BOLESTI

IBD

chron
IBD engleska skraćenica (Inflammatory bowel disease) je upalna bolest crijeva kao općeniti termin koji uključuje ulcerozni kolitis i Crohnovu bolest, poremećaje nepoznatih uzroka kojima je posljedica autoimuni upalni procesi u probavnom traktu, kroničnog karaktera, najčešće u tankom i debelom...

Anksioznost

anksioznost
Neki teoretičari vode podrijetlo anksioznosti sve do procesa rađanja, čak i još ranije, do prenatalnog razdoblja. Praćene su i opservirane reakcije fetusa pa je pronađeno da fetus odgovara pojačanim radom na stimulaciji kao što je snažna buka u blizini majke.

LJEKOVITO BILJE

Ivanjsko cvijeće

ivanjskocvijece
Latinski naziv: Galium Verum L. Drugi nazivi: žuta broćika, bročac, ivan-cvet, ivanova trava, sirište, sirištica
Pretraživanje prehrane po abecedi

Vitamini prirodni ili

Vitamini kao dodaci prehrani: sintetičko ispred prirodnog - ni ne pomišljajte!

Vitamini su organski spojevi. Ne služe kao izvor energije. Aktivni su i u minimalnim količinama. Do sada je otkriveno manje od 20 tvari koje ubrajamo u vitamine, tj. za koje smatramo da imaju vitaminsko djelovanje u ljudskom organizmu. Svaki od ovih vitamina prisutan je u različitoj količini u pojedinoj namirnici i svaki od njih je apsolutno neophodan za pravilan rast i razvoj organizma i održanje dobrog zdravstvenog statusa.

Vitamini se prema topljivosti dijele u dvije velike grupe: vitamini topljivi u vodi i vitamini topljivi u mastima.

Vitamini topljivi u mastima, kao vitamin A, D, E i K apsorbiraju se s mastima iz hrane i mogu se skladištiti u različitim tkivima i ne izlučuju se preko urina. Suprotno njima, vitamini koji su topljivi u vodi, a u koje ubrajamo sve B vitamine i vitamin C ne skladište se u tijelu u značajnim količinama i izlučuju se preko urina.

Funkcija vitamina u organizmu su višestruke. Imaju važnu ulogu u procesu oslobañanju energije iz makronutrienata (ugljikohidrata, masti i proteina), važni su za rast i reprodukciju, za efikasnost imunološkog sustava itd. Za normalno odvijanje nekog procesa u tijelu može biti potreban samo jedan vitamin, dok neki drugi proces zahtijeva prisutnost više od jednog vitamina.

Niti jedna namirnica ne sadrži sve vitamine u dovoljnoj količini i s toga treba konzumirati raznovrsnu hranu. Neke namirnice su vrlo bogate pojedinim vitaminima ili sadrže prekursore vitamina. Neke prerañene namirnice u procesu proizvodnje izgube sve vitamine. Druge su tijekom procesa proizvodnje obogaćene vitaminima, te treba pažljivo čitati proizvoñačke deklaracije da bi saznali koliki dio od RDA je sadržan u namirnici. Procesi prerade, dorade, skladištenja ili pripreme hrane mogu znatno utjecati na količinu vitamina u hrani. Na primjer: Vitamin C se vrlo lako razgradi pri povišenim temperaturama (kuhanjem). Svježe voće i povrće je najbolji izvor vitamina.

U posljednje vrijeme možemo čitati u dnevnim novinama o štetnosti unosa pojedinih vitamina i minerala kao dodataka prehrani. Bilo je samo pitanje vremena kada će studije potvrditi teze o štetnosti pojedinih multivitaminskih preparata koje se već nekoliko godina pojavljuju u javnosti. Zaključuje se kako je vitamine i minerale ipak najzdravije unositi kvalitetnom i raznolikom prehranom.

Sintetički vitamini su oni koji su se proizveli u laboratoriju, poznate kao izolirane verzije vitamina. Kristalizirane forme vitamina dolaze iz nekog prirodnog izvora povrća, voća ili biljka, ali su odvojeni putem ekstrakcije s nekim kemijskim otapalom i visokom temperaturom. Na kraju kristalizirane forme vitamina su više manje su kao i sintetične. Postoji u SAD oko 110 tvrtki koje se bave prodajom vitamina i raznih dodataka prehrani. Samo u SAD se godišnje troši 9 milijardi dolara na kupovinu sintetičkih vitamina!!!

Prirodna forma vitamina je ona koja je pažljivo prerađena sa neizmjenjenom formom njihove molekularne ili biokemijske strukturne kombinacije gdje je potencija vitaminskih kompleksa ostali nepromijenjeni.

