim liječnikom, trebalo bi prijeći na neki drugi multivitaminski preparat, u kojem je dotični sastojak zastupljen u manjem postotku. Mnogi su vitamini umjetno sintetizirani. Našem tijelu najbolje odgovaraju oni prirodni, izvučeni iz biljaka, tzv. bioflavonoidi. Dobro nam poznati vitamin C može biti sintetička askorbinska kiselina ili pak citrus-bioflavonoid, kao ekstrakt acerola-trešnje. Ja glasam za to drugo. Kad god je moguće, izabrat ću multivitaminski preparat sa što više prirodnih sastojaka naznačenih na deklaraciji.
 
Peto pitanje -da li se svi progutani sastojci iskoriste
 
Ne, ali je teško reći što će se resorbirati, a što neće. To ovisi o osobi i preparatu. Ima nekih istraživanja koja kažu da je u starijih ljudi otežano otapanje tvrdih vitaminskih tableta u probavnom sustavu. Koliko će uzimanje takvog oblika vitamina biti djelotvorno, znat će se najbolje nakon 4-6 tjedana uzimanja. Ako promjene na bolje nema, trebalo bi razmotriti promjenu oblika multivitaminskog preparata od tvrdih tableta za gutanje u npr. tablete za žvakanje ili šumeće tablete.

Neki preparati kalcija dolaze u obliku «krede » koja se u organizmu ne veže za proteine u krvi, nego samo prolazi, filtrira se u bubrezima i, ako ne pijemo dovoljno tekućine, može izazvati taloženje u obliku bubrežnih kamenaca. Ako je preparat kelatiran, tada će se moći vezati za proteine u krvi i ugraditi u kosti.
 
Vratimo se očima
 
Nije moguće u jednom članku obuhvatiti sva stanja, različite uzraste, pojedine vitamine i minerale i svima dati pravu preporuku. Zato sam na Internetu našla stranicu na kojoj svatko može pronaći dodatne podatke:
http://www.i-care.net/eyeresearch.html
Pronaći ćete usporednu tablicu za 6 najčešćih američkih preparata koje njihovi okulisti preporučuju za očuvanje zdravlja očiju. Nema ih u našim ljekarnama. Ne treba ih ni biti jer se u nas mogu pronaći zamjenski preparati s istim sastojcima. Trebate samo malo truda da pročitate na deklaraciji raznih preparata što i u kojoj dozi sadržavaju.

Ako već uzimate multivitaminski preparat kojim ste zadovoljni, nadopunite zalihu vitamina i minerala onim čega u njemu nema do pune dnevne doze. Na primjer, ako u vašem multivitaminu nema luteina, tada počnite uzimati dopunski preparat u kojem ćete ga unijeti barem 6 miligrama na dan. Pritom pazite na vitamin E. On se ne bi smio predozirati (sjećate se D.E.K.A.). Često ide zajedno s luteinom. Ako vaš multivitamin već sadrži 100% dozu E vitamina, oprez! Tada potražite multivitamin gdje ga je manje, a da u zbroju ne iznosi više od 100% dnevne doze.

Komplicirano, zar ne? Možda i nije. Najteže je u početku. Kad ustanovite što vam najbolje odgovara, kasnije stalno ponavljajte isto. Ipak, složit ćete se sa mnom da je to cijela nauka, i to namijenjena očuvanju vašeg zdravlja na puno duže staze od vijeka vašeg automobila. Nikako nije igrarija koju možemo primjenjivati olako, gledajući televiziju i reklame.

Zato pitajte svoj liječnika što misli o preparatu koji imate namjeru kupiti. Ako je vama komplicirano proučiti deklaraciju, zamolite njega da on to učini umjesto vas. Možda već poznaje neki preparat u slobodnoj prodaji koji vam može preporučiti. Možda ga je sam isprobao. Tada je to najsigurnija preporuka.

Izvor: ^ zzjzpgz.hr -Mr. sc. Inge Bošković Dragičević, dr. med.

 

na vrh

Komentari

 • poboljšanje i ojačanje vida
  Napravite mješavinu od: 100 gr soka aloe, 500 gr zdrobljenih jezgri oraha, 300 gr meda, soka od 4 domaća limuna
  ova mješavina za bolji vid uzima se tri puta dnevno 30 minuta prije jela po 1 jušnu žlicu, uzima se stalno dok ne dođe do poboljšanja vida.

  Biljka aloe ne smije biti mlađa od 3 godine.
  Izrežite veće donje i srednje listove, ostavljajući netaknut vrh biljke i gornjih 3-4 lista. Isprati ohlađenom prokuhanom vodom, ukloniti šiljke s listova i narezati listove na sitne komadiće. Istrljajte i iscijedite sok kroz duplu gazu, preporuka je oprane listove ne sjeći odmah, nego ostaviti na tanjur i držati u hladnjaku 10-12 dana, na taj način u stanicama aloe formiraju se tvari poznate kao “biogeni stimulatori”, koje “bude” aktivnost stanica aloe. Nakon toga, listove ponovo operite i slijedite gore navedeni postupak....

  Komentar Jasminka, 05/01/2015 1:51pm (5 years ago)

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.