BILJKA SE PREPORUČA ZA

Karcinom žučnjaka

karcinomzucnjaka
Žučnjak (žučna vrećica) smješten je desno u trbuhu, neposredno ispod jetara, služi kao pričuva žuči koja se iz njega žučnim vodovima, zajedno s gušteračinim sokovima, izlijeva u tanko crijevo i potpomaže probavu hrane.Najveći su rizik za razvitak karcinoma žučnjaka žučni kamenci.

Hipertireoza

hipertireoza
Hipertireoza -Š titnjača, glandula thyroidea, neparna je žlijezda mještena u donjem dijelu vrata. Teška je 20-40 g, ima dva režnja povezana središnjim suženim dijelom. Normalna je funkcija štitnjače stvaranje i izlučivanje hormona u krv što je čini žlijezdom s unutarnjim izlučivanjem...

Demencija

demencija
Proces starenja sam po sebi obilježen je brojnim promjenama u našem organizmu. Promjene su organske, ali i psihičke. Pojam demencije odnosi se na promjene u spoznajnim sposobnostima u bolesnika s organskim oboljenjem središnjeg živčanog sustava, pri očuvanoj svijesti, u kojem...

Limfedem

limfedem
Limfni sustav je skup svih organa i tkiva uključenih u proizvodnju limfocita, optok limfe i njeno filtriranje. Obrambeni sustav organizma i odgovoran je za prepoznavanje i inaktiviranje ili uništavanje stranog materijala tijekom imunološke reakcije.Krv i limfa tjelesne tekućine koje kolaju...
Pretraživanje ljekovitog bilja po abecedi

ZobLatinski naziv: Avena sativa L.
Drugi nazivi: ovas, oves, pir, pitoma, silj

Zob - CroMaps zdravstveni vodičZob je žitarica koja se od davnina koristi zbog svojih ljekovitih svojstava. Klasići zobi sadrže 2 do 6 cvjetića. Nalaze se na raširenoj metlici na vrhu stabljike. Zrna su obavijena pljevom koja nije srasla sa zrnom po čemu se zob razlikuje od drugih žitarica (pšenice, ječma i raži). Cvate od lipnja do srpnja; sjeme dozrijeva u srpnju, odnosno kolovozu, ovisno o sorti i klimatskim uvjetima. Zob je europska kultivirana biljka, uzgaja se posvuda, čak i u planinskim područjima nadmorske visine do 1700 metara.

Zob sadrži visokovrijedne tvari poput joda, klora, fosfora, magnezija, kalija, mangana, cinka, bakra, niacina, biotina, te vitamina. Također ima mnogo kalijevih soli, škroba i šećera. Osim toga, to je žitarica koja sadrži najviše masnih kiselina (oleinsku i linolensku) koje su raspoređene u izvrsnom omjeru. Bogata je i vlaknima koja utječu na smanjenje kolesterola u krvi i poboljšanje probave. Zob u prehrani koristi se kao zobena kaša i muesli.

Ljekoviti dijelovi biljke: za liječenje se sabire sjeme-zrno i slama za vrijeme žetve.

Ljekovito djelovanje
Zob je neobično važna u dijetalnoj prehrani bolesnika. Iz oljuštenih zrna dobivaju se zobene pahuljice, zobena kaša i zobeno brašno. Sve je to lahko probavljiva hrana za djecu i bolesnike. U sebi sadrži sve važnije vitamine i minerale.

Djeluje umirujuće i kao blagi duiretik. Preporuča se kod nesanice i blažih upala mokraćnog mjehura. Koristi se za liječenje anemije raznih katarnih upala probavnih organa, a djeluje na regeneraciju cjelokupnog organizma. Čaj se koristi uglavnom za poboljšanje probave, zbog prisutnosti vlakana koji potiču rad crijeva. Znanstvene studije pokazuju da topljiva vlakna porijeklom iz zobi djeluju preventivno na bolesti srca i krvnih žila, snizujući razinu kolesterola, te djelujući na apsorpciju žučnih kiselina.

Kao kupka djelotvorna je kod upalnih i gljivičnih promjena na koži jer posjeduje antibakterijski i antimikotski učinak. Čaj (dekokt) i tinktura sjemena zobi - koristi se za poboljšanje rada štitnjače, u slučaju hipotireoze, preporučuje se osobama s povišenom razinom kolesterola i dijabetičarima.

Recepti
Čaj se spravlja kuhanjem dviju jušnih žlica integralnih sjemenki zobi u 3 do 4 dcl vode tijekom 15 minuta.

Nijedan dio biljke ne treba baciti, slama se može koristiti u sjedećim kupkama za smirivanje hemeroida i osvježavanje bolnih i umornih stopala.

na vrh

Komentari

  • jedem ove iz konzuma pahuljice, gadne su, al me tjesi sto su kakti zdrave

    Komentar robi, 22/09/2011 10:08pm (8 years ago)

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.