Ono što raste u prirodi i što svatko može sam ubrati ne donosi zaradu kao prodaja skupih medicinskih pripravaka punih kemikalija. Biznis se mora stvoriti.  Nažalost, većina gradskog stanovništva je danas potpuno neuka, ne samo od kontakta s prirodom, već i od poimanja da je čovjek dio prirode koju, da bi živio, mora dijeli sa zdravim životinjama i zdravim biljkama, očuvanom prirodom, a ne sa asfaltom, automobilima, ljekarnama, trgovačkim centrima. Većina osoba kupi suplement vjerujući da će nutrienti u njima unaprijediti njihovo zdravlje, a ni ne znaju podrijetlo svih tih nutrienata ili o sastojcimama u svim tim tabletama ili kapsulama, a govorimo o sintetičkim vitaminima koji su se proizveli u laboratoriju.

Postoje mnoga znanstvena istraživanja koja ukazuju na štetno djelovanje rafinirane i konzervirane hrane na biokemijske procese u našem organizmu. Spoznali su znanstvenici i praktičari da ljudsko tijelo nije dizajnirano da konzumira izolirane nutriente i da ih upotrebljava. Potrebna je cijela paleta podržavajućih mikro nutrienta kao u obliku u kojem se javljaju u prirodi.

Dr. Royal Lee je diplomirao stomatologiju 1924, jedan od njegovih glavnih interesa na sveučilištu bila je prehrana i dodaci prehrani. Svoj život posvetio je  istraživanju prehrambenih navika, poboljšanju zdravlja isključivo savjetujući da uzimanjem kvalitetne, cijelovite hrane možemo očuvati zdravlje, te da je nužnost priodnih formi vitamina i dodataka u prehrani ključan za normalno funkcioniranje endokrinih žlijezda. Vitamini su organske tvari bez kojih bi život bio nemoguć. Ključni su za normalno odvijanje gotovo svih metaboličkih procesa u organizmu.

Dr. Royal Lee: "Bijeli šećeri, bijelo brašno uključujući i proizvode od bijelog brašna kao što su špageti, krekeri, itd., trebali bi biti potpuno izostavljeni iz prehrane djeteta. Sve su to namirnice koje ne sadrže prehrambenu kvalitetu za zdravlje našeg organizma, dapače konzumiranjem možemo štetiti organizmu. Posljedice se mogu odražavati kao osjetljivost na infekcije, karijesu zuba, usporavanju rasta, rahitisu, slabom razvoju djeteta a može doći i do oštećenje mnogih organa u organizmu (posebno endokrinih žlijezda) koji ovise usklađenom opskrbom vitamina za njihovu normalnu funkciju i razvoj."

Dr. Lee često je napadao reklame u raznim novinama, proizvođača koji su nudili hranu i dodatke hrani. Kao rezultat toga, on je proveo mnogo vremena na sudu boreći se za promoviranje prirodne hrane u kojoj su vitamini i minerali netaknuti inudstrijskom preradom. Tijelo je organizirano da prepozna i upotrijebi nešto što je cjelovito, živu hranu, a ne izolirane kemikalije.

Na jednom svom predavanju 1951.g. Dr. Lee , koji se veoma hrabro i žestoko suprotstavio korporacijama tvrdnjom da skoro sve bolesti nastaju zbog loše kvalitetom i neuravnotežene prehrane, izjavio je: "Jedna od najvećih tragedija ljudske civilizacije je davanje prednosti kemijskoj terapiji nad prehranom. To je zamjena prirodnog, umjetnim, ubacivanje u organizam otrova umjesto prirodne hrane, i hranjenje ljudi otrovima sa ciljem da se time isprave posljedice nastale zbog neuhranjenosti i nepravilne prehrane".

1926.g. Dr. Lee je sušenjem namirnica bez zagrijavanja iznad tjelesne temeprature, u obliku tableta proizveo Catalyn. Sušenjem su se očuvale hranjive tvari koje tijelo koristi da bi zdravo funkcioniralo. Dodaci proizvedeni iz prirodnih izvora kao što su ljekovito bilje, kvasac, rižine mekinje, jetra, bobice ili kosti, mogu biti mrtvi i neupotrebljivi zbog topline, pritiska ili drugih procedura u proizvodnji koje unište njihove enzime. Način proizvodnje je vrlo važan u cijelom ovom procesu.

Većina sastojaka Catalyn je od organski uzgojenog povrća i žitarica sa farmi koje ne koriste kemikalije u uzgoju ni u obrađivanju zemlje. Kao dopuna prehrani Catalyn je sadržavao pomalo od svih vitamina i mninerala, te je dr. Lee uvidio potrebu da razvija grupe proizvoda -koncentrata hrane namijenjene kao dodatak prehrambenim potrebama kod širokog spektra zdravstvenih problema, stvarajući tako više od 120 proizvoda koji se temlje na istoj filozofiji zdrave hrane bez primjesa kemikalija, sastojci od onoga što priroda nudi. Uzimanje nutrienta u njihovoj cjeloj spektralnoj formi i proporcijama koje se nalaze u prirodi vrlo je važno za naše zdravlje.

