BILJKA SE PREPORUČA ZA

Bubrežni kamenci

bubreznikamenci
Bubrežni kamenci ili nefrolitijaza pojava je jedne ili više čvrstih tvorbi u mokraćnim putovima. Kamenci mogu biti raznih oblika i veličina, pa je ponekad prisutan samo jedan kamenac, a nekada je broj puno veći.

Karcinom bubrega

bubrezicarc
Karcinom bubrežnih stanica (adenokarcinom) je najčešći i čini 85% svih dijagnosticiranih slučajeva karcinoma bubrega. U svijetu se godišnje dijagnosticira oko 275.000 novih slučajeva sa karcinomom bubrega.

Zatajenje bubrega

zatajenjebubrega
Akutno zatajenje bubrega (bubrežna insuficijencija) definira se kao klinički sindrom obilježen brzim, jakim smanjenjem bubrežne filtracije, obično sa smanjenim izlučivanjem mokraće. Kronična bubrežna insuficijencija je klinički sindrom koji je obilježen propadanjem nefrona što dovodi do prestanka svih temeljnih funkcija koje...

Cistitis

cistitis
Cistitis je najčešća bakterijska upala mokraćnog mjehura. Infekcije mokraćnih puteva su najčešće uzrokovane gram negativnim bakterijama od kojih je za 80% svih infekcija odgovorna bakterija Escerichia coli koja normalno kolonizira debelo crijevo te dolaskom u mokraćni mjehur uzrokuje cistitis, a...
Pretraživanje ljekovitog bilja po abecedi

VrbovicaLatinski naziv: Epilobium pariflorum L.
Drugi nazivi: planinska vrbovica, svilovina, šumska vrbovica, kiprovina, vrbolika, vrbolika uzkolistna, vrbova ružica, vrbovka, crveni noćurak

Vrbovica- CroMaps zdravstveni vodičOd ljekovitih vrsta možemo spomenuti slijedeće: ružičata vrbovica (Epilobium roseum), sitnocvjeta vrbovica ( Epilobium parviflorium), planinska vrbovica (Epilobium montanum), tamnozelena vrbovica (Epilobium obscurum), brežuljkasta vrbovica (Epilobium collinum), alpska vrbovica (Epilobium anagallidifolium) te močvarna i šljunkovita vrbovica. Sve ljekovite vrste vrbovice prepoznajemo po njihovim malim cvjetovima crvenkaste, blijedoružičaste ili skoro bijele boje. Raste na šumskim čistinama, secam, paljevinama, među borovima uz šumske puteve, pretežno u crnogoričnim i listopadnim šumama.

Vrbovica je trajnica uspravne okrugle i nerazgranate stabljike naraste do metra visine. Ima duge listove jajastog oblika koji su na vrhu zašiljeni. Bijelo – ružičasti do crven cvijet s četiri latice cvjeta na samom vrhu sjemenskih ljuski, a daje tobolčasti plod dugog i uskog oblika. Vrbovica je sa svojim različitim vrstama jako rasprostranjena biljka. Cvate od srpnja do rujna, a raste na šumskim čistinama, sječama, paljevinama, među borovima uz šumske putove, pretežno u crnogoričnim i listopadnim šumama.

Kod vrbovice beremo listove ili cijelu biljku u cvatu, biljku režemo još svježu, a tako ubrana suši se na toplom, prozračnom mjestu u hladovini. Po sušenju biljku usitnimo i pohranimo u platnene vrećice ili dobro zatvorene staklenke. Vrbovica se osim kao suha biljka u čaju koristi i kao ekstrakt i tinktura, a najveću ulogu ima kod liječenja muške boljke s prostatom.

Djeluje protuupalno i na smanjenje edema prostate. Osnovne djelatne tvari: Sadrži flavonoide, tanine, triterpenske kiseline, fitosterine.

Vrbovica je iz obitelji pupoljica, prirodni je antiseptik, antibakterik, adstrigen, antiinflamatorik i antikarcinom. Konzumiranjem vrbovice, oboljela prostata kod mnogih pacijenata opet ozdravi, čak u toj mjeri da je moguće zaobići i operativne zahvate.

Punu čajnu žlicu osušene ili svježe biljke poparite u 2 dcl kipuće vode, pustiti da odstoji poklopljeno 20 minuta uz povremeno miješanje, zatim procijediti. Čaj se pije dva puta na dan i to ujutro na prazan želudac i navečer prije spavanja. Čaj pijete koliko je potrebno ali najmanje nekoliko tjedana. Poboljšanje možete očekivati dosta brzo. Čaj se uspješno koristi kod svih problema sa prostatom.

U pučkoj medicini se ovim čajem liječe upale prostate i mokraćnog mjehura, problemi sa mokrenjem uzokovani prostatom, krvarenja u mokraći, tegobe i bolovi u prostati i mjehuru i bubrezima, karcinom prostate i karcinom mokraćnog mjehura.

Odvar od listova vrbovice može kod nekih ljudi izazvati mučninu.No, najveća opasnost prijeti u rano proljeće, kad se mlada, tek iznikla, vrbovica može lako zamijeniti sa nekim otrovnim biljkama iz obitelji ljiljana, u toj fazi rasta, samo iskusan travar, može prepoznati mladu vrbovice.

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.