BOLESTI

Pneumonija

pneumonia
Upala pluća ili pneumonija je najteža infekcija dišnog sustava koja oponaša gripu i zaslužuje posebnu pozornost. Radi se o akutnoj infekciji plućnog tkiva uključujući alveolarne prostore i prostor između alveola.

IBD

chron
IBD engleska skraćenica (Inflammatory bowel disease) je upalna bolest crijeva kao općeniti termin koji uključuje ulcerozni kolitis i Crohnovu bolest, poremećaje nepoznatih uzroka kojima je posljedica autoimuni upalni procesi u probavnom traktu, kroničnog karaktera, najčešće u tankom i debelom...

LJEKOVITO BILJE

Breza

breza
Latinski naziv: Betula pendula L. Drugi nazivi: Brez, brezuša, briza, brizovina, metlika
Pretraživanje prehrane po abecedi

Voće i zdravlje

Za očuvanje našeg zdravlja kao i kvalitetu zdravlja trebali bismo dvaki dan konzumirati voće, minimalno 5 komada, ako je moguće organski uzgojenog. Voće i povrće su puni vitamina C i E, beta karotena, i anti-oksidansa, zaštitnika organizma. Plodovi voća čekaju da se uberu, ono ne mora biti ubijeno prije nego ga konzumirate kao namirnicu, ovo je etički argumet koji često koriste vegetarijanci jer voće je ne-životinjska hrana. Zdrava prehrana treba se sastojati od svježe stisnutih sokova sirovog voća i povrća. Ne zaboravite da se voće i sokovi od svježeg voća konzumiraju na prazan želudac, dvadeset minuta prije ostalih obroka, a ne poslije druge hrane.

Zašto voće?
Najveći dio plodova voća sastoji se od vode, kao i ljudsko tijelo -80% našeg tijela sastoji se od vode, a to vrijedi i za voće, ni jedna druga namirnica ne sadrži takvu količinu vode.

Voće je namirnica bez lošeg holesterola -  u slučaju povišenog "lošeg" kolesterola -tzv. LDL kolesterola prvo trebate promijeniti sadržaj obroka da biste zaštitili svoje arterije i spriječili kardiovaskularne bolesti. Planirana vegetarijanska prehrana, prema raznim istraživanjima, može polučiti jednako djelovanje na razinu kolesterola u krvi kao i lijekovi koji se koriste u istu svrhu. Način na koji dolazi do smanjenja kolesterola je masa slična želatini, koju stvaraju topljiva vlakna, vežu masnoće i sprječavaju njihovu apsorpciju u krv.

Konzumacija voća pospješuje pamćenje, koncentraciju - voće služi kao gorivo za naš mozak, konzumacijom voća mozak dolazi do informacija brže i lakše. Mozak se ne hrani proteinima već glukozom koja je porijeklom iz ugljikohidrata i važno je gorivo za stanice mozga. Posebno u vrijeme intelektualnih napora, učenja, trebate konzumirati što više voća, povrća, orašastih plodova.

Voće sadrži vlakna -prehrana s puno vlakana pomaže kod visokog krvnog tlaka i drugih faktora koji povećavaju mogućnost bolesti srca i krvožilnog sustava. U neesencijalne hranjive tvari spadaju i vlakna koja se sastoje od celuloze i hemiceluloze, te u manjoj mjeri od pektina, lignina i polisaharida. Topljivi dijelovi vežu ione i žučne soli, a netopljivi povećavaju volumen stolice i ubrzavaju vrijeme prolaska crijevnog sadržaja. Zbog toga su vlaknaste tvari važne u prevenciji razvoja raka debelog crijeva, kolelitijaze i ishemične bolesti srca. Voće ubrzava proces probave.

Voće daje energiju - svakodnevno konzumiranje voća ili sokova od svježeg voća, tridesetak dana, vašem tijelu dat će energiju i pomoći oko očuvanja imuniteta. Konzumirati treba prije drugih jela, jer voće će fermentirati u želudcu i hranjive sastojke apsorbirati u krv.

Voće je najprirodnija vrsta namirnica - komad voća visi sa stabla i kao da govori "jedite moj plod i širite moje sjeme", to je način na koji naša priroda funkcionira. Prehranom voća i povrća doprinosimo širenju uzgoja.

 

na vrh

Komentari

  • Da li ste znali da svim bolesnicima s povišenim kolesterolom se ipak savjetuje da budu pažljivi s voćem, kao i dijabetičarima, s obzirom na to da velike koncentracije fruktoze mogu povećati razinu glukoze u krvi.

    Komentar Olga, 13/10/2010 4:06pm (9 years ago)

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.