Biološka aktivnost sintetičkih vitamina može biti od 50% do 70% manja nego nutrienti prirodnog podrijetla. Kada uzimamo sintetičke vitamine, tijelu su potrebne puno veće doze jer ono ne može apsorbirati visok postotak sintetičkih vitamina kao što to može sa prirodnim vitaminima.

Kad su u pitanju prirodni vitamini hipervitminoza se nikada ne događa. Razlog je što se prirodni vitaminski kompleks u voću i povrću nalazi u vrlo malim količinama, pa se uzimanjem hrane njihov unos nikada ne može prekoračiti. Želudac može primiti samo određenu količinu nutrijenata pa se tako sadržaj vitamina u njima mjeri u miligramima. Ali oni upravo zbog toga u potpunosti postižu svoje djelovanje. Zato je Dr. Lee tvrdio da se skorbut (nedostatak vitamina C) može eliminirati samo sa 20 miligrama vitamina C i za to je dovoljna samo jedna rajčica.

"Cijeli vitamin C se nalazi u rajčici, luku i limunu, naranči i može brzo izliječiti skorbut. Ali, sintetički vitamin C to ne može", objavljeno je još 1842. u medicinskom časopisu Lancet. Isti efekt ima na zube žvakanje prirodnog šećera iz trske, žvakanjem se gradi zubna caklina i štiti zube od karijesa. Ali, kada se unosi u organizam rafiniran bijeli šećer, nastaje suprotan efekt -zubna caklina se razara i ubrzo dolazi do karijesa. (Vitamines in Medicine by Bicknell and Prescott 1946.)

Paracelzus je prije 500 godina rekao kako je doza to što neki dodatak čini lijekom ili otrovnm. Ta je tvrdnja potpuno ispravna i možemo je na isti način primjeniti i na vitamine i minerale. U malim dozama bez njih život nije moguc, no uneseni u prekomjernim količinama, vitamini i minerali mogu i naškoditi ljudskom organizmu.

Činjenica je da prehranom unosimo određenu količinu vitamina i minerala u naš organizam. Ukoliko je ona raznovrsna i redovita (voće, povrće, meso, riba), nema potrebe za uzimanjem nikakvih dodatnih vitamina. No kod deficitarne prehrane potrebno je nadomjestiti onu količinu koja nedostaje. Stoga je najbolje uzimati kvalitetne preparate koji se temelje na prirodno uzgojenim sastojcima, kako bi sukladno prehrani mogli organizmu nadomjestiti onu količinu vitamina koja nedostaje.

Dr. Lee još uvijek dodiruje naše živote i danas, bio je odlučan u načelima slobodnog poduzetništva i individualne slobode, a njegovi radovi vezani za prehranu i prehrambene dodatke nam pomažu održavati višu razinu zdravlja. Standard Process Inc. nastavlja tradiciju proizvodnje biološki aktivnih sastojaka kroz koncentrat sirove hrane koja se uzgaja na organskim farmama u Wisconsinu, mjestu rođenja dr. Lee. -više www.standardprocess.com

Iako uzimanje visokih doza vitamina, znatno iznad preporučene dnevne doze, postaje sve popularnije, treba imati na umu da nasumično uzimanje visokih doza nekih vitamina može biti štetno za zdravlje. Zdrav razum nalaže da ništa nije dobro u većim količinama unositi u naš organizam, pa čak ni vodu, da moramo biti svjesni da hrana kojoj su dodate kemikalije može više štetiti nego održavati naš organizam u zdravoj funkciji. Za očuvanje zdravlja temelj je svakodnevno vježbanje, kontrola tjelesne težine, prehrana sa što više voća i povrća, cjelovitih žitarica, a minimizirana je konzumacija crvenog mesa, maslaca, i rafiniranih ugljikohidrata uključujući i bijeli kruh, poliranu rižu i tjesteninu od bijelog brašna, zatim upotreba krumpira i šećera.

Ako nismo dobro informirani kako nabaviti, pospremiti, ali i čuvati neke namirnice, vrlo lako se može dogoditi da jedemo različitu vrstu hrane, a ipak postanemo deficitarni s obzirom na neke vitamine, koje samo zdrava i svježa hrana može u potpunosti nadoknaditi na prirodan način.

Marketinškim porukama smo zatrpani i zapravo prisiljeni vjerovati da je većina pripravaka koji se nalaze na policama ljekarni i supermarketa upravo ono što je potrebno za naše zdravlje i jačanje imuniteta. Procjenu kvalitete mnogobrojnih dodataka prehrani koji su dostupni na tržištu, želite li biti uvjereni da pomažete svom organizmu, tada konzultirajte nutricioniste, jer ćete ipak dobiti stručni savjet.

Izvor:
www.doctorsresearch.com/royallee.html
Lee, R. and W. A. Hanson: PROTOMORPHOLOGY. Lee Foundation for Nutritional Research,, Milwaukee, Wisconsin, 1947.

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.