PREPORUČENO
LJEKOVITO BILJE

Ružmarin

ruzmarin2
Latinski naziv: Rosmarinus officinalis L. Drugi nazivi: rozmarin, rusmarin, lužmarin, žmurod, ruzman, rožmarin, zimorad

Echinacea

Echinacea
Latinski naziv: echinacea angustifolia D.C. Ljekarničko ime: Echinacee su Echinacea purpurea, Echinacea palida Drugi nazivi: echinacea

Lopuh

lopuh1
Latinski naziv: Petasites hybridus L.Drugi nazivi: crveni lopuh, ljekoviti lopuh, obični lopuh, repuh, repušina

Imela

imela
Latinski naziv: Viscum album L. Ljekarničko ime: Stipites, Folia Visci albi Drugi nazivi: bijela imela

PREHRANA

D vitamin

vitamini2
Vitamin D (kalciferoli) je vitamin topljiv u mastima i može ga se dobiti bilo uzimanjem putem hrane ili izlaganjem suncu. Poznat je i kao vitamin “sunčevog svjetla” jer djelovanjem UV zraka sunca dolazi do aktivacije oblika kolesterola koji je prisutan...

Alge

alge.jpg
U azijskim zemljama alge se tradicionlno koriste u prehrani (najveći potrošači danas su Japan, Kina i Koreja). 90% posto potražnje pokriva se akvakulturom algi a oko 10% prikupljanjem iz prirodnih staništa.

Voda

voda
Život se ne može zamisliti bez vode, u kojoj su se i pojavili njegovi prvobitni oblici. Svaka živa stanica sadrži slobodnu ili vezanu vodu. Za održavanje života bitno je da se količina vode održava u određenim granicama.
Pretraživanje bolesti po abecedi

Zaušnjaci

Zaušnjaci -CroMaps zdravstveni vodičZaušnjaci (mumps, epidemijski parotitis) su akutna virusna zarazna bolest, uzrokovana virusom parotitisa iz porodice paramiksovirusa. RNA virus sa ovijen lipidnom i proteinskom ovojnicom.  Ima S (solubilni) antigen nukleokapside i hemaglutinacijski V antigen.  Kultivira se na kokošjim jajima i ljudskim i majmunskim stanicama.  U stanicama stvara sincicije. Bolest se prenosi kapljičnim putem, odnosno izravnim dodirom s bolesnikom, a virus prodire u organizam kroz sluznicu dišnog sustava. Nakon umnožavanja, iz dišnog sustava prodire u krv i širi se organizmom.

Češće se javlja zimi i u rano proljeće, javlja se kod djece od 5-10 godina, često se javljaju u vrtićima, školama, vojarnama, domovima i sl.  Izvor zaraze je čovjek, prenosi se slinom (kontaktom ili aerosolom).  Ulazi kroz orofarinks. Ostavlja trajan imunitet.

Inficira slinovnice, CNS, testise i pankreas, ali može zahvatiti i uho, dojku, prostatu, miokard i sl.  Dolazi do edema parotide i okolnog tkiva.  Stanice acinusa su nekrotične, a kanalići isponjeni nekrotiziranom masom, pa dolazi do kongestije.

Klinička slika: Prvi simptomi pojavljuju se najčešće između 16 i 18 dana nakon izlaganja virusu, iako period inkubacije može potrajati i do četiri tjedna. U prva 2 dana javlja se vrućica, klonulost, glavobolja, zatim edem 1 ili 2 parotide, bol pri micanju čeljusti.  Žlijezda je tjestaste konzistencije ili tvrda, otvor duktusa je otečen i crven.  Mogu biti zahvaćene i druge žlijezde: orchitis, prostatitis, oophoritis (jajnici), pankreatitis (bol, povraćanje, proljev, opstipacija, dijabetes), mastitis, miokarditis, meningitis, encefalitis i dr.

Dijagnoza: klinička slika, anamneza, RVK (uzima se akutni serum – odmah, i rekonvalescentni serum – za 10-20 dana).

Liječenje: simptomatsko, analgetici, topli ili hladni oblozi, antipiretici i dr.

Općenito gledajući, imuni ste na mums ako ste ga već jednom preboljeli ili ako ste cijepljeni protiv mumsa i tako imunizirani. Cjepivo protiv zaušnjaka uključeno je u rutinsko cijepljenje djece kao dio MMR cjepiva, koje uključuje imunizaciju za ospice, zaušnjake i rubeolu. Djeca ovo cjepivo dobivaju u dobi od 18 mjeseci, te još jednom u dobi od tri do šest godina starosti.

Posavjetujte se s liječnikom i ako osjetite ukočenost u vratu i jaku glavobolju, bolne i osjetljive testise ili bolove u gornjem ili donjem dijelu trbuha.

 

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.